• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

MEB, ebeveynlere "Maarif Modeli" okulları açıyor

13 Kasım 2024, Çarşamba 12:54
13 Kasım 2024, Çarşamba 12:54
MEB, ebeveynlere
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Millî Eğitim Bakanlığınca, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde ebeveyn rolünün önemine vurgu yapmak ve ailelerin eğitim süreçlerine daha fazla dâhil olmasını sağlamak amacıyla "Maarif Modeli Ebeveyn Okulu" kursları açılacak.

Yeni müfredatla getirilen ve öğrenciyi akademik, zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören "bütüncül eğitim yaklaşımı" modeli kapsamında ebeveynlere de eğitim verilecek.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, çocukların bütüncül gelişiminde ailenin en önemli etkenlerden biri olduğunu gösteren araştırma sonuçlarından hareketle halk eğitimi merkezlerindeki "Aile Okulları" kapsamına Maarif Modeli Ebeveyn Okulu kurs programını da dâhil etti.

Öğrenci velilerinin katılabileceği kursların programı, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", "Türk sosyal hayatında aile", "ailece nitelikli zaman", "ailede kültürel zenginlik", "çocuğun başarısında aile", "sosyal etkinliklere katılımın ve çevre bilincinin aile ve çocuk üzerindeki etkisi", "hane içi dijital eğitim" ve "akran ve arkadaşlık ilişkileri" olmak üzere 8 konudan oluşuyor.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı halk eğitimi merkezlerinde, yüz yüze uygulanacak ve ücretsiz düzenlenecek kurslar; 32 ders saati olarak planlandı. Kurslar, Maarif Modeli formatörleri tarafından verilecek.

Velilere çocukları ile yapabilecekleri etkinlikler hazırlandı

Kurslar için alan uzmanlarınca çocukların bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal iyi olma durumunu ve sosyal yönlerini geliştirecek; doğal ortamda, aileleriyle, arkadaşlarıyla uyum içinde nitelikli zaman geçirmelerini sağlayacak oyun ve etkinlikler hazırlandı.

Velilerin öneri niteliğindeki bu etkinlikleri kursun ardından çocuklarıyla da gerçekleştirmesi beklenecek.  Kurslarda, Millî Eğitim Bakanlığınca okul ile aile iş birliğini güçlendirmek amacıyla çekilen "Ailem" dizisinden de bölümler izletilecek.

Kurslara katılmak isteyen tüm öğrenci velileri, "e-yaygin.meb.gov.tr" üzerinden ya da şahsen başvuru yapabilecek.

Beceriler çerçevesine yönelik veli rolleri anlatılacak

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" konulu derslerde modelin felsefesi hakkında bilgiler aktarılacak, yeni öğretim programlarının beceriler çerçevesine yönelik yapısı ile velilerin rolü anlatılacak. 

Ayrıca modelin eylemlerden değerlere, değerlerden erdemli insana, erdemli insandan ise nihai hedef olan yaşanabilir çevrede, aile ve toplum ile huzurlu insana ulaşmayı amaçlayan yapısı aktarılacak.

Kurslarda, çocuğun akademik başarıları ve sosyal ve duygusal becerilerden oluşan bütüncül gelişiminde ailenin rolüne ilişkin bilgiler de aktarılacak. Modelin uygulanmasında veliye düşen görev ve sorumluluklar detaylandırılacak.

"Türk sosyal hayatında aile" başlıklı derslerde ise toplumsal bir kurum olarak aile, tarihsel süreçte Türk aile yapısı, Türk aile yapısındaki değişim ve dönüşüm, Türk aile yapısının karşılaştığı güncel sorunlar, mahalle kültürü ve komşuluk ilişkileri aktarılacak.

Çocukla nitelikli zaman geçirmenin önemi vurgulanacak

"Ailece nitelikli zaman" başlıklı derslerde de çocukla nitelikli zaman geçirmek, oyunun aile içi iletişimdeki yeri, oyunun çocuk gelişimine etkisi ile oyun ve etkinlikler anlatılacak.

"Ailede kültürel zenginlik" başlıklı derslerde de kitap okuma alışkanlığı kazandırmada, çocukların kültürel ve sanatsal yönlerini güçlendirmede ailenin görev ve sorumlulukları ile kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımın önemine ilişkin içerikler sunulacak.

