• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı

08 Ekim 2022, Cumartesi 16:45
08 Ekim 2022, Cumartesi 16:45
Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı

Mardin’de Akademi-Medrese Buluşmaları çerçevesinde düzenlenen ’Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar Çalıştayı’nın açılış programı düzenlendi.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Kadim Akademi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Cihannüma Derneği iş birliğinde 2 gün sürecek çalıştayı başladı. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştay saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması ve Kuranı Kerim tilavetinin ardından Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Özçelik, bilgilendirme konuşmasıyla başladı. Çalıştay, Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. Ziya Polat, UMAD Başkanı Abdülvahab Ekinci, MEDAV Başkanı Tayyip Elçi, Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz’ın konuşmalarıyla devam etti.
Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’ın çalıştayın açılışında yaptığı konuşmasında dinlerin, dillerin ve kültürlerin kesişim noktası Mardin’de anlamlı ve önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Milletlerin tarihinde o milletin kaderini baştan ayağa etkileyen önemli dönüm noktaları bulunduğunu belirten Vali Demirtaş, “Milletimizin yönünü ve istikametini etkileyen en önemli hadiselerden biri ve belki de en önemlisi İslam’la müşerref olmasıdır. Bu durum öylesine mühim ve ehemmiyetlidir ki ilk andan bugüne, bu milletin her bir ferdinin kimliğini ve kişiliğini belirlemektedir. Kimliğimize, kişiliğimize, hatta genlerimize kadar sirayet eden bu duyarlılık sayesinde yedi iklim, üç kıtada İslam’ın gür sedası olmayı başardık. Altı asır at sürdüğümüz coğrafyalarda hakkın ve hakikatin teminatı olduk. O sebeple bizler kendi din, kültür ve medeniyet kodlarımızı iyi anlamak mecburiyetindeyiz. İşte bugün burada gerçekleştirdiğimiz Akademi-Medrese Buluşmaları Çalıştayı ayağa kalkmanın, kendimizi tanımanın ve farkına varmanın önemli bir parçası olacaktır” dedi.
Medrese ve akademinin birbirine rakip değil, paydaş olduğu kanaatinin tüm kesimlerce kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Demirtaş, “Kim ki bunların rakip olduğu iddiasıyla ortaya çıkıyorsa biliniz ki o, ne bu dinin ne de bu güzide milletin yanında duran biri değildir. Unutmayınız, Müslüman; akıllı, ufku ve idraki geniş, dünyayı iyi okuyan kişidir. O sebeple yüce dinimiz İslam’ı kendi şahsi emelleri için kullanmaya kalkışanlara karşı da uyanık olmak durumundayız. Din ve bu millete hizmet kisvesi altında dünden bugüne illegal yapılardan milletimiz çok çekti. Milletimiz bunun en son ve acı örneğini FETÖ terör örgütüyle ve 15 Temmuz hain darbe girişimiyle en ağır bir biçimde yaşadı. Hamdolsun ki kırk yıl devletimize ve milletimize sirayet eden sinsi yapı Rabbimizin yardımı ve milletimizin cesaretiyle en ağır cevabı aldı. İşte benzer durumları bir daha tecrübe etmemek için dinimizin ehil kişi ve kurumlar aracılığıyla insanımıza en güzel şekliyle anlatılması, öğretilmesi büyük önem taşıyor. Medreseye de akademiye de bu hususta büyük görev düşüyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar konferans verdi. 2 gün sürecek olan çalıştayda, İslami ilimleri öğreten kurumlar ile medresenin sahip olduğu imkanlar ve fırsatları; söz konusu kurumların teorik ve tarihsel arka planları, amaçları ve müfredatları, öğretme ve öğrenme süreçleri, karşılaşma pratikleri ve gelecekleri ele alınacak.
[gallery ids=',48205,48206,48207,48208']

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi

Diyarbakır’da ambulansların trafikte karşılaştığı sorunlar yerinde incelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

Murat Nehri'nde 60 kilogramlık turna balığı yakalandı

Rusya, Portekiz, Kanada ve Fransa ile savunma anlaşmalarını feshetti

Yunanistan'da çiftçilerin protestosuna polis müdahalesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katarlı mevkidaşı ile görüştü

Avustralya'da 50'den fazla orman yangını çıktı

Sivas'ta cezaevi nakil aracı devrildi: 9 yaralı

Bursa için sağanak uyarısı

Mersin’de asayiş uygulamalarında 2 bin 25 aranan şahıs yakalandı

Psikolojik Danışman Gürkan: Çocuğa sadece ödev dayatmak değil, sorumluluk kültürü kazandırmak esas olandır

Afyonkarahisar'da iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 11 ölü, 14 yaralı

ABD'den Avrupa'ya NATO baskısı

Maduro: ABD'nin Venezuela'ya yaklaşımı uluslararası hukuka aykırı

Rusya'dan Ukrayna'ya geniş kapsamlı hava saldırısı

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü değişti

Batman'da kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Sri L'yı vuran Ditwah Kasırgası nedeniyle 607 ölü, 214 kayıp

Esnaf, elektrik kesintileri nedeniyle mağdur

Kalp krizine artık herkes ilk müdahaleyi yapabilecek

Mardin’de motosiklet kazası: Sürücü hayatını kaybetti

Cizre’de define arayan şahıs ölü bulundu

HÜDA PAR Milletvekili Demir'den, Cizre Barajı'yla ilgili Meclis'e soru önergesi

Adana'da kasım ayında 10 bin 837 trafik kuralı ihlali yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi

Diyarbakır’da ambulansların trafikte karşılaştığı sorunlar yerinde incelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü