• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Mardin'de okul servisleri yüzde 50 zam ile eğitim-öğretim sezonuna başlayacak

26 Ağustos 2025, Salı 17:22
26 Ağustos 2025, Salı 17:22
Mardin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin Öğrenci ve Personel Servisleri Dernek Başkanı Abdulaziz Başçı, geçen yıl yüzde 25 zam alınan okul servislerinin bu yıl iki katı oranla yüzde 50 zam olarak belirlendiğini aktardı.

2025-2026 eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala okul servisleri zam oranları Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nda toplanan UKOMEK Kurulu tarafından belirlendi.

Mardin Öğrenci ve Personel Servisleri Dernek Başkanı Abdulaziz Başçı, yapılan zam, yeni yönetmenlik kararındaki kamera zorunluluğu, denetim ve servis esnafının karşılaştığı sorunlar hakkında İLKHA mikrofonuna konuştu.

Girdi maliyetlerin arttığı dönemde zam fiyatının makul derecede olduğunu belirten Başçı, memnuniyetini dile getirdi.

"Geçen yıl yüzde 20'lik bir zam almıştık.  Bu yıl ise yüzde 50 olarak belirlendi"

Servis esnafı olarak belirlenen fiyat listesinin Ulaşım Daire Başkanlığına sunulduğunu hatırlatan Başçı, "2025-2026 eğitim öğretim sezonu açılmadan önce servisçiler olarak belirlediğimiz bir fiyat listesi vardı. Ulaşım Daire Başkanlığı'na sunulan listede yönetmenliğe göre Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi fiyatları onaylıyor. Bu fiyat listelerini Türkiye geneli belediye meclisleri artık onaylayacak. 2025-2026 sezonuna bakıldığında gider gelirler karşılaştırıldığında bu yıl yüzde 50'lik bir zam oranı verildi. Bu da servisçi esnafımız için iyi bir fiyat oldu. Hem velilerimizi düşünerekten hem esnafımızı düşünerekten 0-3 kilometre bin 500 liradan başlıyor 3-6 kilometre bin 680 gibi kademeli kademeli artıyor. Kilometre bazına göre değişiyor. Geçen yıl yüzde 20'lik bir zam almıştık.  Bu yıl ise yüzde 50 olarak belirlendi. Malum olduğu üzere akaryakıt fiyatları 38 liradan 55 lirayı buldu bu yıl. Tabi giderler akaryakıtla tek bitmiyor,  genel olarak bakıldığında girdi maliyetle bayağı bir yüksek durumda. Aracın lastiği, yağ bakımı, mekanik arızlar...  Malumu olduğu üzere Mardin merkezde yol çalışmalarından dolayı yollar kazılı, bazıları da berbat bir durumda. Ayda bir okul servis aracın sanayiye inmemesi imkânsız gibi." şeklinde konuştu.

Denetim noktasında herhangi bir sorunun olmadığını belirten Başçı, Allah'ın izniyle yeni sezon hazırlıkları için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

"Kamera taktırma zorunluluğu, esnafı maliyet noktasında zorlar"

Yeni yönetmelikteki kamera sistemine de değinen Başçı, maliyetlerin servisçiler için yüksek olduğuna çekerek, okul servislerinde kamera zorunluluğu hakkında konuşan Başçı, "Okul servislerinde kamera sistemi geçen yıl ertelenmişti. Bu yıl da normalde dokuzuncu ayda okul açılmadan önce takılması gerekirken maliyetler biraz yüksek olduğu için servisçi esnafımızın bayağı bir zor duruma düşürüyor. Dışarıdan takılan kamera sistemi normal fiyatlara kıyaslandığı zaman şu an belediyelerin anlaşmalı olduğu firmalar 735 dolardan başlıyor. Dışarıda takılsa 15-20 bin liraya takılabilir. Bunu da en azından şoförler odamız olsun Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı olsun bu konuda esnafımıza biraz yardımcı olurlarsa yönetmeliğe uygun olarak sistem takılabilir. Gerçekten de bu krizde 735 dolar gerçekten de bizim için biraz pahalı oluyor. Bu maliyet tek araca takılacak bir fiyat. Bununla ilgili Ulaşım Daire Başkanlığı'na herhangi bir dilekçe yazılmadı. Olumlu bir durum olursa şayet en azından hem veli hem de esnafımız da rahat bir nefes alır." ifadelerini kaydetti.

