• BIST 100

    17249,60%-0,47
  • DOLAR

    43,72% 0,05
  • EURO

    51,77% -0,13
  • GRAM ALTIN

    6857,63% -2,24
  • Ç. ALTIN

    11540,30% -0,93

MEB, ebeveynlere "Maarif Modeli" okulları açıyor

13 Kasım 2024, Çarşamba 12:54
13 Kasım 2024, Çarşamba 12:54
MEB, ebeveynlere
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Millî Eğitim Bakanlığınca, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde ebeveyn rolünün önemine vurgu yapmak ve ailelerin eğitim süreçlerine daha fazla dâhil olmasını sağlamak amacıyla "Maarif Modeli Ebeveyn Okulu" kursları açılacak.

Yeni müfredatla getirilen ve öğrenciyi akademik, zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören "bütüncül eğitim yaklaşımı" modeli kapsamında ebeveynlere de eğitim verilecek.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, çocukların bütüncül gelişiminde ailenin en önemli etkenlerden biri olduğunu gösteren araştırma sonuçlarından hareketle halk eğitimi merkezlerindeki "Aile Okulları" kapsamına Maarif Modeli Ebeveyn Okulu kurs programını da dâhil etti.

Öğrenci velilerinin katılabileceği kursların programı, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", "Türk sosyal hayatında aile", "ailece nitelikli zaman", "ailede kültürel zenginlik", "çocuğun başarısında aile", "sosyal etkinliklere katılımın ve çevre bilincinin aile ve çocuk üzerindeki etkisi", "hane içi dijital eğitim" ve "akran ve arkadaşlık ilişkileri" olmak üzere 8 konudan oluşuyor.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı halk eğitimi merkezlerinde, yüz yüze uygulanacak ve ücretsiz düzenlenecek kurslar; 32 ders saati olarak planlandı. Kurslar, Maarif Modeli formatörleri tarafından verilecek.

Velilere çocukları ile yapabilecekleri etkinlikler hazırlandı

Kurslar için alan uzmanlarınca çocukların bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal iyi olma durumunu ve sosyal yönlerini geliştirecek; doğal ortamda, aileleriyle, arkadaşlarıyla uyum içinde nitelikli zaman geçirmelerini sağlayacak oyun ve etkinlikler hazırlandı.

Velilerin öneri niteliğindeki bu etkinlikleri kursun ardından çocuklarıyla da gerçekleştirmesi beklenecek.  Kurslarda, Millî Eğitim Bakanlığınca okul ile aile iş birliğini güçlendirmek amacıyla çekilen "Ailem" dizisinden de bölümler izletilecek.

Kurslara katılmak isteyen tüm öğrenci velileri, "e-yaygin.meb.gov.tr" üzerinden ya da şahsen başvuru yapabilecek.

Beceriler çerçevesine yönelik veli rolleri anlatılacak

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" konulu derslerde modelin felsefesi hakkında bilgiler aktarılacak, yeni öğretim programlarının beceriler çerçevesine yönelik yapısı ile velilerin rolü anlatılacak. 

Ayrıca modelin eylemlerden değerlere, değerlerden erdemli insana, erdemli insandan ise nihai hedef olan yaşanabilir çevrede, aile ve toplum ile huzurlu insana ulaşmayı amaçlayan yapısı aktarılacak.

Kurslarda, çocuğun akademik başarıları ve sosyal ve duygusal becerilerden oluşan bütüncül gelişiminde ailenin rolüne ilişkin bilgiler de aktarılacak. Modelin uygulanmasında veliye düşen görev ve sorumluluklar detaylandırılacak.

"Türk sosyal hayatında aile" başlıklı derslerde ise toplumsal bir kurum olarak aile, tarihsel süreçte Türk aile yapısı, Türk aile yapısındaki değişim ve dönüşüm, Türk aile yapısının karşılaştığı güncel sorunlar, mahalle kültürü ve komşuluk ilişkileri aktarılacak.

Çocukla nitelikli zaman geçirmenin önemi vurgulanacak

"Ailece nitelikli zaman" başlıklı derslerde de çocukla nitelikli zaman geçirmek, oyunun aile içi iletişimdeki yeri, oyunun çocuk gelişimine etkisi ile oyun ve etkinlikler anlatılacak.

