• BIST 100

    10920,26%-1,06
  • DOLAR

    42,44% 0,01
  • EURO

    49,63% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5720,05% -0,34
  • Ç. ALTIN

    9283,80% -0,42

Memur-Sen: Emeği gören, hakkımızı veren bütçe istiyoruz

16 Ekim 2025, Perşembe 15:18
16 Ekim 2025, Perşembe 15:18
Memur-Sen: Emeği gören, hakkımızı veren bütçe istiyoruz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TBMM önünde yaptığı açıklamada, bütçe görüşmeleri öncesi kamu görevlilerinin haklı taleplerini dile getirerek, “Bütçede memurun alın teri görünmeli, gelir adaleti ve ücret dengesi sağlanmalıdır.” dedi.

Memur-Sen, kamu görevlilerinin maaş adaletsizliğine ve gelir kayıplarına dikkat çekmek için TBMM Dikmen Kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Emeği gören, hakkımızı veren bütçe istiyoruz” sloganıyla düzenlenen eylemde basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümete ve milletvekillerine seslenerek, adil bir bütçe çağrısında bulundu.

"Emeği gören, hakkımızı veren bütçe istiyoruz" diyen Yalçın, "Bugün, emeği gören, hakkımızı veren bir bütçe için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önündeyiz! Biliyorsunuz, 8. Dönem Toplu Sözleşme süreci uzlaşmazlıkla sonuçlandı. İşveren, kamuda çalışma barışını bozacak 2 farklı sonuca imza atarak, çalışanlar arasında büyük bir haksızlığa neden oldu. Memurun talepleri görmezden gelindi, sorunları çözümsüz bırakıldı. Ve bu haksızlık artık sadece maaşlarda değil, vicdanlarda da derin bir yara açtı. Bütçe Kanunu, yarın TBMM’ye sunulacak. Personel giderleri, fazla çalışma ücreti ve harcırah tutarları Bütçe Kanunu ile netleşecek. Bütçede bu adaletsizlik ve dengesizlik giderilmeli, bütçeye memurun alın teri girmeli. Maaş/ücret dengesizliği, ocak ayı gelmeden bütçe görüşmelerinde düzeltilebilir. Bu yanlışın düzeltilmesi ve daha büyük maliyetler oluşmadan önlem alınması için bugün buradayız." dedi.

"Kamuda ücret dengesi, gelir adaleti ve çalışma barışı sağlansın istiyoruz"

Yalçın, "Bakınız, 7. Dönem Toplu Sözleşme'de hükümet, memurun sesini duymadı, hakemin kararına havale etti. Hakem de adaleti sağlamadı, verdiği adaletsiz karar 1,5 yılda enflasyona yenildi ve buharlaşıp gitti. 2. ve 3. aydan itibaren enflasyon farkı oluştu. Önümüzde daha 3 ay var; memur ve memur emeklisinin kayıpları artarak devam ediyor ve edecek. Biz bu tablo yaşanmasın diye 8. Dönem Toplu Sözleşme masasında sonuna kadar mücadele ettik, uyarılarımızı yaptık. Tepkimizi de çözümü de ortaya koyduk. Bize masada 'haklısınız' dediler. 'Maaş ve ücretlerde dengesizlik oluştu', 'çalışma hayatında huzursuzluğun sesi yükselmeye başladı' dediler. Fakat sorunu masada çözme imkânı heba edildi, sorunu büyütecek anlayışta ısrar edildi. Ve müdahale edilmezse; önümüzdeki yıl ilk maaş gününde bu sorun daha da görünür olacak ve büyüyerek devam edecek. Önümüzdeki 2 yılın sonunda 'yine haklı çıktık' demek istemiyoruz, 'memur hak ettiği ücreti aldı' demek istiyoruz. Kamuda ücret dengesi, gelir adaleti ve çalışma barışı sağlansın istiyoruz. Bunun için Meclis eksiği tamamlamalı, yanlışı düzeltmelidir." ifadelerine yer verdi.

