• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Memur-Sen'den Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem

07 Ocak 2025, Salı 18:50
07 Ocak 2025, Salı 18:50
Memur-Sen
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Memur-Sen, kamu görevlilerine verilen yüzde 11,54’lük zammı protesto etmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem düzenledi. Yüzde 15 zam ve yüzde 10 refah payı talebini tekrarlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin “Enflasyona ezdi

Memur-Sen teşkilatı; kamu görevlilerine ve emeklisine 2025 yılının ilk 6 ayı için verilen yüzde 11,54’lük zam oranına karşı ek zam ve refah payı talebi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde toplandı.

Eylemde konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, alım gücünün aşağı doğru baskılandığı bir süreçten geçtiklerini belirterek, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği yolundaki sözlerin askıya alındığını söyledi.

Yalçın, “Enflasyona ezdirmeyeceğiz sözünün askıya alındığı, sahanın beklentilerinin arttığı, sahaya yönelik yapılanların ise azaldığı bir dönemdeyiz. Bu yüzden bugün bu durumu haykırmak, sesimizi duyurmak için; kamu görevlilerine reva görülen yüzde 11,54 zamma karşı 'Gelirimiz Artmıyor, Aldığımız ise Yetmiyor' diyerek Hazine ve Maliye Bakanlığının önünde eylemdeyiz. Yıllık enflasyon yüzde 44,38 olarak gerçekleşti. Hepimiz hissedilen enflasyonun, açıklanan enflasyon ile yakından uzaktan ilişkisinin olmadığını biliyor ve yaşayarak görüyoruz. Sabit gelirlilerin; kira, elektrik, doğalgaz, gıda ve diğer zorunlu harcamalardan oluşan sepetinin; açıklanan enflasyonla uyuşması mümkün değil. Enflasyonu, elektrik faturasının ödendiği yere değil faturayı ödeyene sormak gerek. Yumurta fiyatını, reyondaki etikete değil yumurtayı alan emekçiye sormak gerek. 1 yılda doğalgaz yüzde 60, elektrik ve akaryakıt yüzde 40, Market-Pazar enflasyonu ise en az yüzde 100 artmış durumda. Yılbaşından itibaren ekmeğe yüzde 25 zam geldi. Kiralar ise en az yüzde 60 yükselecek. Sabit gelirlilerin yaşadığı darlığı yüzde 44 olarak yorumlamak bu yüzden mümkün değil. Hayatın içinde yaşayan ve bu süreçte birçok zorlukla karşılaşan sabit gelirlilerin tamamı; ne enflasyon rakamına anlam verebiliyor, ne de yüzde 11,54 maaş artışını hazmedebiliyor.” dedi.

“Hakem, karar değil noter mekanizması gibi çalıştı”

Memur-Sen olarak bugün yaşanacak sıkıntıları öngörerek 7. Dönem Toplu Sözleşme masasında taleplerini defalarca ilettiklerini hatırlatan Yalçın, Kamu İşvereninin teklifinin ne piyasayla ne beklenen enflasyonla ne de tahmin edilen enflasyonla alakası olmadığını vurguladı.

