Mardin’de bir dönem cezaevi olan tarihi yapı kadın merkezine dönüştürülüyor

Tarih: 25.04.2023 14:35
Mardin’de bir dönem cezaevi olan tarihi yapı kadın merkezine dönüştürülüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Mardin’de bir dönem cezaevi olan tarihi yapı kadın merkezine dönüştürülüyor

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Derik ilçesinde bir dönem cezaevi olarak da hizmet veren tescili yapıyı aslına uygun restore ederek Kadın ve Aile Destek Merkezi’ne dönüştürüyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen her ilçeye bir Kadın ve Aile Destek Merkezi projesi çerçevesinde Derik’in Cevizpınar Mahallesi’nde 18. yüzyılda inşa edilen ve Ermeni kız okulu, hükümet konağı, cezaevi, halk eğitim merkezi ile ortaokul olarak hizmet veren tarihi yapı restore edilerek Kadın ve Aile Destek Merkezi’ne dönüştürme çalışmaları hızla sürüyor.
Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan proje doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2006’da '1. Grup Yapı' olarak tescillenen yapıda çalışmalar tamamlandığında kadınlara hizmet vermeye başlayacak.
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, yürütülen proje ile ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, yapının yarının çocuklarını yetiştirecek kadınlara hizmet edecek bir merkez haline getireceklerini belirtti.
Tescili yapının farklı zamanlarda çeşitli amaçlarla, son olarak da 1988’e kadar ortaokul olarak hizmet sunduğunu hatırlatan Vali Demirtaş, “Kuruldan onay aldıktan sonra restorasyonuna başladık. 80 metrekare kapalı alana sahip, alt katta 10, üst katta 3 odası bulunuyor. Özellikle bölgede yaşayan dezavantajlı gruplardan kadınlarımıza eğitim vermeyi düşünüyoruz. Merkezinde içinde çocuk oyun alanları, kütüphane ile kadın ve çocuklara yönelik etkinlik yapılabilecek bölümler olacak. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Malzemeleri satın aldık. Malzemeler gelecek ve kadın merkezimizi faaliyete geçireceğiz. Restorasyon tamamen aslına uygun bir şekilde yapıldı. Yıkılmak üzere olan bir binayı tekrar ayağa kaldırdık. Hakikaten bölgede benzeri olmayan çok güzel bir yapı. İnşallah yakın bir zamanda Derikli kadınlarımızın hizmetine sunacağız. Bir hükümet konağı olarak bir arada cezaevi olaraktan kız okulda olarak kullanılmış. Ama şimdi tamamen kadınlarımıza hizmet edecek” dedi.

Umman Körfezi'nde iki petrol tankeri çarpıştı

Benzin ve motorine zam

Aliyev, Türkiye'ye gelecek

Mardin’de soğan hasadı başladı: Çiftçi emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi

Bingöl'de dağ keçisi çobanlara eşlik etti

Rusya: Ukrayna’da iki yerleşim birimini ele geçirdik

Adana'da park halindeki 2 araç yandı

Gazze'de işgalin bugünkü saldırılarında 47 kişi şehit oldu

Gaziantep'te av yasağına uymayan bir şahıs yakalandı

Şanlıurfa'da Barutçu Hanı’nda restorasyon çalışmaları başladı

Karlıova’da çatı katında yangın paniği

Diyarbakır'da trafik kazası: 2 yaralı

Guterres, Gazze’de yardım bekleyenlerin katledilmesiyle ilgili soruşturma istedi

Mehdi el-Meşhat: İran kolay hedef değil

Şanlıurfa’da isyanın yaşandığı cezaevi yıkılıyor

Yerinde dönüşüm ve hibe-kredileri için son gün 30 Haziran

Bingöl'de 15.300 kök kenevir ele geçirildi

Son 24 saatte 144 şehit: Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 55 bin 637'yi aştı

Hamanei: ABD’nin müdahalesi telafisi olmayan zararlara yol açacaktır

Ağrı'da trafik sorunları büyüyor! Yanlış parklar ve plansızlık, vatandaşı zorluyor

YKS öncesi uzmanından öğrencilere ve velilere önemli tavsiyeler

İşgalci siyonit rejim Suriye'nin Kuneytire şehrinde evleri yıkıyor

İran’a siber saldırı düzenlendi

Enerji ve teknoloji şöleni Batman'da gerçekleşti: DicleFest yoğun ilgi gördü

HÜDA PAR Adana İl Başkanı Beyazçiçek’ten Ceyhan’a ziyaret

HÜDA PAR heyeti Balıkesir'de temaslarda bulundu

İran'daki uçuş yasağı uzatıldı

100 milyon TL'lik Kaçak çanta ve saat ele geçirildi

İran'da siyonizm yanlısı içerikler paylaşan bir kişi yakalandı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 10 kilo skunk ele geçirildi

Yükleniyor