• BIST 100

    16639,57%1,21
  • DOLAR

    43,50% 0,06
  • EURO

    51,32% 0,06
  • GRAM ALTIN

    6852,20% 5,37
  • Ç. ALTIN

    11711,15% 2,97

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 14:39
06 Aralık 2024, Cuma 14:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Dinç: Dillere düşmanlık fıtrata ve Allah'ın taksimatına düşmanlıktır

Ardahan’da kar yağışı nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Panelistler: Kimliğin temsili olan anadil için eğitimde yeterli olanaklar sağlanmalı

En düşük emekli maaşında farkı ödemeleri bugün yapılacak

Fas’ta sel felaketi: Can kaybı 40'a yaklaştı

Kocaeli’de drift atan sürücüye 60 bin lira para cezası

Aksaray'da 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı

İngiltere’den Grok’a soruşturma: Kişisel veri ve ahlaksız içerik üretimi mercek altında

Suudi Arabistan ile 2 milyar dolarlık enerji anlaşması

Kastamonu’da ruhsatsız silah operasyonunda 7 şüpheli gözaltına alındı

ABD, Rusya ve Ukrayna Abu Dabi'de görüşecek

Ağrı'da gerçekleştirilen ameliyatta 295 taş başarıyla çıkarıldı

İran'da 4.3 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bingöl'de "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenledi

Malatya'da otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 ağır yaralı

DSÖ: Dünya genelindeki kanser vakalarının 4'te 1'i önlenebilir

Russya'dan 'New START' uyarısı: Dünya daha tehlikeli bir yer olacak

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 2 milyar dolarlık enerji anlaşması

MEB ortaokul ve lise sınavları öncesi örnek konu-soru dağılım tabloları yayımlandı

ABD ordusu İran'a ait bir İHA'yı düşürdü

Kolombiya Devlet Başkanı Petro Beyaz Saray'da

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 803’e yükseldi

İspanya'dan sanal medyada 16 yaş yasağı geliyor

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye'ye geliyor

Myanmar’da 5.9 büyüklüğünde deprem 

Kastamonu’da çeşitli suçlardan aranan 19 kişi yakalandı

6 Şubat deprem felaketinin yıl dönümünde 4 ilde eğitime ara verilecek

Mersin gümrüğünde kaçakçılık operasyonu

Bakan Ersoy Malatya'da yapılan bölgenin en büyük kütüphane inşaatını inceledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dinç: Dillere düşmanlık fıtrata ve Allah'ın taksimatına düşmanlıktır

Ardahan’da kar yağışı nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Panelistler: Kimliğin temsili olan anadil için eğitimde yeterli olanaklar sağlanmalı

En düşük emekli maaşında farkı ödemeleri bugün yapılacak

Fas’ta sel felaketi: Can kaybı 40'a yaklaştı

Kocaeli’de drift atan sürücüye 60 bin lira para cezası

Aksaray'da 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı