• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! 3 yılda 10 kat arttı

25 Şubat 2021, Perşembe 09:31
25 Şubat 2021, Perşembe 09:31
Merkez Bankası
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! 3 yılda 10 kat arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 3 yıllık dönemde yeni bir rekora imza attı. 2000-2017 yıllarını kapsayan dönemde Merkez Bankası'nın yıllık ortalama vergi öncesi kârı 5 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptığı 2018-2020 dönemini kapsayan son 3 yılda yıllık ortalama kâr 10 katına çıkarak 54 milyar TL seviyesine yükseldi.

BABACAN DÖNEMİNE GÖRE 13 KATTAN FAZLA FARK ATTI

Albayrak'ın görev yaptığı dönemde, Merkez Bankası'nın kârında önemli artışlar yaşandı. 2017'de 18.4 milyar TL olan net kâr, Albayrak'ın ilk görev yılı olan 2018'de yüzde 206 artarak 56.3 milyar liraya çıktı. Türkiye'nin kur saldırılarına karşı kendini koruduğu 2019'da 44.7 milyar lira tutarında net kâra ulaşıldı. Merkez Bankası'nın 2020 vergi öncesi kâr tahmini ise 40 milyar TL. 3 yıllık dönemde bankanın ortalama yıllık net kârı, Ali Babacan dönemine göre 13 kattan fazla arttı. Babacan'ın ekonominin başında olduğu dönemde yıllık ortalama net kâr 3.5 milyar lira seviyesinde gerçekleşmişti.

2000-2020 yıllarını kapsayan son 20 yıllık dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 259 milyar TL vergi öncesi kâr elde etti. Bu kârın yüzde 63'ü yani yarısından fazlası Berat Albayrak döneminde sağlandı.

Berat Albayrak döneminde Merkez Bankası toplam 163 milyar TL kâr gerçekleştirdi. 2018 yılı öncesi 18 yıllık dönemde ise toplam kâr yalnızca 96 milyar TL oldu. Öte yandan Albayrak döneminde atanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görev yaptığı dönemde de kârda ciddi artışlar oldu.

128 MİLYAR DOLAR REZERVİN BUHARLAŞMASI MÜMKÜN MÜ? UZMANLAR AÇIKLADI...

Öte yandan siyasette  Merkez Bankası rezerv tartışmaları devam ediyor. Merkez Bankası'nın 128 milyar doları buhar mı oldu? Bu mümkün mü? CNN Türk canlı yayınına katılan ekonomi uzmanları İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ve Stratejist Cüneyt Paksoy böyle bir buharlaşmanın neden mümkün olmadığını anlattılar.

'HİÇBİR ZAMAN 128 MİLYAR DOLARA ÇIKMADI'

Sefer Şener:  Türkiye'nin rezervi hiçbir zaman 128 milyar dolar olmadı. Merkez Bankası hem kara günler için dediğimiz ekonomideki o dalgalar için bu döviz rezervlerini tutuyor hem de piyasanın ihtiyaçlarını karşılamak için tutuyor. Türkiye'de döviz mevduat hesapları şu anda 236 milyar dolar ve son 1,5 yıllık dönemde aşağı yukarı 40 milyar doların üzerinde bir döviz rezerv artışı oldu.

Cüneyt Paksoy:  Merkez Bankası, fiyat hareketleriyle bir kar oluşumu yazar. Bu karın da kullanımı o dönem Hazine ve Maliye Bakanlığı ile proaktif bir şekilde dengelenir. Ana amaç Merkez Bankası'nın karı değildir. Merkez Bankası bir istikrara amacı güder. Merkez Bankası yerli ve yabancı talebe göre yanıt verir.

PEKİ YENİ DÖNEMDE NE OLACAK? EKONOMİDE İLK GÖSTERGELER NELER?

Cüneyt Paksoy: Ne kadar yüksekse güvenli bir ülke ve yatırım yapılabilir oluyor. Kredi derecelendirilme kuruluşlarının haziran ve temmuz aylarında Türkiye’nin puanını 1 kademe yukarı çekecek.

Sefer Şener: Fitch'in son değerlendirmesinde son sanayi rakamının 9,9'luk olarak olumlu gelmesinin de payı çok yüksek. 6 ay sonra bütün uluslararası kuruluşların not yükselttiğini biz göreceğiz.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da ilçe başkanları ve il yönetimiyle buluştu

Yetimler Vakfı’ndan iftar programı

Yapıcıoğlu, Şehit Yasin Börü’nün ailesini ziyaret etti

ABD Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri yönünde uyardı

Rusya, Ukrayna'daki askeri ve enerji tesislerini hedef aldı

Lübnan'da can kaybı artıyor: Siyonist işgalcilerin saldırılarında şehit sayısı 826'ya yükseldi

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Mardin’de sağanak yağış etkili oldu: Yollar göle döndü

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 6 ay daha uzattı

Arakçi: Hürmüz Boğazı sadece ABD, israil ve müttefiklerine kapalı

Bener: Ramazanın özellikle son 10 günü itikâf ve ibadetle geçirilmeli

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı artıyor: 72 bin 234 şehit

Küba ABD ile son dönem görüşmelerini ilk kez doğruladı

Brezilya ile ABD arasında vize gerginliği

Kenya’da sel felaketi: Ölü sayısı 62’ye yükseldi

Fransa’da yerel seçimler için halk sandık başına gidiyor

Bakan Fidan: Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması tehlikeli bir adım

Bakan Işıkhan: Batman, Türkiye Yüzyılı'nın lokomotif şehirlerinden biri oldu

Hark Adası neden önemli?

Hatay’da Umut Kervanı’ndan iftar sofrası

Kazakistan'da anayasa referandumu

Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeşli mevkidaşı Rahman ile görüştü

Polonya'da sıcak balon kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Umut Kervanı Tarsus'ta yetimlerin yüzünü güldürdü

Kudüs Kardeşlik Platformu: Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'de yaşanan soykırım durdurulmalı

Duayen hekimlerden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı: Genç doktorlar ülkelerine hizmet etmeli

Konya Umut Kervanı Ramazanda yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu

Van-Bitlis kara yolunda feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Konya’da siyer sergisi yoğun ilgi gördü

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da ilçe başkanları ve il yönetimiyle buluştu

Yetimler Vakfı’ndan iftar programı

Yapıcıoğlu, Şehit Yasin Börü’nün ailesini ziyaret etti

ABD Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri yönünde uyardı

Rusya, Ukrayna'daki askeri ve enerji tesislerini hedef aldı

Lübnan'da can kaybı artıyor: Siyonist işgalcilerin saldırılarında şehit sayısı 826'ya yükseldi