• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,13% -0,04
  • GRAM ALTIN

    5962,35% 1,03
  • Ç. ALTIN

    9485,02% 0,00

Memur-Sen Mardin İl Temsilcisi Demir: Mardin’de 3 bin öğretmen açığı var

03 Eylül 2024, Salı 15:16
03 Eylül 2024, Salı 15:16
Memur-Sen Mardin İl Temsilcisi Demir: Mardin’de 3 bin öğretmen açığı var
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla Mardin ili ve ilçelerinde eğitim noktasında olan zafiyet ve eksiklikleri dile getiren Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Mardin İl Temsilcisi Abdusselam Demir, Mardin’de 3 bin öğretmen açığının olduğunu kaydetti.

2024-2025 Eğitim ve öğretim değerlendirme toplantısı kapsamında il yönetimi ile birlikte bilgi veren Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Mardin İl Temsilcisi Abdusselam Demir, Mardin'deki öğretmen açığının çok fazla olduğunu dolayısıyla bu tür bölgelerde eğitim seviyesini batı illerine göre daha zayıf ve dengesiz olduğunu vurguladı.

Doğu illerinde öğretmen açığının fazla olmasının ana nedenlerine değinen Demir, batı illeri ile doğu illerinde öğretmen ücretinin aynı olmasına rağmen çoğu öğretmenin batıya daha çok tayinini istemesinin manidar olduğunu ancak doğu bölgesindeki öğretmen ücretinin artmasıyla açık sorunun çözüme kavuşabileceğine dikkat çekti.

“Mardin’de binlerce öğretmen açığının olması hasebiyle eğitim ne derecede sağlıklı olacaktır?”

Demir, doğu illerinde öğretmenlik yapanların çoğu memurun batıya doğru tayinlerini bir takım nedenlerden dolayı istediklerini ifade ederek, “Yeni eğitim-öğretim yılının başında dile getirmemiz gereken sorunların başında öğretmen sorunu yer alıyor. Mardin'de şu an 3 bin öğretmen açığı var. Bilindiği üzere eğitim çalışanlarının yer değiştirme yönetmeliğine göre öncelikli olarak il dışı atamaları yapılmaktadır. Ardından ikinci bir il dışı ataması olmuştu. Onun hemen akabinde özür gurubuna bağlı bir atama en sonunda da il emri denilen dördüncü bir atama süreciyle 4 aşamalı öğretmenlerin tayin isteme süreci sonucunda Mardin’den çok sayıda öğretmen yıl dışına tayin gitmiştir. Bu süreçte çok yoğun bir öğretmen açığının özelde ilimizde genelde de bütün bölgemizde meydana geldiğine müşahide ediyoruz. Bu 4 aşamalı atama sürecinde 3 bin öğretmen açığı demek ilimizde eğitimin ne kadar sağlıklı yürüyeceğini herkesin takdirine sunuyoruz.” dedi.

 Demir, “Tabii bu 3 bin öğretmen açığı Mardin’de ortaya çıkarken batı ilerimizde de çok yoğun bir öğretmen sayısı oluşmaya başladı.  Birçok ilde 4 bine yakın norm fazlası öğretmen sorunu oluşmuştur. Öğretmenlerin eş birleşimine karşı değiliz. Biz sendikayız. Tabii ki eş birleşimini isteyeceğiz. Ancak bu birleşimin sadece Batıda olmasını yanlış buluyoruz. Aile birleşimi olacaksa neden buradaki öğretmen Batıdaki eşinin yanına gitmek zorunda kalıyor? Batıdaki eş buraya geldiği zaman hem batıdaki yoğunluk sorunu çözülmüş olur hem de buradaki eksiklik giderilmiş olur. Şanlıurfa’da bile 11 bin öğretmen açığı var. Dolayısıyla batıya göre Doğu illerinin eğitimde ilerleme noktasındaki zayıf olmasının nedeni ortada. Öğretmen açığının bir an önce sona ermesi gerekiyor.” şeklinde kaydetti.

