• BIST 100

    11046,50%0,42
  • DOLAR

    41,30% 0,02
  • EURO

    48,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4903,74% 0,40
  • Ç. ALTIN

    7988,21% 1,27

Martta yapılan kartlı ödemeler 241 milyar TL'ye ulaştı

01 Mayıs 2022, Pazar 11:17
01 Mayıs 2022, Pazar 11:17
Martta yapılan kartlı ödemeler 241 milyar TL
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Martta yapılan kartlı ödemeler 241 milyar TL'ye ulaştı

BKM'den mart ayı kartlı ödeme verilerine ilişkin yapılan açıklamaya göre, mart ayı sonunda Türkiye’de 88,1 milyon adet kredi kartı, 153,9 milyon adet banka kartı ve 59,7 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor.

2021 yılının mart ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 13’lük, banka kartı adedinde yüzde 8’lik, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 27’lik artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 301,7 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış gösterdi.

BKM verilerine bakıldığında, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90 artarak 241 milyar TL oldu.

Bu ödemelerin 194,4 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 42,2 milyar TL’sinde banka kartları, 4 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Buna göre, kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 83, banka kartı ile ödemelerde yüzde 124 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 163 olarak gerçekleşti.

Martta kartlarla yapılan ödemelerin sektör dağılımı incelendiğinde geçen yılın aynı dönemine göre en fazla büyüme yüzde 324 artış ve 8,9 milyar TL’lik ödemeyle hava yolları sektöründe gerçekleşti.

Hava yolları sektörünü sırasıyla, yüzde 248 artış ve 4,3 milyar TL’lik ödeme ile konaklama, yüzde 177 artış ve 22,1 milyar TL’lik ödeme ile akaryakıt istasyonları, yüzde 175 artış ve 12,7 milyar TL’lik ödeme ile yemek, yüzde 147 artış ve 5,1 milyar TL’lik ödeme ile de seyahat acenteleri sektörleri takip etti.

MART AYINDA HER 3 MAĞAZA İÇİ ÖDEMEDEN 2’Sİ TEMASSIZ GERÇEKLEŞTİ

Kartlar ve mobil cihazlar üzerinden hiçbir temas gerektirmeden ödeme yapmaya imkân sunan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren 500 TL’ye çıkarılmıştı. Artık temassız ödemeler 500 TL'ye kadar şifresiz, bu tutar üzerindeki işlemler ise temassız ve şifreli olarak yapılabiliyor. Bu sayede kullanıcılar artık daha yüksek tutarlı ödemeleri de çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Mart ayında temassız ödeme adedi geçen yıla göre yüzde 83 artış göstererek 471 milyon adede ulaştı. Temassız ödeme adedinin 2021 yılının aynı dönemine göre 2 katına ulaşmış olması da temassız ödemenin her geçen gün daha çok tercih edildiğini ortaya koyuyor.

Mart ayında mağaza içi yapılan ödemelerin yüzde 62’sinin yani her 3 kartlı ödemeden 2’sinin temassız olarak yapıldığı gözlemlenirken, günlük temassız ödeme adedi ise 15 milyonu geçti.

Temassız ödemeler sadece kart kullanıcılarına değil, iş yeri sahiplerine de büyük kolaylık sağlıyor.

İş yeri tarafında temassız dönüşüm hızla devam ederken bugün her 5 terminalden 4’ünde temassız ödeme yapılabiliyor. En çok temassız işlem yapılan iş yerlerinin ise sırasıyla market-gıda, yemek, akaryakıt ve sağlık-kozmetik sektörlerinde yer aldığı görülüyor.

UNICEF: Gazze'de yarım milyon çocuk psikolojik travma yaşıyor

Batman'da mucur yüklü tır iki otomobile çarptı

Şanlıurfa’da kayıp genç sulama kanalında ölü bulundu

Dışişleri'nden işgalci rejimin Gazze şehrinde başlattığı kara saldırısına tepki

Bakan Kurum: Deprem bölgesine ekstra konut kontenjanı ayıracağız

İLKHA muhabiri Küresel Sumud Filosu'nun Tunus sürecini anlattı

Malatya'da kırsal mahalleye yeni yol

Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Vural: Erken eğitim, çocuğun sosyal hayatına yön verir

Avukat Acu: israil ordusunda görev alan çifte vatandaşlar insanlık suçuna ortaktır

HAMAS uluslararası toplumu, katliamların boyutuyla orantılı kesin kararlar almaya çağırdı

Hukukçular: "israil’i durduracak uluslararası bir mekanizma yok"

Hasadı başlayan 'sumak' ın kilosu 350 TL'den satılıyor

Malatya'ya 20 bin ton kapasiteli yatay silo inşa ediliyor

MDKKYB Başkanı Akın: Küçükbaş hayvancılık desteklerinde önemli artışlar yapıldı

Başı demirlere sıkışan çocuk, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı

Yoğun saldırılara rağmen Filistinli aileler Gazze’ye geri dönüyor

Gazze'de şehit sayısı 64 bin 964'e ulaştı

YÖK ve Savunma Sanayii “yapay zekâ” iş birliğine devam ediyor

Erbaş: Dünyayı iyilik değiştirir

BM Komisyonu işgalci rejimi Gazze'de "soykırım" yapmakla suçladı

Oduncularda kış hazırlıkları başladı

Suriye'nin hapishane hafızası dijital ortamda

Avukatlardan küresel Sumud Filosu’na destek: Türkiye can güvenliğinin garantörü olduğunu açıkça beyan etmeli

İran'dan yapay zeka çıkışı: Son kararı meclis verecek

Ankara’da “2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Kur’an Kursları Açılış Programı” gerçekleştirildi

Katil rejimin Savunma Bakanı Katz: Gazze yanıyor

Yetimler Vakfı Nijeryalı yetimleri bu ayda unutmadı

Şanlıurfa’da kırtasiye esnafı, okul sezonu hareketliliği ve fiyat artışlarıyla baş etmeye çalışıyor

Batman'da zincirleme kaza: 4 araçta maddi hasar

HAKSİAD Şube Başkanı Çetiz'den hükümete çağrı: Gençlere altın destek paketi lazım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


UNICEF: Gazze'de yarım milyon çocuk psikolojik travma yaşıyor

Batman'da mucur yüklü tır iki otomobile çarptı

Şanlıurfa’da kayıp genç sulama kanalında ölü bulundu

Dışişleri'nden işgalci rejimin Gazze şehrinde başlattığı kara saldırısına tepki

Bakan Kurum: Deprem bölgesine ekstra konut kontenjanı ayıracağız

İLKHA muhabiri Küresel Sumud Filosu'nun Tunus sürecini anlattı

Malatya'da kırsal mahalleye yeni yol