"İnşallah okullar açılmadan yollar bir düzene sokulur"

Mardin’de devam eden yol çalışmalarının da servis güzergâhlarını etkilediğini belirten Başçı, özellikle Ravza Caddesi’ndeki kazıların trafiği olumsuz etkilediğini aktararak, "Mardin'de ulaşım hususunda yolların kazılmasından dolayı bu yıl da biraz sıkıntı yaşayacağız. Geçen yılda yaşadık. Çünkü hani kazı çalışmaları devam ediyor. Şu an Ravza Caddesi büyük çoğunluğu kazılmış halde. Okul açılmadan önce çalışmaların yetiştirilmesi ile ilgili net bilgimiz yok. İnşallah okullar açılmadan yollar bir düzene sokulur. En azından servisçi esnafımız, velilerimiz ve öğrencilerimiz de rahat bir nefes alır. Servislerin en büyük yoğunluğu Ravza Caddesi'ndedir.  Orada 5-6 okulumuz var. İnşallah yetkili birimler bir an önce yol çalışmalarını hızlandırırlar. Trafik yoğunluğu da rahatlamış olur. Bütün öğretmenlerimize, öğrencilerimize, servisçi esnafımıza, velilerimize 2025-2026 sezonunun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Ters yönde ilerleyen sürücüye 9 bin TL ceza

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Sivas’ta ziyaretlerde bulundu

Kastamonu’da asayiş ve narkotik uygulaması

81 il için yerel yatırım konuları güncellendi

Hasan Selame'den sarsıcı mesaj: İşgal zindanlarında hareket eden iskeletlere döndük

Guterres’ten sert uyarı: Birleşmiş Milletler temmuza kadar parasız kalabilir

Ağrı-Kağızman yolunda mahsur kalan 2 kişi kurtarıldı

Yetimler Vakfı, Bangladeş'te ocak ayı yetim aylıklarını dağıttı

Atlas Çağlayan’ın ailesine yönelik tehdit soruşturmasında bir gözaltı

Filistin'de ev yıkımıyla başlayan süreç: İşgal adım adım derinleştiriliyor

Batman'da gıda denetiminde uygunsuz işletmelere 263 bin TL ceza kesildi

Şanlıurfa’da havalimanı çevresinde sis etkili oldu

Emeklilerin fark ödemeleri 4 Şubat’ta hesaplara yatacak

Şanlıurfa’da pazar günü planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Dr. Yükselmiş: Bel fıtığı 20'li yaşlarda giderek artıyor

Şanlıurfa için meteorolojik uyarı

18 il için "sarı" kodlu kuvvetli yağış uyarısı

Yalanın psikolojik nedenleri ve belirtileri

Gaziantep İl Müftülüğüne Tekirdağ İl Müftüsü atandı

Epstein dosyaları açıldı, "ahlaki çürüme" tartışması büyüdü

Kenevir üretimine 21 ilde izin

Hamza Akın ile Fatıma Zühre Öztürk’ün mutluluğuna anlamlı şahitlik

Ateşkese rağmen bu sabah Gazze'de yine katliam: 11 şehit

Kırmızı bültenle aranan organize suç örgütü yöneticisi Türkiye'ye getirildi

Meteoroloji'den sağanak, kar ve çığ tehlikesi uyarısı

Şam'ın PKK/SDG hamlesi: Yeni anlaşma Suriye'de dengeleri nasıl değiştirecek?

ABD'den, Gazze'de soykırım yapan siyonist rejime 6,5 milyar dolarlık yeni silah onayı

Prof. Dr. Sağir: Kürtler Müslüman bir halktır, kardeşlerinizi terk etmeyin

Umut Kervanı Aynelarap'ta sivil halka yardım dağıttı

ABD'den İran'a gözdağı, Tahran'dan sert mesaj: "Süresi olan tehditlere boyun eğmeyiz"

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ters yönde ilerleyen sürücüye 9 bin TL ceza

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Sivas’ta ziyaretlerde bulundu

Kastamonu’da asayiş ve narkotik uygulaması

81 il için yerel yatırım konuları güncellendi

Hasan Selame'den sarsıcı mesaj: İşgal zindanlarında hareket eden iskeletlere döndük

Guterres’ten sert uyarı: Birleşmiş Milletler temmuza kadar parasız kalabilir

Ağrı-Kağızman yolunda mahsur kalan 2 kişi kurtarıldı