• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Mevsimsel alerjik riniti hangi faktörler tetikler?

19 Mayıs 2025, Pazartesi 11:34
19 Mayıs 2025, Pazartesi 11:34
Mevsimsel alerjik riniti hangi faktörler tetikler?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel alerjik rinitin özellikle ilkbahar ve sonbaharda arttığını belirtti. Rinitin grip ile karıştırılabileceğini vurgulayan Sılay, korunma yöntemlerini de anlattı.

Ağaç, çimen ve yabani ot polenlerinin havada yoğunlaştığı dönemlerde sıkça görülen mevsimsel alerjik rinit, özellikle bu aylarda birçok kişiyi etkiliyor. Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen bu durumun grip ile benzer belirtiler göstermesi nedeniyle sıkça karıştırıldığını söyledi.

Polenlerin tetiklediği alerjik rinitten korunmak için alınabilecek önlemleri sıralayan Dr. Sılay, doğru teşhisin önemine dikkat çekti.

"Mevsimsel alerjik rinit nedir ve hangi faktörler bu durumu tetikler?" sorusuna Dr. Sılay, "Özellikle hastalarımızda şu dönemde mevsimsel alerjik rinitte büyük bir patlama var. 'Bunu ne tetikliyor' diye sorarsanız, özellikle halk arasında saman nezlesi olarak da bilinir; özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, havada artan polenlere karşı vücudun bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Ağaç, çimen ve yabani ot polenleri, havadaki küf sporları, rüzgarlı, kuru hava (polenlerin yayılmasını artırır), açık havada uzun süre kalmak, pencereleri açık tutmak saman nezlesini tetikler." şeklinde cevap verdi.

Konuşmasının devamında Dr. Sılay, şunları aktardı:

"Alerjik rinitin (saman nezlesi) belirtileri grip veya salgın hastalıklarla nasıl karıştırılıyor. Hastalarımız bunu çok soruluyor. Alerjik rinit ve grip benzer belirtiler gösterdiği için sıkça karıştırılır. Ancak bazı farklılıklar vardır. Mesela alerjik rinite burun akıntısı daha şeffaf ve sulu olur ama grip / soğuk algınlığında daha yoğun, bazen sarı veya yeşil olabilir. Hapşırmaya baktığımızda alerjik rinite sık ve peş peşe hapşırmalar olur. Soğuk algınlığında daha seyrek hapşırmalar olur. Burun ve gözde kaşıntıya baktığımızda saman nezlesi yani alerjik rinitte çok yangındır ama soğuk algınlığında daha nadirdir. Genelde alerjik rinite görülmez ama soğuk algınlığında ateş olabilir. Kas ağrılarına baktığımızda özellikle griple gelen hastalarımızda ciddi kas ağrıları yaygın. 'Dayak yemiş gibiyim hocam' diyor. Ama alerjik rinite kas ağrıları genellikle yoktur. Son olarak özellikle alerjik rinite polen döneminde haftalarca sürebiliyor. Ama grip yani soğuk algınlığı genelde 7-10 gün sürer."

Son olarak Dr. Sılay, "Mevsimsel alerjik rinite karşı alınabilecek korunma yöntemleri var. Polenin yoğun olduğu saatlerde özellikle sabah saatlerinde dışarı çıkmayalım. Eve geldikten sonra kıyafetleri değiştirin ve duşunuzu alın. Pencereleri havalandıktan sonra kapalı tutun. Yani özellikle polen mevsiminde havada polenler uçuşurken uzun süre açık tutmayalım. Arabada ve evde hava filtrelerini düzenli değiştirelim. Dış ortamda polen yoğunluğu fazlaysa mesela ormanlar içinde yürüyüş yaparken maske kullanabilirsiniz. Alerji ilaçları aile hekiminize danışarak antihistaminikler, burun spreylerinde doktor önerisiyle kullanabilirsiniz." dedi. (İLKHA)

Mardin’de rüzgar 7 katlı binanın çatısını uçurdu

Bursa’da dere yatağına düşen kişi hayatını kaybetti

Küba, ABD ile diyaloga geçildiği iddialarını yalanladı

İspanya, tarihinin en büyük kokain miktarını ele geçirdi

Şırnak'ta trafik kazası: 1 yaralı

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: Malatya'da taziye çadırları kalkıyor taziye evleri yapılıyor

Aktar Yağmurcu: Şifalı bitkiler mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir

Yaşanan olayları zihninde tekrar tekrar değerlendirmek: Overthinking sadece bir alışkanlık mı?

Mersin’de kent genelinde yağmur etkili oldu

Adalet Bakanlığı avukatlara 10 milyar TL kredi desteği sağlayacak

Şırnak’ta uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu

Karla kapalı yol 6 saat sonra açıldı, 63 yaşındaki hasta tedavi için hastaneye ulaştırıldı

İklimdeki ani değişimler Avustralya'daki aşırı yangın ve sel felaketlerini körüklüyor

Batman Valiliği vatandaşları kar ve yağışa karşı uyardı

AB: ABD'nin Grönland'ı alması NATO'nun sonu olur

Çevreyi kirleten tesislere 4 milyar lira ceza kesildi

Bakan Fidan Yunan ve Özbek mevkidaşlarıyla görüştü

Adana’da gıda denetimleri devam ediyor: 630 işletmeye 73 milyon TL ceza

TPAO Bölge Müdürü Karataş: Batman'da petrol üretim ve yatırımlar planlandığı gibi ilerliyor

Adana Kasaplar Odası’nda başkanlık seçimi yapıldı

Belçika, "Odin" projesini duyurdu

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den Bingöl TOKİ konutlarıyla ilgili açıklama

Kilauea Yanardağı'nda yeni patlama

Bulgaristan'ın en büyük siyasi partisi hükümetten yetki alamadı, erken seçimler yaklaşıyor

Trump’ın ICE ajanları ve yetkileri: ICE operasyonları ABD’yi ayağa kaldırdı

Bingöl’de 192 köy yolunu açma çalışmaları sürüyor

Libya'da trafik kazası: 10 ölü

AB, İran'a karşı yeni yaptırımlar hazırlıyor

Umut Kervanı'ndan Afrin'e acil yardım

Batman Valisi Canalp: 2025 yılında 359 projenin 255'ini bitirdik

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de rüzgar 7 katlı binanın çatısını uçurdu

Bursa’da dere yatağına düşen kişi hayatını kaybetti

Küba, ABD ile diyaloga geçildiği iddialarını yalanladı

İspanya, tarihinin en büyük kokain miktarını ele geçirdi

Şırnak'ta trafik kazası: 1 yaralı

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: Malatya'da taziye çadırları kalkıyor taziye evleri yapılıyor

Aktar Yağmurcu: Şifalı bitkiler mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir