• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 14:39
06 Aralık 2024, Cuma 14:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile bir araya geldi

Umman'da başlayan nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre'de

Meteorolojiden Ege Bölesi için toz taşınımı uyarısı

Orban ile Zelenskiy arasında AB üyeliği gerginliği

Kazakistan Anayasa değişikliği için referanduma hazırlanıyor

Bursa için toz taşınımı uyarısı

NATO: Savaştan sonra Rusya daha tehlikeli hale gelecek

Ankara için toz taşınımı uyarısı

Ürdün, Gazze'de mobil ev projesi başlattı

Antalya'da freni boşalan tır otomobile çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

Çin'de havai fişek mağazasında patlama: 8 ölü

Bakan Bayraktar: Çağrı Bey sondaj gemisi Somali’ye uğurlandı

Düzce'de iki motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Yurdun büyük bölümünde toz taşınımı uyarısı

HAMAS'tan işgalin Batı Şeria topraklarının gaspını onaylamasına tepki

Bir milyar 787 milyon TL SED ödemesi yapıldı

Bingöl’de bir kilo 175 gram metamfetamin ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığı: israilin Batı Şeria ile ilgili son kararını kınıyoruz

Sarı kodlu uyarı verilen illerde bin 995 kişi tahliye edildi

Iğdır'daki Ünlendi Barajı'nda su tutuldu

Meteorolojiden 9 il için sarı kodlu uyarı

ABD ordusu Hint Okyanusu'nda bir tankere el koydu

Rus ordusu ilerleyişini sürdürüyor

On Gözlü Köprü çevresinde su yükseldi: Dicle Nehri'nde son durum

Dışişleri Bakanı Fidan, Irak Savunma Bakanı Abbasi ile görüştü

Siyonist rejim Batı Şeria'da toprak gasbını "resmi hale getirecek" kararı onayladı

Afrika Birliği Zirvesi tamamlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile bir araya geldi

Umman'da başlayan nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre'de

Meteorolojiden Ege Bölesi için toz taşınımı uyarısı

Orban ile Zelenskiy arasında AB üyeliği gerginliği