• BIST 100

    16193,56%0,17
  • DOLAR

    44,10% 0,07
  • EURO

    50,99% 0,00
  • GRAM ALTIN

    7298,01% -0,52
  • Ç. ALTIN

    11826,62% 0,00

Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı

08 Ekim 2022, Cumartesi 16:45
08 Ekim 2022, Cumartesi 16:45
Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı

Mardin’de Akademi-Medrese Buluşmaları çerçevesinde düzenlenen ’Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar Çalıştayı’nın açılış programı düzenlendi.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Kadim Akademi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Cihannüma Derneği iş birliğinde 2 gün sürecek çalıştayı başladı. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştay saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması ve Kuranı Kerim tilavetinin ardından Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Özçelik, bilgilendirme konuşmasıyla başladı. Çalıştay, Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. Ziya Polat, UMAD Başkanı Abdülvahab Ekinci, MEDAV Başkanı Tayyip Elçi, Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz’ın konuşmalarıyla devam etti.
Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’ın çalıştayın açılışında yaptığı konuşmasında dinlerin, dillerin ve kültürlerin kesişim noktası Mardin’de anlamlı ve önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Milletlerin tarihinde o milletin kaderini baştan ayağa etkileyen önemli dönüm noktaları bulunduğunu belirten Vali Demirtaş, “Milletimizin yönünü ve istikametini etkileyen en önemli hadiselerden biri ve belki de en önemlisi İslam’la müşerref olmasıdır. Bu durum öylesine mühim ve ehemmiyetlidir ki ilk andan bugüne, bu milletin her bir ferdinin kimliğini ve kişiliğini belirlemektedir. Kimliğimize, kişiliğimize, hatta genlerimize kadar sirayet eden bu duyarlılık sayesinde yedi iklim, üç kıtada İslam’ın gür sedası olmayı başardık. Altı asır at sürdüğümüz coğrafyalarda hakkın ve hakikatin teminatı olduk. O sebeple bizler kendi din, kültür ve medeniyet kodlarımızı iyi anlamak mecburiyetindeyiz. İşte bugün burada gerçekleştirdiğimiz Akademi-Medrese Buluşmaları Çalıştayı ayağa kalkmanın, kendimizi tanımanın ve farkına varmanın önemli bir parçası olacaktır” dedi.
Medrese ve akademinin birbirine rakip değil, paydaş olduğu kanaatinin tüm kesimlerce kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Demirtaş, “Kim ki bunların rakip olduğu iddiasıyla ortaya çıkıyorsa biliniz ki o, ne bu dinin ne de bu güzide milletin yanında duran biri değildir. Unutmayınız, Müslüman; akıllı, ufku ve idraki geniş, dünyayı iyi okuyan kişidir. O sebeple yüce dinimiz İslam’ı kendi şahsi emelleri için kullanmaya kalkışanlara karşı da uyanık olmak durumundayız. Din ve bu millete hizmet kisvesi altında dünden bugüne illegal yapılardan milletimiz çok çekti. Milletimiz bunun en son ve acı örneğini FETÖ terör örgütüyle ve 15 Temmuz hain darbe girişimiyle en ağır bir biçimde yaşadı. Hamdolsun ki kırk yıl devletimize ve milletimize sirayet eden sinsi yapı Rabbimizin yardımı ve milletimizin cesaretiyle en ağır cevabı aldı. İşte benzer durumları bir daha tecrübe etmemek için dinimizin ehil kişi ve kurumlar aracılığıyla insanımıza en güzel şekliyle anlatılması, öğretilmesi büyük önem taşıyor. Medreseye de akademiye de bu hususta büyük görev düşüyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar konferans verdi. 2 gün sürecek olan çalıştayda, İslami ilimleri öğreten kurumlar ile medresenin sahip olduğu imkanlar ve fırsatları; söz konusu kurumların teorik ve tarihsel arka planları, amaçları ve müfredatları, öğretme ve öğrenme süreçleri, karşılaşma pratikleri ve gelecekleri ele alınacak.
[gallery ids=',48205,48206,48207,48208']
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Okullarda ikinci ara tatil yarın başlıyor

Umman: israil ile ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz ve "Barış Konseyi"ne katılmayacağız

Uluslararası Kudüs Kurumu'ndan Ürdün'e çağrı: Mescid-i Aksa'nın açıldığını ilan edin

İşgalciler Mescid-i Aksa'yı 13 gündür kapalı tutuyor

Irak açıklarında iki petrol tankeri vuruldu: Bir ölü, çok sayıda kayıp

Hizbullah tek seferde 100 roket fırlattı, siyonist rejim Lübnan'ı yoğun şekilde bombaladı

Aydın'da 18 düzensiz göçmen ile 4 göçmen kaçakçısı yakalandı

Şanlıurfa'da durdurulan tırda 33 kilo skunk ele geçirildi

Limonda gümrük vergisi yeniden düzenlendi

Elazığ’da uyuşturucu operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı

Rojin Kabaiş'in babasına yönelik tehdit iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı

Bakan Güler Suudi Arabistan Savunma Bakanı Selman ile görüştü

İstanbul'da 2 katlı iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

İranlı Tümgeneral Rızaî: Uzun bir savaşa hazırız ancak düşman buna hazır değil

Bakan Bayraktar: Kozlu'da en kısa sürede normal üretim süreçlerine döneceğiz

Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantısını yaptı

Manisa Akhisar'da meydana gelen bıçaklı kavgada vefat eden Ağrılılar defnedildi

Bitlis’te yolcu otobüsünde 4 kilo skunk ele geçirildi

İran'dan ABD'ye "liman" uyarısı

Batman'da toplumun farklı kesimleri iftarda buluştu

Endonezya genelinde birçok volkanın aktivitesinde artış gözlemleniyor.

Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı

Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı

Etiyopya'da heyelan: 30 ölü

Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı

Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor

Malatya'da çatı yangını

Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı

Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi

Malatya'da Ramazan şenliğinde cami çocukların neşesiyle doldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Okullarda ikinci ara tatil yarın başlıyor

Umman: israil ile ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz ve "Barış Konseyi"ne katılmayacağız

Uluslararası Kudüs Kurumu'ndan Ürdün'e çağrı: Mescid-i Aksa'nın açıldığını ilan edin

İşgalciler Mescid-i Aksa'yı 13 gündür kapalı tutuyor

Irak açıklarında iki petrol tankeri vuruldu: Bir ölü, çok sayıda kayıp

Hizbullah tek seferde 100 roket fırlattı, siyonist rejim Lübnan'ı yoğun şekilde bombaladı

Aydın'da 18 düzensiz göçmen ile 4 göçmen kaçakçısı yakalandı