• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

SAĞLIK 21.04.2025 17:55:08 0
Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Menenjitin, beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanmasıyla karakterize olan bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, özellikle bebekler, küçük çocuklar, gençler ve yaşlılarda ağır seyredebileceğini söylüyor.

Hastalığın, özellikle meningokok kaynaklı olan türünün hızla ilerleyerek ölüme yol açabileceğine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, son zamanlarda özellikle okullarda görülen ve aileleri tedirgin eden menenjit hastalığı hakkında bilgi verdi.

Menenjit bütün yaş gruplarını etkileyebiliyor

Menenjitin, beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanmasıyla karakterize olan bir hastalık olduğunu hatırlatan Mamçu, “Bütün yaş gruplarında görülebilse de özellikle bebekler, küçük çocuklar, gençler ve yaşlılarda ağır seyreder.” dedi.

Hastalığın bulaş yolları hakkında bilgi veren Mamçu, “Enfekte kişinin burun ya da boğazından direkt temas ya da damlacık yolu ile bulaşır. Öksürme, hapşırma ile bulaşabilir. Sağlıklı kişiler taşıyıcı olabilir.” açıklamasını yaptı.

Tedavide geç kalındığında ölüme bile yol açabiliyor!

Virüsler, bakteriler ve nadiren de mantarların menenjite neden olabildiğini aktaran Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Streptococcus pneumoniae (pnömokok), Haemophilus influenza tip B (Hıb) ve Neısseria meningitidis (menengokok) en sık görülen bakteriyel etkenlerdir. Zamanında teşhis edilerek acilen tedavi başlanmazsa hepsi ölümcül olabilir.” dedi.

Ulusal aşı takviminde çocukluk dönemi aşıları yapıldığı için pnömokok ve Hıb görülme sıklığının azaldığını kaydeden Mamçu, “Rutin aşılama yapılmayan menengokok menenjiti ülkemizde ve bazı ülkelerde önemini koruyor. Meningokoklar tedavide geç kalındığında hızla ilerleyerek işlev veya doku bozukluklarına ve hatta ölümlere yol açabilirler.” şeklinde konuştu.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer belirtilere dikkat edilmeli!

Tüm menenjit etkenlerinin benzer belirtiler gösterdiğini ifade eden Mamçu, “Baş ağrısı, boyunda ve ensede sertlik, ateş, kusma, bilişsel düzeyde değişme, ışığa karşı hassasiyet, iştahsızlık görülür. Bazı vakalarda epileptik nöbetler de görülebilir.” dedi.

Menenjitin ilk saatlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer bulgular gösterip hızla ilerleyerek 24 saatte ölüme neden olabilen ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Mamçu, şunları söyledi:

“Ateş, ense sertliği ve değişmiş mental durum gibi belirtilerin ilerlemesi ile beraber bilinç düzeyinde değişiklikler ve uykuya meyil   varlığında  acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Son zamanlarda menenjit vakalarında artış görülse de salgın olduğunu gösteren herhangi bir bulgu yoktur. Ancak aileler ve öğretmenler çocuğun okulunda, aile bireylerinde veya temas ettiği kişilerde meningokok hastalığı çıkması durumunda sağlık otoritelerinin önerilerine uymalı, temaslı kişide hastalığın gelişmesini önleyici ilaç veya aşıların uygulanmasını sağlamalıdırlar.”

Aşı karşıtlığı, toplumda enfeksiyon yayılma olasılığını artırıyor!

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın bebek ve çocuklarda uyguladığı aşı takviminde pnömokok aşısının 2’nci ve 4’üncü aylarda iki doz, Hıb aşısının da karma aşı içerisinde 2’nci, 4’üncü ve 6’ncı aylarda  üç doz şeklinde uygulandığını hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Menengokok aşısının beş alt tipi (serogrup ABCWY) vardır. Bunları birlikte veya ayrı içeren iki farklı aşı ülkemizde mevcuttur ve özel olarak uygulanmaktadır. Bebeklerin 2’nci ayından itibaren toplam iki doz halinde yapılır. Sadece bebeklere değil hac ve umreye gidenlere, askere gidenlere, toplu alanlarda bulunanlara, bağışıklık sistemi zayıf kişilere, HIV taşıyanlara, dalağı alınmış veya işlev görmeyen kişilere de menengokok aşısı yapılmalıdır.” dedi.

Aşı karşıtlığının menenjit gibi hastalıkların yayılmasını nasıl etkilediğine de açıklık getiren Mamçu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Aşı karşıtlığı, bazı bireylerin aşı olmaktan kaçınması nedeniyle toplumsal bağışıklığın zayıflamasına yol açabilir. Özellikle menenjit gibi hastalıklar, bulaşıcı özellikleri nedeniyle hızla yayılabilir. Aşılanma oranları düştüğünde, toplumda enfeksiyonun yayılma olasılığı artar. Sonuç olarak, aşının koruduğu hastalıklara yakalanma riski yükselir ve bu, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için tehlikeli olabilir.” (İLKHA)

Bangladeş serbest ticaret bölgesi kuracak

Mardin’de şiddetli fırtına etkili oldu

Meteoroloji'den Bursa'ya kuvvetli yağış uyarısı

İran'dan ABD'ye yaptırım tepkisi

HAMAS'tan hareketi yasaklayan İsviçre'ye tepki

İşgalci çetesinin Lübnan’a hava saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Hem kurulu güç açısından hem de sistem işletmesi açısından elektrikte hiçbir sorunumuz yok.

HSK'nın görevde yükselme kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

"Ümmetin İmtihanı Gazze" konulu yarışmanın sonuçları için program düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

Ağrı'da 3 kilogram ağırlığında uyuşturucu ele geçirildi

Umut Kervanı Gazze'de diyaliz merkezi onarımına başladı

Filipinler'de zincirleme trafik kazası: 12 ölü, 30 yaralı

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Siirt’te etiketsiz ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler tespit edildi

HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı'dan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" mesajı

Siirt’te trafik denetiminde 2 bine yakın sürücü sorgulandı

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