• BIST 100

    10842,58%-1,25
  • DOLAR

    42,44% 0,18
  • EURO

    48,91% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5548,40% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9213,41% -0,25

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 14:39
06 Aralık 2024, Cuma 14:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Sağlık Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bütçe Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Antalya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Peru’da eski Başbakan Chavez hakkında yeniden gözaltı kararı

İzmir'de 13 düzensiz göçmen yakalandı

Siyonist çeteler Filistinlilerin evlerini ateşe verdi

Kahramanmaraş’ta silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu

Malatya'da alacak-verecek tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 1 yaralı

İspanya'da kömür madeninde göçük: 3 işçi toprak altında kaldı

Sivas’taki maden göçüğünde arama kurtarma çalışmaları 5’inci günde devam ediyor

Bingöl Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Kasım Ayı Sahabe Ayı"  etkinliği düzenlendi

İşgal ordusu Gazze'nin doğusundaki bölgelerdeki binaların yıkımına yoğunlaştırdı

Nusaybin Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

Diyarbakır'da okul yolunda ağır yaralanan öğrenci için veliler yolu kapattı

Lübnan: israilin ihlalleri sürüyor, uluslararası baskı şart

Eskişehir’de organize suç örgütüne operasyon: 31 gözaltı

AB’den “Askeri Schengen” dönemi

Pakistan'da fabrikada patlama: Ölü sayısı 18'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitti

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 25 kişi hastanelere başvurdu

Şanlıurfa’da 8 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye geliyor

Yapıcıoğlu: Şiddet ve terör tamamen gündemden çıkmadıkça çözüm tam anlamıyla gerçekleşmiş olmayacak

Cizre Kitap Fuarı kapılarını açtı

Zelenskiy Ukraynalılara seslendi: Tarihimizin en zor anlarından biri yaşanıyor!

Avrupalı liderler ABD'nin Ukrayna planı için acil toplanma kararı aldı

Tinerle sobayı tutuşturmaya çalışırken alevlerin içerisinde kalan 2 kişi yaralandı

Fransa'yı karıştıran Rusya açıklaması

Zelenski, ABD'nin önerdiği planı Macron, Starmer ve Merz ile görüştü

Kollarınızda veya bacaklarınızda şişlik varsa nedeni lenfödem olabilir!

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sağlık Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bütçe Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Antalya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Peru’da eski Başbakan Chavez hakkında yeniden gözaltı kararı

İzmir'de 13 düzensiz göçmen yakalandı

Siyonist çeteler Filistinlilerin evlerini ateşe verdi

Kahramanmaraş’ta silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu

Malatya'da alacak-verecek tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 1 yaralı