• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,91% 0,17
  • EURO

    50,50% -0,24
  • GRAM ALTIN

    6269,36% 1,61
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 14:39
06 Aralık 2024, Cuma 14:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İzmir açıklarında sürüklenen lastik bottaki 37 göçmen kurtarıldı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Bartın’da yoğun kar yağışı öncesi hazırlık toplantısı yapıldı

Arap Birliği: israil'in Somaliland'ı tanıması uluslararası hukukun açık ihlalidir

Şanlıurfa’da drift atan sürücüye 46 bin TL ceza kesildi

Tayvan'da Başkan Lai Ching-te için azil süreci başlatıldı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a 10 yıl hapis talebi

Ağrı’da yolcu otobüsünde yapılan aramada 245 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

ABD'de şiddetli yağışlar sele yol açtı: 3 ölü

Bakan Fidan, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla telefonla görüştü

Çin'den ABD'li 20 şirkete yaptırım kararı

GKGM’den hayvansal gıda ithalatına ilişkin açıklama

Çin, 17’nci grup uydularını uzaya gönderdi

Rusya:  Rusya ve ABD'li temsilciler arasında görüşme yapıldı

Manisa'da feci kaza: 3 ölü, 1 yaralı

İletişim Başkanı Duran’dan israilin Somaliland adımına tepki

Dışişleri Bakanlığından Somaliland'ı 'ülke' olarak tanıyan işgal rejimine tepki

Siyonist rejim, Somali'den tek taraflı olarak ayrıldığını ilan eden Somaliland'ı "bağımsız bir ülke" olarak tanıdı

Bakanlığa bağlı ekipler fiyat ve ürün denetimlerini artırdı

Rusya: Zaporijya bölgesindeki Kosovtsevo yerleşim birimini ele geçirdik

Rekabet Kurulu’ndan fide sektöründeki 18 şirkete soruşturma

Mısır: Netanyahu Gazze anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesini engelliyor

Mersin’de araçtan inip sürücüye saldıranlar yakalandı

Kamboçya-Tayland sınır hattında saldırılar artıyor

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 945'e yükseldi

DMM, “MHRS randevu iptaliyle para cezası uygulandığı” iddiaları asılsız

Diyarbakır'da işçi servisi devrildi: 16 yaralı

Mardin’de evlerinde ölü bulunan aile soruşturmasında tutuklu sayısı 4'e yükseldi

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı

İletişim Başkanı Duran’dan Humus’taki cami saldırısına kınama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında sürüklenen lastik bottaki 37 göçmen kurtarıldı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Bartın’da yoğun kar yağışı öncesi hazırlık toplantısı yapıldı

Arap Birliği: israil'in Somaliland'ı tanıması uluslararası hukukun açık ihlalidir

Şanlıurfa’da drift atan sürücüye 46 bin TL ceza kesildi

Tayvan'da Başkan Lai Ching-te için azil süreci başlatıldı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a 10 yıl hapis talebi