• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Mardin’de soğan hasadı başladı: Çiftçi emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi

18 Haziran 2025, Çarşamba 05:07
18 Haziran 2025, Çarşamba 05:07
Mardin’de soğan hasadı başladı: Çiftçi emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin’de soğan hasadının başlamasıyla, hasadı değerlendiren üreticiler, rekolte ve verimin yüksek olduğunu ancak girdi maliyetlerden fazla kazanç sağlayamadıklarını belirtti.

Artuklu ilçesinde başlayan soğan hasadı, üreticilerin yüzünü güldüremedi. Üretici, emeğinin karşılığını alamamaktan, mevsimlik işçileri ise sıcağın altında geçen zorlu mesaisinden yakındı.

Hasat hakkında İLKHA’ya konuşan soğan üreticisi Ömer Değer, maliyetlerin altında ezildiklerini belirterek, soğanı geçen seneye oranla daha düşük bir fiyatla satışa sunduğunu kaydetti.

Değer, soğanın tarladan markete uzanan yolculukta gördüğü fiyata dikkat çekerek, “Çiftçi maalesef her haliyle perişan durumda. Yeterince emeğinin karşılığını alamıyor. Malum olduğu üzere kentte soğan hasadı başladı. Girdi maliyetlerinden dolayı soğanı da tarlada bırakmamak için az bir fiyatla hasadı yapılmakta. Şu an soğan tarlada 3-4 lira, komisyoncularda 10, marketlerde ise 15 ila 20 liradan satılıyor. Bununla beraber tohumu, sürmesi, bakımı, işçisi çok daha fazla maliyetli oluyor.” şeklinde aktardı.

Geçen yıl ile bu yıl arasındaki hasat farkına değinen Değer, “Geçen sene 20 dönümlük aynı tarlada 7 ila 8 ton arasında bir rekolte elde ettik. Bu yıl da 6-7 ton rekolte bekliyoruz. Geçen seneyle bu yıl arasında giderler hemen hemen aynı seviyede. Ancak geçen sene soğanı daha pahalıya sattık. Geçen yıl tarlada 7-8 liraya sattığımız soğanı, bu yıl 3-4 liraya satıyoruz. Azalmasının nedeni de hem maliyeti yüksek olduğundan hem de ihracat olmadığından dolayı.” dedi.

Destek taleplerini dile getiren Değer, “Devlet tarafından soğan ürününe destek verilmiyor. Ancak bu konuda destek olunmasını istiyoruz. Soğan Mardin genelinde pek fazla yaygın değildir. Eken çiftçiler de 10-20 dönümlük arazide ekmekte. Çünkü fazla satılmadığından çiftçi daha fazla zarar ediyor. Aslında Mardin toprağı soğan ürününe karşı verimlidir.” ifadelerini kullandı.

Mardin’e 100 kilometre uzaklıkta sabahın seher vakitlerinde kalkıp Ceylanpınar’dan gelen mevsimlik işçiler, güneşin kavurucu sıcağında ekmek parası için tarlada alın teri döküyorlar.

Yüksek sıcaklığa rağmen tarlada çalıştıklarını belirten mevsimlik işçilerden Muhammed Kızıloğlu, ailesinin geçimini sağlamak için mücadele verdiklerini belirtti.

Kızıloğlu, çalışmanın zorluğunu aktararak, “Memlekette işler az olduğu için 100-150 kilometreden Mardin’e çalışmaya geldik. Mecburiyetten mevsim işçiliği yapıyoruz. Şu anda soğan topluyoruz. Elhamdülillah ekmeğimizin peşindeyiz. Soğan toplamak için Ceylanpınar’dan sabah 4 buçukta sabah ezanıyla birlikte kalkıyor, namazımızı kıldıktan sonra yola çıkıyoruz. Saat 5’te tarlada işe başlıyoruz. Akşam saat 18 buçuğa kadar çalışıyoruz. Eve dönene kadar akşam saat 20 oluyor. Dolmuşla her gün gidip geliyoruz. Sıcağın altında bayağı zahmetli bir iş.” şeklinde ifade etti.