"Ailede kültürel zenginlik" başlıklı derslerde de kitap okuma alışkanlığı kazandırmada, çocukların kültürel ve sanatsal yönlerini güçlendirmede ailenin görev ve sorumlulukları ile kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımın önemine ilişkin içerikler sunulacak.

Çocuğun başarısında ailenin önemine vurgu

"Çocuğun başarısında aile" başlıklı derslerde rol model olarak aile tiplerine vurgu yapılacak, "sosyal ekinliklere katılımın ve çevre bilincinin aile ve çocuk üzerindeki etkisi" başlıklı derslerdeki başlıklar ise örneklerle anlatılacak.

Dijital ortamların çocuklar üzerindeki etkisi ele alınacak

Kurslarda, dijital ortamların çocuklar üzerindeki etkisine vurgu yapmak üzere "hane içi dijital eğitim" başlıklı ayrı bir program oluşturuldu.

Bu kapsamda, ailelere bilinçli ve güvenli teknoloji kullanımındaki rolleri anlatılacak. Dijital ortamların çocuklar üzerindeki etkileri ile dijital bağımlılık ve bağımlılığı önleme yollarına ilişkin bilgiler verilecek.

Akran ve arkadaşlık ilişkileri de anlatılacak

"Akran ve arkadaşlık ilişkileri" konulu derslerde de akran gruplarının olumlu ve olumsuz işlevleri, akran ilişkilerini iyileştirme ve geliştirme yolları ile özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların velilerine yönelik eğitimler verilecek. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Senegal Sahra Tozu'nun etkisi altında

Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazan ayının başlangıcına ilişkin açıklama

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

BUDO seferlerine fırtına engeli

AB'den savunmaya 800 milyar avro kaynak

Umut Kervanı’ndan Karakoçan’da Ramazan öncesi ihtiyaç sahiplerine yardım

Rusya’da askeri tesiste patlama: 2 ölü

Bakan Bayraktar: Etiyopya ile enerji alanında iş birliği mutabakatı imzalandı

Bursa'da bir özel hastanede “hasta limit” iddiasına soruşturma

Siyer Yarışması'nda bazı sorulara yapılan itirazlar komisyon tarafından değerlendirilip sonuçlandırıldı

Siyonist rejim Batı Şeria'da işgal ve yıkıma devam ediyor

Rusya, ABD ve Ukrayna görüşmelerinde üçüncü tur sona erdi

Bosna Hersek'te 4,4 büyüklüğünde deprem

Uşak’ta yasa dışı avcılığa termal drone ile müdahale

Muş'ta tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Rusya'dan donanmayı sahaya sürme sinyali

TMO 1,2 milyon ton buğdayı TÜRİB üzerinden satışa sunuyor

Nijerya'da tekne battı: 14 ölü, onlarca kayıp

ABD, Doğu Pasifik ve Karayipler'de 3 tekneyi vurdu: 11 ölü

Mardin’de camii olmayan bölgede ezan için merkezi hoparlör çözümü

Türkiye ile Etiyopya arasında çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalandı

Sivas'ta 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Siirt’te umreye gidenler gözyaşlarıyla uğurlandı

Arakçi: ABD ile temel ilkelerde anlaşmaya vardık

Meteorolojiden denizler çin kuvvetli fırtına uyarısı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Teknoloji Ekosistemi Stratejik Diyalog Toplantısı’na katıldı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye zulme ortak olanlara karşı hukuki sorumluluğunu yerine getirmeli

AB'den kritik yapay zeka adımı

İrlanda'da Grok'a "uygunsuz ve rızasız görüntüler üretme" soruşturması

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantılarını tamamladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Senegal Sahra Tozu'nun etkisi altında

Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazan ayının başlangıcına ilişkin açıklama

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

BUDO seferlerine fırtına engeli

AB'den savunmaya 800 milyar avro kaynak

Umut Kervanı’ndan Karakoçan’da Ramazan öncesi ihtiyaç sahiplerine yardım

Rusya’da askeri tesiste patlama: 2 ölü