• BIST 100

    15890,09%0,50
  • DOLAR

    43,37% 0,04
  • EURO

    51,47% 0,34
  • GRAM ALTIN

    7097,20% 2,20
  • Ç. ALTIN

    11326,76% 0,00

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 14:39
06 Aralık 2024, Cuma 14:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Uzman Psikolog Reyhani: Maneviyat ruhsal dengeyi güçlendiriyor

Minnesota, ABD başsavcısının göçmenlik şartlarını reddetti

Konya için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

İstanbul’da karbonmonoksit şüphesi: 3 kişi hayatını kaybetti

Her kaydırma hareketi dijital dopamin salgılıyor, kitap okumak beyne sıkıcı geliyor

Batman’da Özel Eğitimcilerden Net Mesaj: “Bu Oran Sürdürülemez”

Meksika'da futbol maçında silahlı saldırı: 11 ölü

Brent petrol 65,49 dolardan işlem görüyor

Bursa’da kurt, fotokapanlar tarafından görüntülendi

Siyonist rejim, Kalendiya ve Kafr Akab'a saldırdı

Diyarbakır’da yoğun sis etkisini sürdürüyor: Uçuşlar iptal edildi

ABD'nin Venezuela tehditleri sosyal medyayı salladı

Suç örgütüne operasyon: 17 kişi tutuklandı, 10,7 milyar liralık 85 hesap donduruldu

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

ABD’de 8 kişinin bulunduğu özel jet düştü

Filipinler’de 359 kişilik feribot battı: En az 13 ölü

ABD'den İran'a "kısa ve hızlı" saldırı sinyali

Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor

Çin'in üst düzey generali ABD'ye nükleer sır sızdırmakla suçlanıyor

Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu'da kuvvetli yağış ve fırtına bekleniyor

Suriye ordusu: SDG, Ayn el-Arab'da ateşkesi ihlal etti

Kuzey Ege'de bazı feribot seferleri iptal edildi

Netanyahu: Refah Sınır Kapısı sınırlı olarak açılacak

Balıkesir Sındırgı'da 4,4 büyüklüğünde deprem

Siyonist rejim saldırıları sürüyor: Gazze'de 2 şehit, çok sayıda yaralı

Trump'tan Kanada çıkışı: Çin tarafından ele geçiriliyor

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 50 ölü

Polonya: Rusya, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa için tehdit oluşturmaya devam edecek

Mersin’de izinsiz gösterinin ardından yaşanan olayda 1 kişi öldü

Aydın'da otomobil şarampole devrildi: 2 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Uzman Psikolog Reyhani: Maneviyat ruhsal dengeyi güçlendiriyor

Minnesota, ABD başsavcısının göçmenlik şartlarını reddetti

Konya için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

İstanbul’da karbonmonoksit şüphesi: 3 kişi hayatını kaybetti

Her kaydırma hareketi dijital dopamin salgılıyor, kitap okumak beyne sıkıcı geliyor

Batman’da Özel Eğitimcilerden Net Mesaj: “Bu Oran Sürdürülemez”

Meksika'da futbol maçında silahlı saldırı: 11 ölü