Sıcak havalara rağmen hep çalıştıklarını ifade eden Kızıloğlu, “Burası Ceylanpınar’a göre daha serin. Orada hava sıcaklığı artı 45 dereceyi bile buluyor. Şu an bizim iyi günlerimiz, daha sıcak ayları da göreceğiz. Ağustos ayında da çapa işini yapıyoruz. Devamlı tarım işçiliğini yapmaktayız. Yaz-kış çalışıyoruz. Şu ana kadar çalışma esnasında en çok gördüğümüz sıcaklık Ceylanpınar’da 48 derece idi. Yine de çok şükür ekmek paramızı çıkartıyoruz, rızkımızın peşindeyiz.” dedi.

Gençlere de önemli mesajlar veren Kızıloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Gençlere çalışma noktasında azimli olmaları için tavsiyede bulunmak isterim. Çoğu genç hiçbir iş yapmadan hayatı geçirmeye çalışıyor. Hayatlarını yazık etmemelidirler, her zaman çalışmaları lazım. Çalışmak kötü bir durum değildir, sonuçta ekmek parasıdır. Aramak isteyen her yerde iş bulabilir. Buradaki işlerimiz bittikten sonra tekrar memlekette çalışmaya gideceğiz. Her yıl buraya geliyoruz.” (İLKHA)

DMM: “Usulsüz atama” iddiaları asılsız

İşgal rejimi Gazze’de Filistin Kızılayı karargahını vurdu

Aşırı sıcaklar etkisini yitiriyor

HÜDA PAR’dan “Son Kale Aile” paneli: Aile hakemliği yargı sistemine kazandırılmalı

Gazze'de sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali vuruldu

Yıldırım: "Evlilik namaz gibi, hac gibi ibadettir"

Somali'de şiddetli çatışmalar devam ediyor

Pakistan, Çin'den Z-10ME taarruz helikopterleri satın aldı

Davet ve Gençlik Hareketi'nin park etkinlikleri devam ediyor

Otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 1 ağır yaralı

Gazze'de can kaybı 60 bin 430'a ulaştı

Portekiz'de aşırı sıcaklar nedeniyle 264 ölüm

Ukrayna, Rus petrol tesislerine saldırdı

Şanlıurfa’da şiddetli yağış etkili oldu

HAMAS Gazze'deki siyonist esirin görüntüsünü paylaştı: israil hükümeti onları aç bırakmayı seçti

Rusya: ABD'nin denizaltıları uzun süredir kontrol altında

Uyuşturucu satmaktan araması bulunan şahıs yakalandı

"Asgari ücretlinin temel ihtiyaçlarını karşılaması artık mümkün değildir"

Eğitim Danışmanı Erol: YKS tercih süreci büyük bir ciddiyetle ele alınmalı

Mardin müze binasının kiliseye devredilmesine tepki!

Tekirdağ'da 1 kilogram sentetik uyuşturucu ele geçirildi

Siyonist çeteler Filistinlilere ait zeytin ağaçlarını söktü, tarım arazilerine zarar verdi

Pervari'de mera ıslah ve amenajman projesi hayata geçirildi

HAMAS'tan silahsızlanma iddialarına ilişkin açıklama: Söz konusu bile değil

BESO Başkanı Çiftçi'den esnafa dolandırıcılık uyarısı: Mail order yöntemiyle tuzağa düşmeyin

Yakıt yüklü tanker kontrolden çıktı, sürücünün refleksi facianın önüne geçti

Batmanlılardan "Çöp aktarma istasyonu" tepkisi: Bu proje buraya uygun değil

Siirt'te iki araç çarpıştı: Kazada ölen ya da yaralanan olmadı

İran, Nahid-2 uydusunu yerli fırlatıcıyla uzaya göndermeye hazırlanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DMM: “Usulsüz atama” iddiaları asılsız

İşgal rejimi Gazze’de Filistin Kızılayı karargahını vurdu

Aşırı sıcaklar etkisini yitiriyor

HÜDA PAR’dan “Son Kale Aile” paneli: Aile hakemliği yargı sistemine kazandırılmalı

Gazze'de sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali vuruldu

Yıldırım: "Evlilik namaz gibi, hac gibi ibadettir"