"Ankara, İstanbul ve birçok şehirde asgari ücretin altında kiralık ev bulunamıyor"

Açıklamanın devamında Yalçın, şunları aktardı:

"Ekonomide dönemsel olarak beklenmedik artışlar yaşanıyor. Altın, kur sürekli artarken; kira, elektrik, gıda harcamaları sabit gelirliyi zorlarken; maaşlar piyasa gerçeklerine göre artırılmıyor. Piyasayı ve marketteki fiyatları; emekçiye, emekliye, sabit gelirliye sorun. Et, süt ve yumurta fiyatını etikete bakarak değil, emekçiye sorarak anlayabilirsiniz. Evlilik maliyetlerini gençlere; çocuk bezi, mama ve kreş paralarını anne babalara sorarak anlayabilirsiniz. Kira fiyatlarını ev sahiplerine değil, kiracıya sorarak geçim derdini görebilirsiniz. En düşük memur emeklisi asgari ücret kadar maaş alıyor, Ankara, İstanbul ve birçok şehirde asgari ücretin altında kiralık ev bulunamıyor. Bu nasıl olacak? Kamu görevlilerimiz maaşlarının yüzde 50’den fazlasını kiraya ödüyor. Bırakın tasarruf yapmayı; ay sonu, ucu ucuna anca denkleşiyor. Emekli kamu görevlilerimiz ise sokağa adım atmaya, marketin önünden geçmeye korkuyor. Ocak ayında yeniden değerleme oranı yüzde 28 civarında olacak. Yine devletin alacakları, kamu görevlilerine yapılan artışın üstüne çıkacak. Bu çıkmaz denklemden artık kurtulmalıyız."

"Memurun bütçesi görülmedi, bütçede memuru görün diyoruz"

"Bakın, şu anda aynı işi yapan farklı statüler arasında üretilen çarpıklık çalışma hayatını daha da çalkantılı hale getirdi." diyen Yalçın, "Şimdi bütün kamu kurum ve kuruluşlarında oda oda bordrolar dolaşıyor. Koridorlarda maaş/ücret kıyaslaması yapılıyor. Yemekhanelerde sohbet yerine maaşlar konuşuluyor. Kamu görevlileri; 'Dirsek çürüterek aldığımız eğitimin, gece-gündüz uykusuz kalarak kazandığımız sınavların karşılığı bu muydu?' diye tepki gösteriyorlar. 'Başkanım, daha düşük ücret almak için ne kadar daha okumamız gerekir' diye bize soruyorlar. Toplu sözleşme görüşmelerinde hem işverene hem de hükümete bu konuyu anlattık. Şimdi de milli iradenin tecelligahı Gazi Meclis'imizin önünde haykırıyoruz; Memurun bütçesi görülmedi, bütçede memuru görün diyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Gazi Meclis iradesini kullansın, bütçe memuru görsün, hakkımızı versin"

Yalçın, "Toplu sözleşme görüşmeleri sürerken Meclis'i işaret edenler vardı. Biz o süreçte hükümete ve hakeme cümle kurduk, mücadelemizi verdik. Bugün de Meclis'e cümle kuruyor ve diyoruz ki; işte Meclis’in önündeyiz. İşte bütçe görüşmeleri başlıyor. Memurun ve emeklinin durumunu meclisteki bütün vekillerimiz, bütün partiler, hükümetin bütün yetkilileri biliyor. Bu çarpık tabloyu düzeltmek için Gazi Meclis iradesini kullansın, bütçe memuru görsün, hakkımızı versin. Öncelikle emekliye de yansıyacak şekilde seyyanen zam bütçeye girsin, kamuda çalışma barışı sağlansın. Birinci dereceye 3600 yılsonuna kadar yasalaşsın, harcırah ve yiyecek yardımına ilişkin sorunlarımız çözülsün, fazla çalışma ücretinde statüler arasında adalet sağlansın." diye konuştu.

"Çarpıklığın faturasını memurlar olarak biz ödüyoruz"

 Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu artık ömrünü tamamladığını aktaran Yalçın, "Toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçerken, bizim öngörülerimiz ve önerilerimiz vardı. Bunların bir kısmı dikkate alınmadı. Biz, o zaman bu toplu sözleşme sistemiyle en fazla 4-5 toplu sözleşme ancak yapılabilir, sonra sistem tamamen tıkanır dedik. 15 yıllık süreçte 8 defa toplu sözleşme yaptık. Bunun yarısında uzlaşılamadı. Öngörümüzde haklı çıktık. Onun için feveran ediyoruz. Bu çarpıklığın faturasını memurlar olarak biz ödüyoruz. Böyle bir kanunla, yasaklarla, adaletsiz hakem sistemiyle artık daha fazla yol yürüyemeyiz. Bu Kanun; ne ILO normlarına, ne toplu sözleşme mantığına ne de demokratik Türkiye idealine yakışıyor. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Bu sistemin zinciri kırılmış, pedal boşa dönüyor. Gelin bu Kanunu değiştirelim. Toplu sözleşme kapsamını genişleten, grev hakkını içeren, masayı güçlendiren, müzakereye yeterli süre veren, devlet ciddiyetine uygun bir tutanak sistemi getiren, adil ve tarafsız bir hakem kurulu tesis eden, alternatif uzlaştırma yöntemleri geliştiren, yetkinin hukukunu koruyan, toplu sözleşmenin özerkliğini ise teminat altına alan yeni bir Sendika Kanununu hayata geçirelim. TBMM’den kesin, net ve kararlı adım bekliyoruz." şeklinde konuştu. 

