• BIST 100

    14224,63%0,17
  • DOLAR

    42,72% 0,06
  • EURO

    50,06% -0,25
  • GRAM ALTIN

    5943,72% 0,59
  • Ç. ALTIN

    9522,21% 0,00

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 14:39
06 Aralık 2024, Cuma 14:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Alışverişte yapay zeka dönemi

Siirt’te okuma kültürünü güçlendiren proje il genelinde yayılıyor

HÜDA PAR Şanlıurfa’dan “Son kale aile” programına basın daveti

“Milletimizin ortak iradesi, tüm kirli planları boşa çıkarmıştır”

Beyin göçü ülkelerin geleceğini doğrudan etkiliyor

Malatya'da silahlı kavga: 2 yaralı

HÜDA PAR Genel Sekreteri Yılmaz: Bu ülkenin HÜDA PAR’a ihtiyacı var

HÜDA PAR heyetinden Bingöl’de esnaf ziyareti

Batman'da Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

SGK’dan Batman'daki tekstil işletmesine bilgilendirme ziyareti

Mandalina ihracatı rekor kırdı

İstanbul’da tersanede gemi yangını

Damon Hapishanesi’nde kadın esirlere yönelik ihlaller sürüyor

Batı Şeria'da Yahudi terörü: Filistinlilerin araçları ateşe verildi

Bingöl’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Batman Valiliği'nden kuvvetli rüzgâr uyarısı

90 yıl sonra bile korku bitmedi: Siyonist rejim Şehit İzzeddin el-Kassam'ın kabrini hedef aldı

İstanbul barajlarında alarm: Doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesinde

Kronik strese karşı kalbi koruyan 6 kritik adım

BESO Başkanı Çiftçi'den gençler için meslek ve üretim vurgusu

Tesla’nın “otonom” iddiaları çöktü: Satış ve üretim askıya alınabilir

Malatya gıda zehirlenmesi şüphesi: 10 öğrenci hastaneye kaldırıldı

BM'den Gazze'ye yardım çağrısı, Avrupa'dan Yahudi terörüne tepki

72 ilaç daha SGK’nın geri ödeme listesine alındı

250 bin km hızla gelen ziyaretçi: 3I/ATLAS gökbilimcilerin merceğinde

Gaziantep'te kumar operasyonu: 9 kişiye idari para cezası

Tayland basını: Ordu, Kamboçya sınırındaki Chong An Ma bölgesini kontrolüne aldı

Hanuka provokasyonu sürüyor: Mescid-i Aksa'ya baskınlar 3'üncü gününde

Ziraat mühendisleri: Bilinçsiz ilaçlama ölümlere yol açıyor

Bu Bir Hizmet Yarışıdır, Siyasi Yarış Değil

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Alışverişte yapay zeka dönemi

Siirt’te okuma kültürünü güçlendiren proje il genelinde yayılıyor

HÜDA PAR Şanlıurfa’dan “Son kale aile” programına basın daveti

“Milletimizin ortak iradesi, tüm kirli planları boşa çıkarmıştır”

Beyin göçü ülkelerin geleceğini doğrudan etkiliyor

Malatya'da silahlı kavga: 2 yaralı

HÜDA PAR Genel Sekreteri Yılmaz: Bu ülkenin HÜDA PAR’a ihtiyacı var