• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 14:39
06 Aralık 2024, Cuma 14:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Rusya'da iki tramvay çarpıştı: 13 yaralı

İngiltere'nin Hürmüz Boğazı çıkmazı

Kırşehir'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Batmanlı minik Eymen'den Gazze'deki kardeşlerine anlamlı bağış

Uşak merkezli operasyonda 12 şüpheli tutuklandı

HÜDA PAR Denizli İl Başkanı Şani'den Kadir Gecesi mesajı

Diyarbakır’da sağanak yağış taşkınlara neden oldu

Mardin’de sağanak etkisini sürdürüyor: Dereler taştı, yollar göle döndü

HAMAS'tan Tubas'taki siyonist katliama tepki

İranlı kadından saldırılar karşısında dikkat çeken sözler: Filistinli çocuklar yıllardır bu şartlarda yaşıyor

Adalet Bakanlığı: Tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk etkin çözüm sağlıyor

Gazze'de son 24 saatte 5 şehit ve 8 yaralı

Tünelde müzikli eğlenceye 180 bin lira ceza

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Kadir Gecesi mesajı

Erakçi: ABD ve israilin bölge ülkelerine saldırdığına dair istihbaratımız var

Mart ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Araçlarda multimedya cihazı cezaları geçici olarak durduruldu

Yurt dışında yakalanan 72 firari Türkiye’ye getirildi

Diyarbakır Valiliği uyardı: Kontrollü su tahliyesi yapılacak

Siirt’te akrabalar arasında bıçaklı kavga: 1 kişi yaralandı

İran: Suudi'ye yönelik İHA saldırısında dahlimiz yok

Bismil’de Göksu Çayı’nda su samuru yavruları bulundu

Battalgazi’de Ramazan ayında dayanışma programları

Gaziantep'te yurda kaçak giriş yapan 3 kişi yakalandı

Siirt’in Pervari ilçesinde karda mahsur kalan 78 kişi kurtarıldı

HÜDA PAR heyetinden Bingöl'deki TOKİ sakinlerine iftar ziyareti

Yeni Zelanda'daki cami katliamının üzerinden 7 yıl geçti

Malatya'da caddeler bir bir yenileniyor

Gaziantep’te sağanak sele neden oldu

İran'ın Irak'a doğalgaz ihracatı savaş zamanında üç katına çıktı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya'da iki tramvay çarpıştı: 13 yaralı

İngiltere'nin Hürmüz Boğazı çıkmazı

Kırşehir'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Batmanlı minik Eymen'den Gazze'deki kardeşlerine anlamlı bağış

Uşak merkezli operasyonda 12 şüpheli tutuklandı

HÜDA PAR Denizli İl Başkanı Şani'den Kadir Gecesi mesajı

Diyarbakır’da sağanak yağış taşkınlara neden oldu