Basın açıklamasının sonunda Yalçın, "Memur hakkını alıncaya, emekli refaha kavuşuncaya kadar durmayacağız, susmayacağız. Yaşasın hak, yaşasın emek, yaşasın adalet!" sözleriyle konuşmasını tamamladı. (İLKHA)

Eğitim-Bir-Sen'den zam tepkisi: Adalet sağlanmalı

Gazze'de işgal rejimiyle iş birliği yapan Yaser Ebu Şebab öldürüldü

Malatya'da çakarlı araç kullanan sürücüye ceza

Yeşilay'dan "Çocuk Dostu Dijital Oyunlar" çalıştayı

İçişleri Bakanlığından sarı ve turuncu kodlu kuvvetli yağış uyarısı

Dr. Öğr. Üyesi Atlı: Siirt fıstığı Türkiye’nin ihracat dengelerini değiştirebilir

Çalışan ve işveren arasındaki görünmez kriz; Sessiz istifa

Hasankeyf Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bin düşünüp bir konuşmanın gerektiği günlere giriyoruz

"Yeni Çözüm Süreci, Soykırım & Ateşkes Kıskacında Gazze" temalı İnsan Hakları Gecesi düzenlenecek

Belediye çalışanı asfalt silindirinin altında kalarak hayatını kaybetti

Mevsim değişikliğine bağlı olarak görülen göz kuruluğuna dikkat!

Bakan Yerlikaya: 3 yılda suçlarda yüzde 21 azalma görüldü

Merkez Bsı rezervleri 183,2 milyar dolar oldu

Bingöl Kent Meydanı vatandaşın hizmetine açıldı

Yetimler Vakfı Afganistan'daki ihtiyaç sahibi çocuklara kışlık yardım ulaştırdı

KKM bakiyesindeki düşüş sürüyor

Sakarya Üniversitesi, araştırma üniversitesi statüsü kazandı

Bingöl'de yeni doğan bebeklere 'Hoş geldin' ziyareti

Malatya'da "Bir kent, bir tarih, bir kadraj" fotoğraf sergisi açıldı

Halep'te işkenceyle öldürülenlere ait toplu mezar bulundu

Yeşilyurt Belediyesi, engelliler gününü özel programlarla kutladı

Meteoroloji’den Batı Akdeniz için sağanak ve fırtına uyarısı

Güney Asya’da sel ve heyelan bilançosu ağırlaşıyor

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 125'e yükseldi

Beyin çipi sınırları aşıyor: Neuralink hastaları düşünce gücüyle robotik kol kontrolüne başladı

Vali Yavuz: Malatya'da suç oranlarını önemli ölçüde düşürdük

Köy yolunda tehlike: Vatandaşlar tümsek ve uyarı levhası talep ediyor

Türkiye'nin sağlık harcamaları 2024’te 2,3 trilyon lirayı aştı

Putin: Donbas ve Novorossiya'yı askeri ya da başka yollarla kontrol altına alacağız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Eğitim-Bir-Sen'den zam tepkisi: Adalet sağlanmalı

Gazze'de işgal rejimiyle iş birliği yapan Yaser Ebu Şebab öldürüldü

Malatya'da çakarlı araç kullanan sürücüye ceza

Yeşilay'dan "Çocuk Dostu Dijital Oyunlar" çalıştayı

İçişleri Bakanlığından sarı ve turuncu kodlu kuvvetli yağış uyarısı

Dr. Öğr. Üyesi Atlı: Siirt fıstığı Türkiye’nin ihracat dengelerini değiştirebilir

Çalışan ve işveren arasındaki görünmez kriz; Sessiz istifa