• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Mevsimsel geçişlerde hangi bitkiler nasıl tüketilmeli

12 Ekim 2024, Cumartesi 13:45
12 Ekim 2024, Cumartesi 13:45
Mevsimsel geçişlerde hangi bitkiler nasıl tüketilmeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mevsim değişiklikleriyle beraber başlayan gribal enfeksiyonlara karşı alınılacak tedbirler hakkında konuşan Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun, önemli tavsiyelerde bulundu.

Mevsim değişikliğinden dolayı hastalıklar şu anda baş göstermiş durumda. İçerisinde bulunduğumuz aylarda yaşanan mevsimsel değişiklikler bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu dönemde en çok rastlanılan hastalıklar olarak gribal enfeksiyon, nezle ve soğuk algınlığı öne çıkıyor.

Söz konusu soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon gibi semptomların vücudun kendini temizleme yöntemi olduğunu, bu tür durumlarda kullanılan antibiyotiklerin sadece semptomları azaltmaya yönelik olduğunu belirten Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun, halk arasında bitki çayı olarak adlandırılan bir takım doğal besinlerin dozunda kullanılması durumunda herhangi bir yan etki oluşturmadığına dikkat çekti.

"Antibiyotikler genel tedavi için değil, semptomlarımızı azaltmak içindir"

Olgun, "Mevsim değişikliğiyle beraber Gribal enfeksiyon, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar şu anda baş göstermeye başladı. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlardan korkmamamız lazım. Bu, hastalık değil vücudumuzun detoksu yani kendini temizleme yöntemidir." diye belirtti.

Bitkisel takviyelerin semptomlar üzerinde oluştuğu etkiye değinen Olgun," Kullanmış olduğumuz bitkisel takviyeler, öksürük gibi semptomlarımızı azaltacak ve ve bir hafta içerisinde geçecektir. Aynı şekilde grip aşıları veyahut kullanmış olduğumuz antibiyotikler de genel tedavi için değil, semptomlarımızı azaltmak içindir." şeklinde konuştu

Bu mevsimlerde en çok tüketilen bitki türleri hakkında bilgi aktaran Olgun," İnsanlar, en fazla teveccüh ettiği hatmi çiçeği, kekik yaprağı, zencefil, zerdeçal gibi gıda takviyelerine ihtiyaç duymakta ve evlerinde kaynatıp tüketmekteler. Özellikle ıhlamur ve papatya çayı, kış aylarında herkesin tükettiği soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar için kullanılan doğal besinlerdir. Dozunda kullanıldığı takdirde bunların herhangi bir zararı yoktur. Bu tür bitki içeceklerini bazı doktorlar tavsiye ederken bazıları ise tavsiye etmemektedir." ifadelerini kullandı.

"Tatlı ve hazır gıdalardan uzak durmalıyız"

"Milyonlarca yıldır atalarımızdan gelen zencefil, zerdeçal, ıhlamur, sarımsak ve soğan gibi doğal besinleri tükettik ve tüketmeye devam edeceğiz çünkü insanlığa fayda sağlar" diyerek konuşmasını sürdüren Olgun, "İnsanların aklındaki kekik, antivirüsel, antienflamatuar, soğuk algınlıkları, öksürük gibi hastalıklar için çok faydalı fakat bunun belli bir kullanım süresi vardır. Kekiği 10 gün sabah akşam kullanırsak bize faydalı, 10 günden sonra ise zararlıdır. Çünkü 10 günden sonra vücudumuzdaki demir depolarımız boşalmakta yani demir eksikliğine sebep olmaktadır. Bu sebeple kekiğin kış aylarında maksimum bir hafta kullanılmasını, bir haftadan sonra ise bırakmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

Günümüz şartlarında hayat pahalılığı göz önüne alınarak beslenmelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Olgun, "Tatlı ve hazır gıdalardan uzak durmalı; tatlı ihtiyaçlarımızı gidermek adına kuru üzüm, kayısı, hurma tüketerek vücut direncimizi arttırabiliriz." iye belirtti.

Olgun, "Soğuk algınlığından sonra antibiyotik kullanımının zararlarını bildiğimiz için ıhlamur, papatya, rezene, anason gibi doğal besinleri tüketebiliriz. Bu doğal besinler gaz şişkinlikleri, soğuk algınlığı ve öksürük gibi hastalıklar için faydalıdır. Özellikle tavsiye edeceğimiz sabah aç karnına bir çay kaşığı kadar toz zencefil, az bal veyahut süt gibi besinleri karıştırıp kullanabiliriz." tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)

İzmir'de iki işçi servisi çarpıştı: 13 yaralı

Göktaş: Gazze direnişi dünya genelinde uyanışa vesile oldu

Zelenskiy'den ABD'nin önerdiği Ukrayna barış planına ilişkin açıklama

Sinop’ta berber dükkanına silahlı saldırı düzenleyen 2 şüpheli yakalandı

ABD’nin Ukrayna’da barış planına karşı AB ülkeleri teklif sundu

Gürcistan'da yol inşaatında toprak kayması: 4 işçi öldü

İzmir’de 24 düzensiz göçmen yakalandı

Motorine 2 lira 44 kuruş indirim geliyor

Yolcu otobüsü ile minibüs çarpıştı: 10 yaralı

Mersin'de denize kaybolan şahsı arama çalışmaları sürüyor

Gaziantep’te drift yapan ehliyetsiz sürücüye ceza

Mersin’de makarna fabrikasında zehirlenen işçi sayısı 16’ya yükseldi

Ankara'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Gaziantep’te 30 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Mersin'de “Aile ve Gençlik Söyleşisi”ne yoğun ilgi

ABD'nin baskısına rağmen Caracas yönetimi geri adım atmıyor

İtalya'da halk üç büyük bölgesinde seçim için sandık başında

Meteoroloji'den sağanak uyarısı

Rusya, Ukrayna'da 3 yerleşim yerini ele geçirdiğini duyurdu

İran'dan ABD ile müzakere iddialarına yanıt

Ukrayna barış görüşmeleri Cenevre’de başladı

HAMAS heyeti Kahire'de Gazze barış planının ikinci aşamasını görüşecek

Kolombiya-ABD hattı geriliyor: Kolombiya'dan gizli plan suçlaması

Güney Afrika'da düzenlenen G20 Zirvesi sona erdi

İşgal uçaklarının Lübnan'a saldırısında şehit ve yaralılar var

Diyarbakır’da 555 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 25 gözaltı

İdil-Cizre arası kara yolunda kaza: 8 yaralı

Kış aylarının vazgeçilmezi şalgam yoğun ilgi görüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özgür bir Filistin Devleti kurulmadan küresel barış tam manasıyla sağlanamaz

Babasının hayalini gerçekleştiren öğretmen, öğrencilere umut oluyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir'de iki işçi servisi çarpıştı: 13 yaralı

Göktaş: Gazze direnişi dünya genelinde uyanışa vesile oldu

Zelenskiy'den ABD'nin önerdiği Ukrayna barış planına ilişkin açıklama

Sinop’ta berber dükkanına silahlı saldırı düzenleyen 2 şüpheli yakalandı

ABD’nin Ukrayna’da barış planına karşı AB ülkeleri teklif sundu

Gürcistan'da yol inşaatında toprak kayması: 4 işçi öldü

İzmir’de 24 düzensiz göçmen yakalandı