Yalçın, “Bu yüzden imza atmadık, işverenin de hakemin de kararına şerh düştük. Kamu görevlileri ve emeklileri enflasyona ezdirilmesin, maaşları enflasyon farkı değil masa belirlesin dedik. ‘Hakemin görevi piyasanın gerçeğini görmek’ dedik. ‘Hakemin kararı, ismiyle uyumlu olsun’ dedik. ‘Yanlışa dur diyebilsin, haksızlığı gidersin’ dedik. Maalesef Hakem, karar mekanizması gibi değil de noter mekanizması gibi çalıştı. Duyuyor, görüyor fakat algılamıyor, adil sonuca etki edemiyor. Kararı ise milyonlarca kamu görevlisini ve ailesini mağdur ediyor. Bu yüzden bugün burada, toplu sözleşmede imzamız yok, reva görülene rızamız yok diyoruz. Hakem’in Kararı; 2024’te kamu görevlisi ve emeklisini enflasyona ezdirdi, 2025’te de ezdirecek. Memur-Sen olarak, 2025’in ilk dönemi için teklif ettiğimiz yüzde 15 + yüzde 10 Refah Payı verilseydi; ne bu tartışma gündeme gelecekti ne de kamu görevlileri meydandan sesini yükseltecekti. Maliye tarafının bürokratları tutturmuşlar bir hayal, onun peşinde gidiyorlar. Neymiş efendim zamları az verirsek, sabit gelirliyi baskılarsak enflasyonu düşürürüz diyorlar. Altını çize çize ısrarla söyledik. Enflasyon çok hızlı yükselir fakat bu kadar kısa sürede düşmez dedik. Maliye Bakanı’na ve kamu işverenine sesleniyorum; Türkiye büyürken, güçlenirken, küresel ölçekte artık çok daha fazla söz sahibiyken, küçük hesapların peşine düşmeyin. Bu kadar büyük işler başarırken, kamu görevlilerimizi mağdur konumuna düşürmeyin.” şeklinde konuştu.

"Gelir adaletinin yolu vergide adaletten geçer"

Devletin alacaklarını 12 ay, 365 gün boyunca yüzde 43,93 oranında garantilerken Kamu görevlilerine aktarılacak payın maliyet ve gider olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Yalçın, şunları söyledi:

“Biz devletin maliyet ya da gider unsuru değiliz. Biz kamu hizmetinin vazgeçilmez kaynağıyız. Yöneticilerin ve karar alıcıların bu bakış açısına sahip olmasını bekliyoruz. Bu yüzden, ayın 15’inde alacağımız maaşlarda; kayıplar telafi edilsin, refah payı verilsin, alım gücü tamir edilsin istiyoruz! Bunu gerçekleştirmek için düşünmeye, araştırmaya, yöntem aramaya gerek yok! 7. Dönem Toplu Sözleşme masasında teklif ettiğimiz yüzde 15 artışı ve yüzde 10 refah payını ilave olarak yansıttığınız takdirde, bu sorun çözülecektir. Yırtık, dikişle kapatılabilecek durumdayken önlem alınmalıdır. Aksi takdirde zaman kaybedildikçe yama da tutmayacaktır. Gelirde adaletin yolu, vergide adaletten geçer. Maaşlarımız zaten yeteri kadar artmıyor, Gelir vergisiyle verilen zamlar da elimizden alınıyor. Asgari ücret bile bir üst dilime giriyor. Sizce gelir vergisi sistemi adil olabilir mi? Gelir vergisi sistemi; vermenin değil almanın, adaleti tesis etmenin değil gelir dağılımını bozmanın derdindedir. Biz sorunları azaltalım, sorunlu alanlardan sıyrılalım diye uğraşıyoruz. Sorun çözmek yerine sorunları büyütmenin, sayısını artırmanın; kimseye faydası yok. Vergide Adalet için kamu görevlilerinin vergi oranları yüzde 15’e sabitlenmeli, zamları elimizden alan yöntemden vazgeçilmelidir.”

“Adil toplu sözleşmenin önü açılmalıdır”

Konuşmasının devamında Memur-Sen ve bağlı sendikalar olarak 1 yıllık süreçte uygulanmayan ve kısıtlanan hükümler için defalarca Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem gerçekleştirdiklerini belirten Ali Yalçın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e toplu sözleşme hükümlerinin engellenmesinin hukuksuz olduğunu defalarca ilettiklerini söyledi.

