• BIST 100

    9339,59%-0,11
  • DOLAR

    39,44% 0,21
  • EURO

    45,49% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4289,17% 0,12
  • Ç. ALTIN

    6927,68% -0,09
Medya ve reklam yatırımları 17 milyar lirayı aştı
EKONOMİ
Tarih: 12.10.2022 15:11
Güncelleme: 1.01.0001 00:00
Medya ve reklam yatırımları 17 milyar lirayı aştı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Medya ve reklam yatırımları 17 milyar lirayı aştı

Reklamverenin daha çok hangi mecrayı seçtiği ve bu mecraların kendisini geliştirmek için hangi yatırımları yaptığı düzenli olarak araştırılıyor.

Türkiye’de 2022 yılının ilk 6 ayına ışık tutan 'Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu' yayınlandı.

Yayınlanan raporda; medya yatırımları 12 milyar 766 milyon lira, reklam yatırımları 4 milyar 341 milyon lira olmak üzere organize medya yatırımları 17 milyar 107 milyon lira olduğu açıklandı.

TV reklam yatırımları yüzde 61 arttı

Rapora göre, TV reklam yatırımları, 2022’in ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 artarak tarih boyunca gerçekleşen en hızlı büyüme oranına ulaştı. 5 milyar 434 milyon lira olarak raporlanan televizyon yatırımları, medya ve reklam sektörü yatırımlarının yüzde 42,6’sını oluşturdu.

Toplam (organize ve direkt) medya sektörü yatırımları ise 25 milyar 269 milyon  lira olarak açıklandı.

Artışın kaynağı enflasyon

Raporlanan kanallar arzında yüzde 18 düşüşe rağmen gerçekleşen yatırım artışı, fiyat enflasyonundan kaynaklandı.

Raporlanmayan kanallar da özellikle haber ve spor kanalları, süren yüksek talep ve gerçekleşen fiyat enflasyonundan yoğun şekilde etkilendi ve buna bağlı olarak yatırımları ciddi oranda arttı.

E-ticaret kategorisi son yıllarda hızlı yükseldi

Toplam pazardaki hızlı artışa paralel olarak birçok sektörün de yatırımları artırdı. Özellikle e-ticaret kategorisi son yıllardaki hızlı yükselişine kesintisiz devam etti.

Dijital medya yatırımlarının yüzde 42’si dijital partnerlerden, yüzde 58’i direkt satın almadan oluştu

Dijital medya yatırımlarında, organize reklam sektörü (dijital partnerler) toplam dijital yatırımın yüzde 42’sini, küçük ve orta ölçekli işletmeleri de kapsayan doğrudan satın alımlar ise yüzde 58’ini oluşturdu.

Ocak-haziran döneminde dijital reklam yatırımları yüzde 78 arttı

Dijital medya yatırımları, dijital partnerler 5 milyar 911 milyon, direkt satın alma 8 milyar 162 milyon olmak üzere toplam toplam dijital yatırımlar 14 milyar 73 milyon olarak raporlandı. Ocak-haziran döneminde dijital reklam yatırımları 2021'ın ilk yarısına göre yüzde 78 büyüdü.

AA'nnı haberine göre, 2021’de genel büyümeden daha yüksek büyüme performansı gösteren video yatırımları yüzde 123’lük artış ile yüzde 34,3 paya ulaşırken, sosyal medya yatırımları ise toplam yatırımlardan yüzde 43’lük bir pay aldı. Raporda, 2021 ilk 6 ay sosyal medya yatırımları tanımı ile 2022 ilk 6 ay tanımı farklılık gösterdiğinden büyüme olarak karşılaştırılmamasına dikkat çekildi.

Dijital medya yatırımlarının yüzde 76’sı mobil cihazlara yapıldı

2022 yılı ilk yarısında 'reklamın yayınlandığı cihaz türü' kategorisine göre, dijital medya yatırımlarında mobil cihazların payı yüzde 76 oldu. 2021 yılında 5 milyar 369 milyon liralık yatırıma sahip olan mobil cihaz medya yatırımı 2022'de 10 milyar 643 milyon liraya ulaştı.

Türkiye’de en fazla büyüyen mecra açık hava

2022 ilk yarı sonuçlarına göre, salgının etkisinin yok olmasıyla Türkiye’de en fazla büyüyen mecra, yüzde 97,6 büyüme oranıyla açık hava oldu.

