EKONOMİ 11.12.2024 15:58:22 0

Mardin’de çiçekçilik sektörü pahalılık ve yetersiz yetiştiricilik nedeniyle zorluk yaşıyor

Mardin’de çiçekçilik sektörü pahalılık ve yetersiz yetiştiricilik nedeniyle zorluk yaşıyor
Haberi Sesli Oku

Mardin’de çiçekçilik sektörü, hayat pahalılığı ve yerel üretim eksikliği nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Çiçek fiyatlarının artışı, sektördeki esnafı ve tüketiciyi olumsuz etkiliyor.

Mardin’de çiçekçilik sektörü, hayat pahalılığından ve yerel üretimin olmamasından kaynaklanan sorunlarla mücadele ediyor. Çiçeklerin fiyatlarındaki artış ve yüksek nakliye masrafları, çiçekçi esnafını zorluyor. Sektördeki esnaflardan Serhat Ökmen, Mardin’deki çiçekçilik sektör hakkında İLKHA muhaabirine açıklamalarda bulundu.

Ökmen, Mardin’de çiçekçilik sektörünün orta düzeyde ilerlediğini ancak bazen siftah yapmadan dükkân kapattıklarını belirtti. Çiçek fiyatlarının eskiye göre çok pahalı hale geldiğini ifade eden Ökmen, bir adet gülün fiyatının 10-15 TL’den 100 TL’ye kadar çıktığını, bu nedenle birçok kişinin çiçek alamadığını dile getirdi.

Mardin’de çiçek sektöründeki pahalılık ve zorlukların temel nedenlerinden biri, yerel çiçek üretiminin olmaması ve çiçeklerin uzak illerden temin edilmesi olduğunu belirten Ökmen, seraların eksikliği ve nakliye masraflarının fiyatları artırdığına dikkat çekerek, yerel üretimin artmasının sektördeki sorunları hafifletebileceğini ifade etti.

Mardin'deki çiçekçilik sektörünün zorluklarını anlatan Ökmen, “Çiçekçilik sektörü burada orta seviyede ilerliyor. Bazen siftah yapmadan dükkânı kapattığımız da oluyor. Hayat pahalılığı haliyle çiçekçilik sektörünü de vurmuş durumda. Çiçek fiyatları da oldukça pahalı hale geldi. Eskiden bir adet gül 10-15 lirayken, şimdi 100 lira civarına çıkmış durumda. Bu nedenle çoğu insan, fiyatlar yüzünden çiçek alamıyor.” ifadelerine yer verdi.

“Gül ve papatya gibi çürümeye meyilli çiçekleri soğuk hava dolabında muhafaza ediyoruz”

Çiçekleri toptan aldıklarını ve bazen çiçeklerin dükkânda haftalarca kaldığını belirten Ökmen, “Toptan aldığımız çiçekler bazen birkaç hafta dükkânımızda kalabiliyor. Bu da çiçeklerin çürüyüp zarar etmesine yol açıyor. Özellikle gül ve papatya gibi çürümeye meyilli çiçekleri soğuk hava dolabına yerleştiriyoruz. O dolabın içindeki sıcaklık dengede olduğu için çiçekler bir aya kadar canlı kalabiliyor. Isı derecesini 4-10 derece arasında tutuyoruz. Evde yetiştirenlerin, çiçeklerine iyi bakmaları gerekiyor. Saksı çiçeklerinin bakımını düzenli yaparak toprağını ilaçlıyoruz. Diğer çiçekler de bakıma ihtiyaç duyuyor. Onların da canlı kalabilmesi için bakım çok önemli.” şeklinde konuştu.

Ökmen, “Özellikle öğretmenler günü gibi özel günlerde fazla çiçek alıyoruz. Geçtiğimiz 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yeterli miktarda çiçek aldık, ancak o gün pazara denk geldiği için çoğu çiçek elimizde kaldı. Bir çiçeğin canlı kalma süresi ortalama bir aydır, ancak bazen o çiçekler zamanında satılmadığında zarar edebiliyoruz.”şeklinde konuştu.

Ökmen, Mardin’de çiçekçilik sektöründeki en büyük sorunun, yerel üretimin olmaması olduğuna dikkat çekerek, “Mardin’de çiçeklerin pahalı olmasının en büyük nedeni, burada seraların olmaması ve çoğu çiçeğin bu topraklarda yetişmemesi. Bu nedenle çiçekler uzak illerden sipariş ediliyor. Antalya ve Isparta gibi yerlerden getirtiyoruz. Nakliye ücreti de fiyatları artırıyor. Yerel üretimin artmasıyla sektörün daha sürdürülebilir.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

İşgal rejimi Gazze Şeridi'ndeki gıda kaynaklarını sistematik olarak yok ediyor

Motosiklet hafif ticari araçla çarpıştı: 2 yaralı

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Hindistan'da dini festival sırasında izdiham: 6 ölü, 30 yaralı

Prof. Dr. Yılmaz: Malatya'da çok iyi karaciğer nakil cerrahları yetişiyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu

Yükleniyor