• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! 3 yılda 10 kat arttı

25 Şubat 2021, Perşembe 09:31
25 Şubat 2021, Perşembe 09:31
Merkez Bankası
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! 3 yılda 10 kat arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 3 yıllık dönemde yeni bir rekora imza attı. 2000-2017 yıllarını kapsayan dönemde Merkez Bankası'nın yıllık ortalama vergi öncesi kârı 5 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptığı 2018-2020 dönemini kapsayan son 3 yılda yıllık ortalama kâr 10 katına çıkarak 54 milyar TL seviyesine yükseldi.

BABACAN DÖNEMİNE GÖRE 13 KATTAN FAZLA FARK ATTI

Albayrak'ın görev yaptığı dönemde, Merkez Bankası'nın kârında önemli artışlar yaşandı. 2017'de 18.4 milyar TL olan net kâr, Albayrak'ın ilk görev yılı olan 2018'de yüzde 206 artarak 56.3 milyar liraya çıktı. Türkiye'nin kur saldırılarına karşı kendini koruduğu 2019'da 44.7 milyar lira tutarında net kâra ulaşıldı. Merkez Bankası'nın 2020 vergi öncesi kâr tahmini ise 40 milyar TL. 3 yıllık dönemde bankanın ortalama yıllık net kârı, Ali Babacan dönemine göre 13 kattan fazla arttı. Babacan'ın ekonominin başında olduğu dönemde yıllık ortalama net kâr 3.5 milyar lira seviyesinde gerçekleşmişti.

2000-2020 yıllarını kapsayan son 20 yıllık dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 259 milyar TL vergi öncesi kâr elde etti. Bu kârın yüzde 63'ü yani yarısından fazlası Berat Albayrak döneminde sağlandı.

Berat Albayrak döneminde Merkez Bankası toplam 163 milyar TL kâr gerçekleştirdi. 2018 yılı öncesi 18 yıllık dönemde ise toplam kâr yalnızca 96 milyar TL oldu. Öte yandan Albayrak döneminde atanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görev yaptığı dönemde de kârda ciddi artışlar oldu.

128 MİLYAR DOLAR REZERVİN BUHARLAŞMASI MÜMKÜN MÜ? UZMANLAR AÇIKLADI...

Öte yandan siyasette  Merkez Bankası rezerv tartışmaları devam ediyor. Merkez Bankası'nın 128 milyar doları buhar mı oldu? Bu mümkün mü? CNN Türk canlı yayınına katılan ekonomi uzmanları İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ve Stratejist Cüneyt Paksoy böyle bir buharlaşmanın neden mümkün olmadığını anlattılar.

'HİÇBİR ZAMAN 128 MİLYAR DOLARA ÇIKMADI'

Sefer Şener:  Türkiye'nin rezervi hiçbir zaman 128 milyar dolar olmadı. Merkez Bankası hem kara günler için dediğimiz ekonomideki o dalgalar için bu döviz rezervlerini tutuyor hem de piyasanın ihtiyaçlarını karşılamak için tutuyor. Türkiye'de döviz mevduat hesapları şu anda 236 milyar dolar ve son 1,5 yıllık dönemde aşağı yukarı 40 milyar doların üzerinde bir döviz rezerv artışı oldu.

Cüneyt Paksoy:  Merkez Bankası, fiyat hareketleriyle bir kar oluşumu yazar. Bu karın da kullanımı o dönem Hazine ve Maliye Bakanlığı ile proaktif bir şekilde dengelenir. Ana amaç Merkez Bankası'nın karı değildir. Merkez Bankası bir istikrara amacı güder. Merkez Bankası yerli ve yabancı talebe göre yanıt verir.

PEKİ YENİ DÖNEMDE NE OLACAK? EKONOMİDE İLK GÖSTERGELER NELER?

Cüneyt Paksoy: Ne kadar yüksekse güvenli bir ülke ve yatırım yapılabilir oluyor. Kredi derecelendirilme kuruluşlarının haziran ve temmuz aylarında Türkiye’nin puanını 1 kademe yukarı çekecek.

Sefer Şener: Fitch'in son değerlendirmesinde son sanayi rakamının 9,9'luk olarak olumlu gelmesinin de payı çok yüksek. 6 ay sonra bütün uluslararası kuruluşların not yükselttiğini biz göreceğiz.

Bursa'da yüksek riskli ürünlere denetim

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Akademik başarı yükseliyor ama erdem ve ahlakta geriye gidiyoruz

Batman'da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı

Habizbinililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuruldu

Mersin'de marketlerde fiyat ve ürün denetimleri sürüyor

Şanlıurfa’da silahlı saldırı: 1 kişi yaralandı

Acil Sağlık Haftasında kritik çağrı: Siren duyunca kenara açılın

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 354'e yükseldi

Gazze'de Yetimler Vakfı'nın sıcak yemek dağıtımları devam ediyor

Çernobil’de koruma kalkanı zarar gördü: IAEA uzun vadeli nükleer güvenlikten endişeli

Konya’da 17'nci Altın Dokunuşlar Festivali başlıyor

Adana'da 4 ton etil alkol, çok sayıda çek ve altın ele geçirildi

Konya Doğanhisar’da çocuklara sabah namazı ve kahvaltı etkinliği

İşgalciler Beytullahim'de yüzlerce zeytin ağacını sökmek için tebligat yayımladı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Teknokent Bilişim Zirvesine katıldı

HÜDA PAR Genç İlçe Teşkilatından esnaf ziyareti

Doç. Dr. Kozan: Çocuklarda aşırı ekran kullanımı gelişimi tehdit ediyor

Halid Meşal: Kudüs'ü özgürleştirecek küresel ittifak kurmalıyız

Bingöl’de 30 haneli mahalle her kış göç etmek zorunda kalıyor

Gazze'de ateşkes bir kez daha delindi: Siyonist rejimden yoğun hava saldırıları

Bingöl’de jandarmadan aranan şahıslara yönelik operasyon: 2 kişi tutuklandı

Yetimler Vakfından Bilge Gençlik Kulübüne teşekkür

Kudüs'te demografik savaş: Siyonist rejim şehri Filistinlilerden arındırmak istiyor

Özdemir’den Recebanlılar Derneği’ne Destek Ziyareti

Adana'da uyuşturucu imalathanesine operasyon: 6 tutuklama

Gazze soykırımından sonra işgal askerleri arasında intihar olayları arttı

FIFA'nın tartışmalı ödülü Trump'ın içindeki çocuğu sevindirdi

Şanlıurfa’da kamyonet ile hafif ticari araç çarpıştı: 4 yaralı

Konya Ereğli'de “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlendi

Belediye Başkanı Özhan: Kayapınar'da hizmette adalet ve şeffaflık önceliğimiz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa'da yüksek riskli ürünlere denetim

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Akademik başarı yükseliyor ama erdem ve ahlakta geriye gidiyoruz

Batman'da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı

Habizbinililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuruldu

Mersin'de marketlerde fiyat ve ürün denetimleri sürüyor

Şanlıurfa’da silahlı saldırı: 1 kişi yaralandı

Acil Sağlık Haftasında kritik çağrı: Siren duyunca kenara açılın