Çocuğun başarısında ailenin önemine vurgu

"Çocuğun başarısında aile" başlıklı derslerde rol model olarak aile tiplerine vurgu yapılacak, "sosyal ekinliklere katılımın ve çevre bilincinin aile ve çocuk üzerindeki etkisi" başlıklı derslerdeki başlıklar ise örneklerle anlatılacak.

Dijital ortamların çocuklar üzerindeki etkisi ele alınacak

Kurslarda, dijital ortamların çocuklar üzerindeki etkisine vurgu yapmak üzere "hane içi dijital eğitim" başlıklı ayrı bir program oluşturuldu.

Bu kapsamda, ailelere bilinçli ve güvenli teknoloji kullanımındaki rolleri anlatılacak. Dijital ortamların çocuklar üzerindeki etkileri ile dijital bağımlılık ve bağımlılığı önleme yollarına ilişkin bilgiler verilecek.

Akran ve arkadaşlık ilişkileri de anlatılacak

"Akran ve arkadaşlık ilişkileri" konulu derslerde de akran gruplarının olumlu ve olumsuz işlevleri, akran ilişkilerini iyileştirme ve geliştirme yolları ile özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların velilerine yönelik eğitimler verilecek. (İLKHA)

Sudan’daki katliamın perde arkasında işgal rejimi mi var?

Afganistan'da iki araç çarpıştı: 10 ölü 10 yaralı

İşgal medyası: İran askeri üslerimize sızdı

Fırıncılar artan maliyetlerden şikâyetçi: Ekmeğin fiyatı aynı, giderler katlandı

Avustralya'da Fina Tropikal Siklonu nedeniyle binlerce ev ve iş yeri elektriksiz kaldı

Van’da silahlı kavga: Baba-oğul hayatını kaybetti

15 bin öğretmen ataması yarın yapılacak

Gürcistan Devlet Başkanı 49 kişiyi affetti

Moskova'ya doğru uçan 3 İHA imha edildi

Bir günde 12 bin Afgan, ülkelerine döndü

İşgal medyası: HAMAS, Merkava 4 tanklarını etkisiz hale getiren gizli mekanizmayı sosyal medyadan öğrendi

Vietnam'daki sellerde ölü sayısı 90'a yükseldi

Kolombiya Devlet Başkanı Petro’dan ABD’li Rubio’ya “Bizi tehdit etmeyin, hilelerinizi biliyoruz”

HAMAS, işgal rejimi ile yapılan ateşkesi sona erdirdiği yönündeki iddiaları yalanladı

UNRWA: Gazze’de nüfusun yarısı yerinden edilmişlerin yaşadığı bölgelerde hayatta kalma mücadelesi veriyor

Ankara'da doğal gaz patlaması: 1 kişi yaralandı

Manisa'da traktör ile çekici çarpıştı: 4 yaralı

İşgal rejimi, Nablus’ta çiftçilerin zeytinliklere erişimini engelledi

COP31 toplantısının Türkiye’de yapılmasına karar verildi

Denizlerde fırtınamsı rüzgâr uyarısı: Karadeniz ve Kuzey Ege’de etkili olacak

Aksaray’da geri dönüşüm tesisinde yangın

“Kastamonu Huzur” uygulamasında 2 bin 888 kişi sorgulandı

İşgal rejimi Gazze’yi bombaladı: 22 şehit

Kars'ta 60 hesaba erişim engeli

Batı kesimlerde sağanak yağış bekleniyor

Kamyon ile traktör çarpıştı: 2 ölü, 5 yaralı

Açık cezaevinde zehirlenen 131 hükümlü hastaneye kaldırıldı

Çin: Japonya'nın Tayvan'a ilişkin açıklamaları uluslararası hukukun ihlalilidir

Gelecek yıl yapılacak COP31’in Türkiye’de düzenlenmesine karar verildi

Yangında mobil mescit kullanılamaz hale geldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sudan’daki katliamın perde arkasında işgal rejimi mi var?

Afganistan'da iki araç çarpıştı: 10 ölü 10 yaralı

İşgal medyası: İran askeri üslerimize sızdı

Fırıncılar artan maliyetlerden şikâyetçi: Ekmeğin fiyatı aynı, giderler katlandı

Avustralya'da Fina Tropikal Siklonu nedeniyle binlerce ev ve iş yeri elektriksiz kaldı

Van’da silahlı kavga: Baba-oğul hayatını kaybetti

15 bin öğretmen ataması yarın yapılacak