• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,05% 0,00
  • EURO

    48,51% -0,02
  • GRAM ALTIN

    5417,14% 0,10
  • Ç. ALTIN

    8987,69% 0,00

Mardin’de Tarımsal Sulamada Enerji Verimliliği Kongre ve Çalıştayı

07 Haziran 2023, Çarşamba 14:20
07 Haziran 2023, Çarşamba 14:20
Mardin’de Tarımsal Sulamada Enerji Verimliliği Kongre ve Çalıştayı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin’de Tarımsal Sulamada Enerji Verimliliği Kongre ve Çalıştayı

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Mardin Artuklu Üniversitesi iş birliğinde Tarımsal Sulamada Enerji Verimliliği Kongre ve Çalıştayı düzenlendi.
Mardin Artuklu Üniversitesinin, kentin tarih ve sosyal dokusuna uygun olarak bir Sosyal Bilimler Üniversitesi kimliğiyle 2007’de kurulduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, 2019 yılından itibaren sosyal bilimler odağının yanına yeni odaklar ekleyerek, Mardin’e ve hinterlandına farklı alanlarda da katkı yapacak yeni bir vizyon ve misyonla yoluna devam ettiğini söyledi.
5T diye başlayıp şimdi 6T olarak adlandırdıkları bu odakların en önemlilerinden birinin Tarım olduğunu söyleyen Özcoşar, '2.7 milyon dekar işlenen tarım alanına sahip bir kentin üniversitesi olarak ülkemizin konvansiyonel tarım politikalarına katkı sunmak amacıyla Tarım Bilimler ve Teknoloji Fakültesi kurduk. Mardin’i üretim merkezine çevirmek için çalışma yapmak üzere üniversite bünyesinde kamu, özel ve karma sektör işbirliği Koordinatörlüğü MAÜKÖK ile Tarım Sektörü İşbirliği Kurulu MAÜTAS oluşturduk' dedi.
Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen uygulamalı akademik çalışmalar ile toprağın verimini canlandıran projeler ürettiklerini aktaran Özcoşar, 'Üniversite bünyesinde kurduğumuz Zirai Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile birlikte teknolojik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileştirilmesi, üründe ve üretim yöntemlerinde ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesi, verimliliği artıracak ve üretim maliyetlerini düşürecek yeniliklerin geliştirilmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunun sağlanması, araştırmacılara iş imkânlarının sağlanması ve ileri teknoloji yatırımları yapacak yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılması, sanayinin rekabet gücünün artırılması kapsamında bireysel girişimlerin ortak platformda buluşturulması ve bölgesel-küresel üretimin yaygınlaştırılmasını hedefliyor' diye konuştu.
Etkinliğin tarımsal sulamada enerji verimliliğiyle ilgili güncel bilgilerin paylaşılmasını, deneyimlerin aktarılmasını ve en iyi uygulamaların sunulmasını amaçladığını belirten GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, katılımcıların sektördeki son gelişmeleri öğrenme, sektördeki paydaşlarla bilgi ve deneyim paylaşımı yapma fırsatı bulacağını da kaydetti.
Enerji Dostu bir gelecek inşa etmek istediklerini belirten GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, Tarımsal Sulamada Enerji Verimliliği Kongre ve Çalıştayı’nın tarım sektöründe enerji verimliliği konusunda farkındalığı artıracağına ve sektör paydaşları arasında işbirliğini teşvik edeceğine inandığını ifade etti.
Maral; etkinliğin, tarımsal sulama süreçlerinde enerji verimliliğinin artırılması için stratejik adımların atılmasını teşvik edeceğini ve tarım sektörünün sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve kongre başkanı Dr. Ümtan Atay, 2017 yılından beri GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı finansmanında, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yürütücülüğünde ve Mardin Artuklu Üniversitesi desteğiyle Sulama Pompalarında Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi yürütüldüğünü hatırlattı. Atay, bu proje kapsamında, bölgede pompaj sulamanın yapıldığı alanlarda su ve enerjinin etkin kullanımı için sahada durum tespitleri ve çözüm önerilerinin araştırıldığını aktardı.
Programa, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, kamu temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri, tarım sektörü temsilcileri, akademisyenler, özel sektör ve endüstri temsilcileri katıldı.

Batman'da mahalle sakinleri: Alt yapı çalışması çileye dönüştü, iki aydır içme suyu boşa akıyor

Ticaret Bakanlığı’ndan “Kurasız Hac” reklamlarına ceza

Batı Şeria'da 2 Filistinli şehit edildi

Ticari kuantum bilgisayarlara bir adım daha: IBM’den hata düzeltme atılımı

Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı

Brent petrol 65,21 dolardan işlem görüyor

Manisa’da trafik kazası: Sürücü ve eşi hayatını kaybetti

Bursa bölgesi, organ bağışında Türkiye birincisi oldu

Şanlıurfa’da iyilik buluşması: Kermesin geliri Gazze’ye ve yoksullara

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu

Şanlıurfa’da düzenlenen narkotik operasyonunda 7 kilo skunk ele geçirildi

Sulanabilir arazi 7,3 milyon hektara ulaşması hedefleniyor

Siber suç operasyonu: 539 şüpheli yakalandı

İtalyan'da çığ felaketi: 5 ölü

Ekim ayı enflasyon verileri bugün açıklanacak

Türkiye, Gazze Zirvesi'ne İstanbul'da ev sahipliği yapacak

Bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji'den sis ve yağış uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanacak

İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı

Otomobilin çarptığı yaya yaralandı

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak 3 siyonist esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

Muğla’da trafik kazası: 2 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da mahalle sakinleri: Alt yapı çalışması çileye dönüştü, iki aydır içme suyu boşa akıyor

Ticaret Bakanlığı’ndan “Kurasız Hac” reklamlarına ceza

Batı Şeria'da 2 Filistinli şehit edildi

Ticari kuantum bilgisayarlara bir adım daha: IBM’den hata düzeltme atılımı

Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı

Brent petrol 65,21 dolardan işlem görüyor

Manisa’da trafik kazası: Sürücü ve eşi hayatını kaybetti