Yalçın, “Bu hatadan dönülmesi gerektiğini ısrarla belirttik. Bu döneme kadar Anayasa ile korunan ve Kanun ile güvence altına alınan toplu sözleşme hükümlerimiz hiçbir şekilde engellenmemişti. Zaten dünyanın hiçbir yerinde imzalanan Toplu Sözleşme hükümlerinin sonradan engellenmesi söz konusu olamaz. Masada ‘Evet’ denileni sahada eksiksiz uygulamak Kamu İşvereninin asli sorumluluğudur. Servis hizmetinde bu hatadan gecikmeden dönüldüğü için kamu görevlisi de kamu hizmeti de olumsuz etkilenmedi. Koruyucu Giyim ve fazla çalışma ücreti kazanımlarımız Tasarruf Tedbirleri kapsamında halen engelleniyor. Koruyucu giyim maddesini adil şekilde uygulayan yöneticilere zimmet çıkarılıyor. Toplu sözleşme hükmünü uyguluyor diye yöneticilere ve kamu görevlilerine zimmet çıkaran başka bir uygulama örneği var mı? Bu yanlıştan da acilen dönülmesini bekliyor, koruyucu giyim kazanımının ve fazla çalışma ücreti hakkımızın eksiksiz verilmesini istiyoruz. Aksi takdirde, masada imzalayıp sahada uygulamamak, toplu sözleşme masasını da Kamu İşveren Heyetini de değersizleştirir. Dönem Toplu Sözleşme, 4688 sayılı Kanunla yürümez, sonucunda da çözüm üretemez. Bunu bildiğimiz için 4688 sayılı Kanun’un değişmesi gerektiğini kayıt altına aldık. Değişimden ve dönüşümden korkulmamalı, adil toplu sözleşme düzeninin önü açılmalıdır. Biz kamu görevlilerinin gelirlerini artırmak için mücadele ediyoruz. Kamu işvereni de bu noktada önce niyet etmeli, sonra gayret göstermeli, sonucunda da adil karar üretecek düzenlemeleri hayata geçirmelidir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Hava açık ve sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde olacak

İngiltere'de trende bıçaklı saldırı: 10 yaralı, 2 kişi gözaltında

Türkiye'nin ham çelik üretimi 9 ayda 28,1 milyon tonu aştı

İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı

Hatay’da otomobil bariyerlere çarptı: Sürücü ağır yaralandı

Meksika'da raydan çıkan tren cayır cayır yandı

Rusya'dan ABD'ye kınama

İran'da LPG dolum tesisinde patlama: 9 yaralı

İran: Füze programımızı müzakere etmeyeceğiz

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırılarında 8 Filistinli yaralandı

Hatay’da iki aile arasında silahlı kavga: 2’si ağır 7 yaralı

Beyaz Saray'da Trump-Şara görüşmesi

Tanzanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Hassan cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazandı

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Ukrayna'dan Moskova'daki petrol boru hattına saldırı

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı: Felaketin eşiğinden dönüldü

Sındırgı depremi sonrası koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

BMGK: Bosna Hersek’teki barış gücünün görev süresi uzatıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak'ı ziyaret edecek

İletişim Başkanı Duran, Gazze’de görev yapan gazetecilerle bir araya geldi

Sudan'ın Faşir kentinden 62 binden fazla kişi göç etti

Çin, 2026 APEC Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak

Elazığ-Bingöl karayolunda kaza: 1 yaralı

Şanlıurfa’da tır ile otomobil çarpıştı: 1 ölü

Ermenistan, pasaportlara Ağrı Dağı'nın resmi olmadan damga vurmaya başladı

Siirt’in afetlere dirençli kent olması hedefiyle 52 eylem planı görüşüldü

Şanlıurfa girişinde kamyonetin lastiği yola fırladı: Sürücünün dikkati olası kazayı önledi

Mardin’de seyir halindeki tır’ın dorsesi çıkarak uçuruma yuvarlandı

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hava açık ve sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde olacak

İngiltere'de trende bıçaklı saldırı: 10 yaralı, 2 kişi gözaltında

Türkiye'nin ham çelik üretimi 9 ayda 28,1 milyon tonu aştı

İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı

Hatay’da otomobil bariyerlere çarptı: Sürücü ağır yaralandı

Meksika'da raydan çıkan tren cayır cayır yandı

Rusya'dan ABD'ye kınama