Açık hava sektörüne yeni katılan reklam alanları, açık havanın toplam cirosunu oluşturan 'reklam üniteleri', 'büyük alanlar' ve 'dijital açık hava' kategorilerinin ciro içindeki dağılım oranlarını etkiledi ve özellikle dijital açık havanın payı anlamlı bir büyüklüğe ulaştı.

Radyolar 2022 yarıyılda başarılı

Rapora göre, 2022'nin ilk 6 ayı radyolar için oldukça başarılı geçerken, ocak ayından itibaren tüm kuşaklarda yüksek performans yakalandı. 2021 ilk 6 aya göre yüzde 93,5 büyüme oranıyla 317 milyon lira yatırım raporlandı.

Yazılı basındaki büyüme, ilk 6 aya göre yüzde 25 olarak gerçekleşerek 249 milyon liraya ulaştı. Dergi ve gazete toplamından oluşan yazılı basın, performansı ve gelişimi açısından 'offline' mecralar arasında geride kalan tek mecra oldu.

2021 yılının aynı dönemine göre gazete yüzde 24 artarken dergi tarafındaki artış yüzde 26 olarak gerçekleşti. 2022 son çeyrek ve 2023 yılında gazete tirajlarının düşme eğiliminde olacağı öngörüldü.

Rapor; Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlandı.

Malatya Büyükşehir Meclisi haziran ayı toplantıları sona erdi

İran'dan yeni füze fırlatıldı: Sirenler çaldı!

Bat Yam'da 88 bina İran füzeleriyle hasar gördü

İran Ordusu: 28 düşman hava aracı düşürüldü, işgale ait Hermes casus İHA’sı imha edildi

Rekabet Kurumu’ndan gıda laboratuvarlarına ceza

Gazze'deki direniş, ortak operasyonlarla işgalcileri öldürüp yaralıyor

Elektrik ve su sorunu küçükbaş hayvan üreticilerini bezdirdi

Genetik testler otizmi net göstermez, riski ortaya koyar!

Devrim Muhafızları: Operasyonlar siyonist rejim yıkılana kadar sürecek

Bakan Şimşek'ten cari açık mesajı

Nijeryalı Eğitimci İdriss: Eğer bu kadar insanın ölmesi sizi bir araya getiremiyorsa, diyecek söz yok

Vali Yavuz: Bağımlılık, yalnızca bedenleri değil, zihinleri ve iradeyi de esir almaktadır!

İran medyası: Tahran'ın füze harekatında siyonist istihbarat subayları öldü

Siyonist Katz: ABD, savunmamızda bize destek veriyor, bugün Tahran’a saldırılar düzenleyeceğiz

HÜDA PAR'dan valiliğe çağrı: Siyonist katilin İstanbul'umuzda konser vermesi büyük bir züldür

Şanlıurfa'da kamyonet şarampole devrildi: 1 kişi yaralandı

DMM, “Bakanlık koruması altındaki 5 çocuk intihara kalkıştı” iddialarını yalanladı

Türkiye’nin orman alanı 23,4 milyon hektara yükseldi

Ceyhan Belediyesi’nde başkanlık koltuğu yine Aydar ailesine geçti

Şanlıurfa’da tarla yangını: 100 dönüm buğday kül oldu

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 55 bin 493'e ulaştı

Kaçak yapılaşmaya geçit yok!

Pakistanlı Dr. Şevket Javaz: Birlik olmadan Filistin’in kurtuluşu mümkün değil

Evde çıkan yangında mutfak küle döndü

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılan Elibüyük, Mısır'da yaşadıklarını anlattı

Emekli öğretmen hüsn-i hat sanatıyla hayatını baştan yazdı

Üç tır çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Aktan: Düğünlerde Kur'an ve sünnete uygun bir duruş sergilenmeli

Battalgazi Belediyesi'nden yeşil alan atağı

11’inci kattan düşerek hayatını kaybeden üniversite öğrencisi defnedildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya Büyükşehir Meclisi haziran ayı toplantıları sona erdi

İran'dan yeni füze fırlatıldı: Sirenler çaldı!

Bat Yam'da 88 bina İran füzeleriyle hasar gördü

İran Ordusu: 28 düşman hava aracı düşürüldü, işgale ait Hermes casus İHA’sı imha edildi

Rekabet Kurumu’ndan gıda laboratuvarlarına ceza

Gazze'deki direniş, ortak operasyonlarla işgalcileri öldürüp yaralıyor

Elektrik ve su sorunu küçükbaş hayvan üreticilerini bezdirdi