GÜNDEM 22.04.2022 23:56:10 0

Maskesiz günlere dönülecek mi? Bakan Koca'dan son açıklama

Maskesiz günlere dönülecek mi? Bakan Koca
Haberi Sesli Oku

Maskesiz günlere dönülecek mi? Bakan Koca'dan son açıklama

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, pandeminin ilk pik döneminden bugüne kadar Türkiye’de hastane yükünün en az olduğu dönemin yaşandığını ve Türkiye’de yoğun bakımda hasta bulunmayan il sayısının 21’e çıktığını kaydetti.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, çeşitli temaslar ve toplantılara katılmak üzere Adıyaman’a geldi. Adıyaman Valiliğini ziyaret eden ve burada Valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Bakan Koca, pandemi, maske ve bilim kurulu toplantısının neden ertelendiğiyle ilgi açıklamalarda bulundu.

'HASTANE YÜKÜ ÇOK AZALDI'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 21 ilde yoğun bakımda Covid-19 hastası bulunmadığını kaydederek, “Salgının günlük hayatımızdan çıktığını her fırsatta dile getiriyorum. Artık aşımız var ve ilacımız da var. Dünya genelinde belli bir toplumsal bağışıklık oluştuğunu düşünüyoruz. Nitekim son dönemde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın neredeyse tamamı ileri yaş gurubu ve ek hastalığı olan kişilerdir. Bugün itibariyle yoğun bakımda hasta bulunmayan il sayımız 21’e çıktı. Bunlar arasında Adıyaman da var. Salgın giderek etkisini yitiriyor ve azalıyor. Omicron varyantı ile birlikte özellikle virülansının da az olmuş olmasıyla hastane yükünün azılmış olduğunu biliyoruz. Bir taraftan da etkili olan aşılarımız var. Üç çeşit aşımızı vatandaşımızın tercihine sunuluyor. Bu anlamda Turkovac aşımızda üretilmeye devam ediyor. Herhangi bir tedarik sorununun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikli bu dönemde vatandaşlarımızın, hele hele yaşlı ve riskli hastalığı olan vatandaşlarımızın asla ve asla hatırlatma tozlarını ihmal etmemeleri gerekiyor. Salgın bitiyor, artık aşıya da ihtiyaç kalmadı gibi düşünmemeliyiz. Aşılı olan vatandaşlarımızın özellikle akciğer enfeksiyonun daha az olduğunu hatta akciğere inmediğini biliyoruz. Turkovac’ın da özellikle omicron varyantına da önemli oranda etkili olduğunu tekrar tekrar söylemek istiyorum. Rahat rahat herkesin kullanması gerektiğini altını çiziyorum. Ama önümüzdeki dönem giderek daha da azalacak. Şuan 21 ilimizde yoğun bakımda hastanın olmadığını yani hastane yükünün çok azaldığını, 21 ilimizdeki yoğun bakımların kapatılmaya doğru gittiğini ve bu süreçte özellikle ilk pikten sonra şuan Türkiye’de hastane yükünün en az olduğu dönemi yaşıyoruz. Bu son derece önemlidir. Halen Avrupa’da ve birçok ülkede vaka sayılarını ve hastane yükünü hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin bu geldiği noktayı önemli buluyorum” dedi.

Bu hafta yapılması planlanan bilim kurulu toplantısının haftaya ertelenmesiyle ilgilisi ise Bakan Koca, “Yapılacak bilim kurulu toplantısını en önemli toplantılardan birisi olacağını söylemiştim. Bu toplantıyı doğrusu geniş katılımlı ve yüz yüze yapmak istiyoruz o nedenle haftaya erteledik, haftayı bekleyelim” ifadelerini kullandı.

MASKE AÇIKLAMASIMaskenin tamamen hayatımızdan çıkıp çıkmayacağı sorusuna ise Bakan Koca, “Bu konuda çok detay vermeyeyim. Ama gecen haftada söylemiştim, bilim kurulu okullarda maske başta olmak üzere birçok konuyu değerlendirmiş olacak. Önerileri daha sonra değerlendirmek üzere kamuoyuna açıklanmış olacak. Ben bilim kurulunun bu anlamda alacağı öneri öncesi daha net bir bilgi vermesem iyi olur” cevabını verdi.

Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Koronavirüsten ders alınmalı, grip olan da maske takmalıHaberi Görüntüle

Kremlin: Ukrayna'da ateşkes için bize baskı yapmaya çalışmak oldukça faydasız

DSÖ: Suriye'de 16 milyon kişi acil insani sağlık desteğine muhtaç

Tarife savaşından sonra Çin ve ABD ilk kez masaya oturdu

Traktör ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Hukukçular Derneği yeni başkanını seçti

Ekvador'da suç örgütüne yönelik operasyon: 8 asker öldü

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha: Rusya ile 30 günlük ateşkese hazırız

AB'den Rusya'ya ateşkes çağrısı

Mersin'de orman yangını

Eğitimci Polat: On binlerce Gazzeli, açlıktan, susuzluktan, ilaçsızlıktan ve soğuktan ölmektedir!

Muğla açıklarında 36 düzensiz göçmen yakalandı

Malatya'da zincirleme kaza: 6 yaralı

Bursa'da şiddetli dolu yağışı etkili oldu

Gazze susuzluktan ölen bir bölgeye dönüştü

Bursa'da 3 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da metrobüs kazası: 1 ölü, 20 yaralı

Denizli'de uyuşturucu operasyonu: 22 gözaltı

Dışişleri Bakanlığı: Pakistan-Hindistan ateşkesinden memnunuz

Pakistan ve Hindistan ateşkes konusunda anlaştı

Şiddetli yağış sele neden oldu: 3 ölü

ÖNDER 60'ıncı Genel Kurulu gerçekleşti

HÜDA PAR Genç İlçe Gençlik Kolları’ndan engellilere yönelik duyarlılık çağrısı

Kasten yaralama suçundan aranan 2 şahıs yakalandı

Çiçekçiler: Dinimiz annelere hak ettiği değeri vermiştir

Kimyasal tesiste çıkan yangın nedeniyle 150 bin kişiye uyarı!

Gaziantep merkezli FETÖ operasyonu: 225 gözaltı

YKS öğrencilerine kritik uyarılar: Disiplin, devamlılık ve sınav modu başarıyı getirir

Gazze'de can kaybı 52 bin 810'a yükseldi

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 444 gram toz esrar ele geçirildi

Minibüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 7 yaralı

Yükleniyor