• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

MAZLUMDER: Hukuka aykırı ve ölçüsüz gözaltılara son verilmeli

14 Kasım 2024, Perşembe 19:26
14 Kasım 2024, Perşembe 19:26
MAZLUMDER: Hukuka aykırı ve ölçüsüz gözaltılara son verilmeli
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

​​​​​​​MAZLUMDER, Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan ve dün denetimli serbestlik ile tahliye edilen Onkoloji Uzmanı Dr. Mehmet Arslan'ın katılımıyla basına açıklaması düzenledi.

Fatih'te bulunan MAZLUMDER Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına; Dr. Mehmet Arslan avukatlarıyla birlikte katıldı.

Yaşanan olayla ilgili yapılan basın açıklamasında, "10 Kasım 2024 günü Taksim Anıtı önünde tek başına gerçekleştirdiği eylemin ardından Dr. Mehmet Arslan, kolluk kuvvetlerince gözaltına alınmış; devamında hem bu eylemi hem de sosyal medya hesapları üzerinden daha önce yapmış olduğu paylaşımlar gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılmış ve 5816 sayılı kanun uyarınca 'Atatürk’ün Hatırasına Alenen Hakaret' suçlamasıyla tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderilmiştir. Sürecin devamında, avukatlarının tutukluluk kararına yaptığı itirazlar sonucunda, 13 Kasım 2024 tarihinde kendisi hakkında imza yükümlülüğü ve yurt dışı çıkış yasağı konulmak suretiyle adli kontrol şartıyla serbest bırakılma kararı verilmiştir." denildi.

"İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken eylemlerin cezalandırılması hukukla bağdaşmaz"

Dr. Mehmet Arslan'ın gerçekleştirdiği eylemde ve daha önce sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarda herhangi bir hakaret kastının görülmediği, yalnızca değerlendirme ve çıkarımlarda bulunarak anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan ifade özgürlüğü sınırları içinde hareket ettiği hatırlatılan açıklamanın devamında, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma konusu yapılan eylem ve paylaşımlarda herhangi bir suç unsuru bulunmamaktadır. Ayrıca, sağlık durumu, yaşı ve ilgili suç için öngörülen ceza miktarı göz önüne alındığında, tutuklama kararının ölçülü bir tedbir olarak değerlendirilemeyeceği son derece açıktır. Anayasal bir hak olan ifade özgürlüğü, kişilerin fikir ve görüşlerini herhangi bir sansür, yaptırım veya tehdit korkusu olmaksızın ifade edebilme hakkını içerir. Sıradan bir düşünce paylaşımı niteliğindeki eylemlerin, en temel insan hakkı olan ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekirken, suç olarak tanımlanması ve vatandaşların bu nedenle cezalandırılması veya soruşturulması hukukla bağdaşmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

"Hukuka aykırı ve ölçüsüz gözaltı, tutuklama ve adli kontrol uygulamalarına son verilmeli"

İnsan haklarına saygılı bir hukuk devletinde, fikir ve görüş beyan etmenin cezalandırılma sebebi olmaması gerektiği vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

"5816 Sayılı Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkında Kanun ve buna benzer, belirli kişi, grup veya kurumlar için genel kanunların ötesinde özel bir koruma getiren yasal düzenlemeler, ifade özgürlüğünü kısıtlayan ve modern hukuk devletlerinde yeri olmayan normlardır. Pratikte de bu düzenlemelerin, Dr. Mehmet Arslan örneğinde görüldüğü gibi açık hak ihlallerine yol açtığı ortadadır. MAZLUMDER olarak; Hukuka aykırı ve ölçüsüz gözaltı, tutuklama ve adli kontrol uygulamalarına son verilmesini talep eder; ifade özgürlüğü kapsamında kalan paylaşımlar nedeniyle kişilerin soruşturulmasının veya kovuşturulmasının kabul edilemez olduğunu hatırlatırız." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya'dan yoğun hava saldırısı: Ukrayna hava savunma sistemleri talep etti

Kar kütlesinin ağırlığı Ağrı'da bir işyeri ve bazı araçlara zarar verdi

Habur Gümrük Kapısı’nda ayakkabı içerisine gizlenmiş 41 kilogram altın ele geçirildi

Libya’da kum fırtınası alarmı

Rusya ve Çin'den kritik görüşme

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Deniz ulaşımına fırtına engeli

ABD'nin yeni Karakas Büyükelçisi Laura Dogu, Venezuela'da

Konya’da yağışlarla birlikte su kaynaklarında artış

Konya için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Rusya-ABD-Ukrayna arasındaki görüşme Abu Dabi'de yapılacak

Burdur’da 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili 2 savcı görevlendirildi

Ağrı’da 5. kattan düşen kar kütlesi genç kadını yaraladı

Gazze Filistin Komitesi ateşkese uyulması çağrısında bulundu

Şanlıurfa'da gençler sabah namazında buluştu

Irak'ta cumhurbaşkanı seçimi ertelendi

Başkan Er’den Berat Kandili mesajı

Viranşehir'de bozuk yol tepkisi

Yanlış diyetler sağlığı tehdit ediyor

Gazze'de can kaybı 71 bin 795'e yükseldi

Türkiye ve 7 ülkeden işgal rejiminin ihlallerine tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya'dan yoğun hava saldırısı: Ukrayna hava savunma sistemleri talep etti

Kar kütlesinin ağırlığı Ağrı'da bir işyeri ve bazı araçlara zarar verdi

Habur Gümrük Kapısı’nda ayakkabı içerisine gizlenmiş 41 kilogram altın ele geçirildi

Libya’da kum fırtınası alarmı

Rusya ve Çin'den kritik görüşme

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı