• BIST 100

    11238,36%0,44
  • DOLAR

    42,58% 0,05
  • EURO

    49,53% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5757,84% 0,38
  • Ç. ALTIN

    9278,67% -0,18

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 14:39
06 Aralık 2024, Cuma 14:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Hatay’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 10 kişi yakalandı

Çin ve Rusya'dan ortak hava devriyesi 

Konya’da uyuşturucu operasyonlarında 1 ayda 76 tutuklama

Bakan Bolat, Kanadalı mevkidaşı Sidhu ile ikili ticaret gündemini ele aldı

RSF: Dünyanın en çok gazeteci öldüren ülkesi israil

Rusya: ABD-Ukrayna görüşmesinin sonucunu bekliyoruz

Tekirdağ'da zincirleme kaza: 5 yaralı

Adana’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Malatya'da torbacı operasyonu: 1 gözaltı

Kongo'daki çatışmalarda 1 haftada 74 kişi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı’ndan Doğu Kudüs’teki UNRWA binasına baskına tepki

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bastı, Talmudik ayinler yaptı

AB, Ukrayna'ya gönderecek para bulamıyor

Su ürünleri avcılığında yeni dönem başlıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İtalya Başbakanı Meloni ile bir araya geldi

ABD: Nvidia çiplerinin Çin'e ihracatına izin verilecek

Bakan Uraloğlu: Türkiye son 10 yılda otoyol artış hızında Avrupa birincisi

Ukrayna seçim tartışmaları sürerken Zelenski'den yanıt geldi

Rusya: Güçlerimiz Ukrayna'daki tüm cephe hatlarında ilerliyor

CHP Milletvekili Çakır partisinden istifa etti

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Adliyelerdeki bütün emanet ve delil koruma süreçleri yeniden yapılandırılmalı

Bakan Bayraktar: Doğal gaz kapasitesini 161 milyon metreküpten 200 milyon metreküpe çıkaracağız

AB'den "Ukrayna'da seçimler yapılmalı" açıklaması

Avustralya ile ABD arasında MQ-28 anlaşması

İran, Suudi Arabistan ve Çin’den ortak bildiri

Çin yeni uydu grubunu uzaya gönderdi

Senegal İmamlar Birliğinden, işgal rejimini ziyaret eden heyete tepki

Avustralya'da 16 yaş altı çocuklara yönelik sosyal medya yasağı yürürlüğe girdi

KKTC'de şiddetli yağışlar sele neden oldu

Türkiyeli müteahhitlerin Libya’daki 14 yıllık alacakları için çözüm yolu açılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hatay’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 10 kişi yakalandı

Çin ve Rusya'dan ortak hava devriyesi 

Konya’da uyuşturucu operasyonlarında 1 ayda 76 tutuklama

Bakan Bolat, Kanadalı mevkidaşı Sidhu ile ikili ticaret gündemini ele aldı

RSF: Dünyanın en çok gazeteci öldüren ülkesi israil

Rusya: ABD-Ukrayna görüşmesinin sonucunu bekliyoruz

Tekirdağ'da zincirleme kaza: 5 yaralı