• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,91% 0,17
  • EURO

    50,50% -0,24
  • GRAM ALTIN

    6269,36% 1,61
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! 3 yılda 10 kat arttı

25 Şubat 2021, Perşembe 09:31
25 Şubat 2021, Perşembe 09:31
Merkez Bankası
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! 3 yılda 10 kat arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 3 yıllık dönemde yeni bir rekora imza attı. 2000-2017 yıllarını kapsayan dönemde Merkez Bankası'nın yıllık ortalama vergi öncesi kârı 5 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptığı 2018-2020 dönemini kapsayan son 3 yılda yıllık ortalama kâr 10 katına çıkarak 54 milyar TL seviyesine yükseldi.

BABACAN DÖNEMİNE GÖRE 13 KATTAN FAZLA FARK ATTI

Albayrak'ın görev yaptığı dönemde, Merkez Bankası'nın kârında önemli artışlar yaşandı. 2017'de 18.4 milyar TL olan net kâr, Albayrak'ın ilk görev yılı olan 2018'de yüzde 206 artarak 56.3 milyar liraya çıktı. Türkiye'nin kur saldırılarına karşı kendini koruduğu 2019'da 44.7 milyar lira tutarında net kâra ulaşıldı. Merkez Bankası'nın 2020 vergi öncesi kâr tahmini ise 40 milyar TL. 3 yıllık dönemde bankanın ortalama yıllık net kârı, Ali Babacan dönemine göre 13 kattan fazla arttı. Babacan'ın ekonominin başında olduğu dönemde yıllık ortalama net kâr 3.5 milyar lira seviyesinde gerçekleşmişti.

2000-2020 yıllarını kapsayan son 20 yıllık dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 259 milyar TL vergi öncesi kâr elde etti. Bu kârın yüzde 63'ü yani yarısından fazlası Berat Albayrak döneminde sağlandı.

Berat Albayrak döneminde Merkez Bankası toplam 163 milyar TL kâr gerçekleştirdi. 2018 yılı öncesi 18 yıllık dönemde ise toplam kâr yalnızca 96 milyar TL oldu. Öte yandan Albayrak döneminde atanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görev yaptığı dönemde de kârda ciddi artışlar oldu.

128 MİLYAR DOLAR REZERVİN BUHARLAŞMASI MÜMKÜN MÜ? UZMANLAR AÇIKLADI...

Öte yandan siyasette  Merkez Bankası rezerv tartışmaları devam ediyor. Merkez Bankası'nın 128 milyar doları buhar mı oldu? Bu mümkün mü? CNN Türk canlı yayınına katılan ekonomi uzmanları İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ve Stratejist Cüneyt Paksoy böyle bir buharlaşmanın neden mümkün olmadığını anlattılar.

'HİÇBİR ZAMAN 128 MİLYAR DOLARA ÇIKMADI'

Sefer Şener:  Türkiye'nin rezervi hiçbir zaman 128 milyar dolar olmadı. Merkez Bankası hem kara günler için dediğimiz ekonomideki o dalgalar için bu döviz rezervlerini tutuyor hem de piyasanın ihtiyaçlarını karşılamak için tutuyor. Türkiye'de döviz mevduat hesapları şu anda 236 milyar dolar ve son 1,5 yıllık dönemde aşağı yukarı 40 milyar doların üzerinde bir döviz rezerv artışı oldu.

Cüneyt Paksoy:  Merkez Bankası, fiyat hareketleriyle bir kar oluşumu yazar. Bu karın da kullanımı o dönem Hazine ve Maliye Bakanlığı ile proaktif bir şekilde dengelenir. Ana amaç Merkez Bankası'nın karı değildir. Merkez Bankası bir istikrara amacı güder. Merkez Bankası yerli ve yabancı talebe göre yanıt verir.

PEKİ YENİ DÖNEMDE NE OLACAK? EKONOMİDE İLK GÖSTERGELER NELER?

Cüneyt Paksoy: Ne kadar yüksekse güvenli bir ülke ve yatırım yapılabilir oluyor. Kredi derecelendirilme kuruluşlarının haziran ve temmuz aylarında Türkiye’nin puanını 1 kademe yukarı çekecek.

Sefer Şener: Fitch'in son değerlendirmesinde son sanayi rakamının 9,9'luk olarak olumlu gelmesinin de payı çok yüksek. 6 ay sonra bütün uluslararası kuruluşların not yükselttiğini biz göreceğiz.

İletişim Başkanı Duran’dan israilin Somaliland adımına tepki

Dışişleri Bakanlığından Somaliland'ı 'ülke' olarak tanıyan işgal rejimine tepki

Siyonist rejim, Somali'den tek taraflı olarak ayrıldığını ilan eden Somaliland'ı "bağımsız bir ülke" olarak tanıdı

Bakanlığa bağlı ekipler fiyat ve ürün denetimlerini artırdı

Rusya: Zaporijya bölgesindeki Kosovtsevo yerleşim birimini ele geçirdik

Rekabet Kurulu’ndan fide sektöründeki 18 şirkete soruşturma

Mısır: Netanyahu Gazze anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesini engelliyor

Mersin’de araçtan inip sürücüye saldıranlar yakalandı

Kamboçya-Tayland sınır hattında saldırılar artıyor

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 945'e yükseldi

DMM, “MHRS randevu iptaliyle para cezası uygulandığı” iddiaları asılsız

Diyarbakır'da işçi servisi devrildi: 16 yaralı

Mardin’de evlerinde ölü bulunan aile soruşturmasında tutuklu sayısı 4'e yükseldi

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı

İletişim Başkanı Duran’dan Humus’taki cami saldırısına kınama

Kâinatın ayetleri sanatla yorumlandı

Ukrayna'da telesiyejde mahsur kalan 78 kişi kurtarıldı

Japonya'da bir fabrikada bıçaklı saldırı: 14 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den "köye dönüş" projesi çağrısı!

Mısır'da 5 katlı bina çöktü: 8 ölü

Dışişleri Bakanlığından Suriye'deki cami saldırısına kınama

Konya’da kuvvetli kar yağışı uyarısı

Enkazın ortasında mezuniyet: El-Şifa’da doktorlara diploma töreni

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Gelir dağılımındaki iyileşme sürüyor

Yeşilyurt'ta ilk taziye evi hizmete girdi

Suriye'de bir camide meydana gelen patlamada 6 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı

Belediye Başkanı Taşkın vatandaşlarla buluştu

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: 5 tutuklama

TÜİK, Türkiye’nin gelir haritasını paylaştı

Konya’da tarihi camide restorasyon başlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İletişim Başkanı Duran’dan israilin Somaliland adımına tepki

Dışişleri Bakanlığından Somaliland'ı 'ülke' olarak tanıyan işgal rejimine tepki

Siyonist rejim, Somali'den tek taraflı olarak ayrıldığını ilan eden Somaliland'ı "bağımsız bir ülke" olarak tanıdı

Bakanlığa bağlı ekipler fiyat ve ürün denetimlerini artırdı

Rusya: Zaporijya bölgesindeki Kosovtsevo yerleşim birimini ele geçirdik

Rekabet Kurulu’ndan fide sektöründeki 18 şirkete soruşturma

Mısır: Netanyahu Gazze anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesini engelliyor