Öğretmen sorununun dışında bazı ilçelerde de derslik sorununun çözüldüğünü fakat bazı yerlerde hala sorunun devam ettiğini ifade eden Demir, "Özellikle Kızıltepe ve Artuklu ilçesinin Gökçe ve Ortaköy Mahallelerinde hala yoğun bir derslik sorunu bulunmaktadır. Bu sorunun da bakanlığımızdan hükümetimizden çözmesini talep ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

İŞKUR personelleri hakkında da konuşan Demir, "İŞKUR tarafından daha önce okullarda çalışılan personellerin bağlı olduğu TYP sisteminin toplum yararına çalışma sisteminin sona erdiğine dair bir açıklama geldi. Eğer bu İŞKUR personelleri okullarda çalışmazsa bu istihdam gerçekleşmezse okullardaki hizmetli sayısı çok yetersiz olduğundan dolayı bu durum çok büyük bir soruna dönüşecektir. Bazı okullarda yardımcı hizmetli pozisyonunda kimse yok." ifadelerini kullandı

“Öğretmenlik meslek kanunu bir an önce yasalaşmalıdır”

Mecliste ertelenen öğretmenlik meslek kanunun bir an önce yasalaşmasını talep eden Demir, “ Şu anda mecliste erteleme sürecinde olan öğretmenlik meslek kanunu teklifimiz var. Bu da bizi eğitim sendikası olarak olumsuz etkiledi. Çünkü beklenti içerisindeydik. Ekim ayına kadar bu öğretmenlik meslek kanunu teklifinin bir an önce yasalaşmasını istiyoruz. Kanun teklifinde özellikle öğretmene şiddet bu yasanın içerisindedir. Yeni eğitim-öğretim başlamasıyla inşallah şiddet olayları olmaz. Bunun önüne geçebilmek için bu kanunun yasalaşması gerekir. Ayrıca bu yasada yer alamadı ama biz mutlaka öğretmenlerimize de kira desteğinin ve servis desteğinin sağlaması gerektiğine inanıyoruz. Malum fiyat artışları öyle bir noktaya geldi ki köye giden bir öğretmen 3-4 bin servis ücreti ödemek zorunda kalıyor. Özellikle de büyükşehirdeki kira artışından yola çıkarak mutlaka bu konuda desteğin sağlanmasını talep ediyoruz.” dedi. (İLKHA)

Batman'da özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalar değerlendirildi

Havada kaos: ABD ordusu bir yolcu uçağını çarpışmanın eşiğine getirdi

Battalgazi Belediyesi'nden kapsamlı temizlik çalışması

Siirt’te nadir görülen kafa tabanı ameliyatı ilk kez başarıyla yapıldı

Hatay’da 4,2 büyüklüğünde deprem

Avustralya hükümeti, toplu silahlı saldırının ardından silah yasalarını güçlendirme konusunda anlaştı

Diyarbakır’da aranan şahıslara yönelik operasyon: 89 kişi yakalandı

11. Yargı Paketi'nin yılbaşından önce yasalaşması bekleniyor

Rusya'dan NATO'ya tepki

Zelenskiy’den NATO açıklaması: Güvenlik garantileri karşılığında vazgeçilebilir

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Sokak köpekleri sorunu artık cesur adımlarla çözülmeli

Bursa'da deprem ve yangın senaryosuyla tatbikat gerçekleştirildi

BESO Başkanı Çiftçi: Madde bağımlılığıyla mücadelede yeni bir dönem başlıyor

Bangladeş, Hasina'nın açıklamaları nedeniyle Hindistan'ın Dakka Büyükelçisini çağırdı

Turşuya kış talebi: 30'u aşkın çeşidiyle tezgâhlarda

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Elazığ'da köy halkını ziyaret etti

MI6’nın Başkanı Metreweli: Teknoloji güvenliğin merkezinde olmalı

Çocuklarda otizmin 6 işaretine dikkat!

İşgalciler, Batı Şeria'da bir yerleşimciyi yanlışlıkla vurdu

MASKİ, Arguvan’da 114,6 Milyon TL’lik altyapı yatırımını tamamladı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri hesaplara aktarıldı

Şırnak güne yoğun sisle uyandı

Siyonist rejim destekçisi Jose Antonio Kast Şili'nin yeni başkanı oldu

Çocuklarda içe basmaya karşı etkili önlemler!

Asgari ücret mesaisinde ikinci durak perşembe

Ekim ayında inşaat üretim endeksi arttı

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde akşam polikliniklerinin kapasitesi artırıldı

Brent petrol 61,23 dolardan işlem görüyor

Bursa’nın su kaynağı Uludağ alarm veriyor: Son 10 yılda kar örtüsü yüzde 50 azaldı

Batman'da durdurulan otomobilde 56 kilo toz esrar ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalar değerlendirildi

Havada kaos: ABD ordusu bir yolcu uçağını çarpışmanın eşiğine getirdi

Battalgazi Belediyesi'nden kapsamlı temizlik çalışması

Siirt’te nadir görülen kafa tabanı ameliyatı ilk kez başarıyla yapıldı

Hatay’da 4,2 büyüklüğünde deprem

Avustralya hükümeti, toplu silahlı saldırının ardından silah yasalarını güçlendirme konusunda anlaştı

Diyarbakır’da aranan şahıslara yönelik operasyon: 89 kişi yakalandı