• BIST 100

    10998,73%0,73
  • DOLAR

    42,51% 0,03
  • EURO

    49,57% -0,04
  • GRAM ALTIN

    5772,52% 0,35
  • Ç. ALTIN

    9318,35% 0,20

Mevsimsel geçişlerde hangi bitkiler nasıl tüketilmeli

12 Ekim 2024, Cumartesi 13:45
12 Ekim 2024, Cumartesi 13:45
Mevsimsel geçişlerde hangi bitkiler nasıl tüketilmeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mevsim değişiklikleriyle beraber başlayan gribal enfeksiyonlara karşı alınılacak tedbirler hakkında konuşan Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun, önemli tavsiyelerde bulundu.

Mevsim değişikliğinden dolayı hastalıklar şu anda baş göstermiş durumda. İçerisinde bulunduğumuz aylarda yaşanan mevsimsel değişiklikler bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu dönemde en çok rastlanılan hastalıklar olarak gribal enfeksiyon, nezle ve soğuk algınlığı öne çıkıyor.

Söz konusu soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon gibi semptomların vücudun kendini temizleme yöntemi olduğunu, bu tür durumlarda kullanılan antibiyotiklerin sadece semptomları azaltmaya yönelik olduğunu belirten Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun, halk arasında bitki çayı olarak adlandırılan bir takım doğal besinlerin dozunda kullanılması durumunda herhangi bir yan etki oluşturmadığına dikkat çekti.

"Antibiyotikler genel tedavi için değil, semptomlarımızı azaltmak içindir"

Olgun, "Mevsim değişikliğiyle beraber Gribal enfeksiyon, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar şu anda baş göstermeye başladı. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlardan korkmamamız lazım. Bu, hastalık değil vücudumuzun detoksu yani kendini temizleme yöntemidir." diye belirtti.

Bitkisel takviyelerin semptomlar üzerinde oluştuğu etkiye değinen Olgun," Kullanmış olduğumuz bitkisel takviyeler, öksürük gibi semptomlarımızı azaltacak ve ve bir hafta içerisinde geçecektir. Aynı şekilde grip aşıları veyahut kullanmış olduğumuz antibiyotikler de genel tedavi için değil, semptomlarımızı azaltmak içindir." şeklinde konuştu

Bu mevsimlerde en çok tüketilen bitki türleri hakkında bilgi aktaran Olgun," İnsanlar, en fazla teveccüh ettiği hatmi çiçeği, kekik yaprağı, zencefil, zerdeçal gibi gıda takviyelerine ihtiyaç duymakta ve evlerinde kaynatıp tüketmekteler. Özellikle ıhlamur ve papatya çayı, kış aylarında herkesin tükettiği soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar için kullanılan doğal besinlerdir. Dozunda kullanıldığı takdirde bunların herhangi bir zararı yoktur. Bu tür bitki içeceklerini bazı doktorlar tavsiye ederken bazıları ise tavsiye etmemektedir." ifadelerini kullandı.

"Tatlı ve hazır gıdalardan uzak durmalıyız"

"Milyonlarca yıldır atalarımızdan gelen zencefil, zerdeçal, ıhlamur, sarımsak ve soğan gibi doğal besinleri tükettik ve tüketmeye devam edeceğiz çünkü insanlığa fayda sağlar" diyerek konuşmasını sürdüren Olgun, "İnsanların aklındaki kekik, antivirüsel, antienflamatuar, soğuk algınlıkları, öksürük gibi hastalıklar için çok faydalı fakat bunun belli bir kullanım süresi vardır. Kekiği 10 gün sabah akşam kullanırsak bize faydalı, 10 günden sonra ise zararlıdır. Çünkü 10 günden sonra vücudumuzdaki demir depolarımız boşalmakta yani demir eksikliğine sebep olmaktadır. Bu sebeple kekiğin kış aylarında maksimum bir hafta kullanılmasını, bir haftadan sonra ise bırakmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

Günümüz şartlarında hayat pahalılığı göz önüne alınarak beslenmelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Olgun, "Tatlı ve hazır gıdalardan uzak durmalı; tatlı ihtiyaçlarımızı gidermek adına kuru üzüm, kayısı, hurma tüketerek vücut direncimizi arttırabiliriz." iye belirtti.

Olgun, "Soğuk algınlığından sonra antibiyotik kullanımının zararlarını bildiğimiz için ıhlamur, papatya, rezene, anason gibi doğal besinleri tüketebiliriz. Bu doğal besinler gaz şişkinlikleri, soğuk algınlığı ve öksürük gibi hastalıklar için faydalıdır. Özellikle tavsiye edeceğimiz sabah aç karnına bir çay kaşığı kadar toz zencefil, az bal veyahut süt gibi besinleri karıştırıp kullanabiliriz." tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)

Malatya'da ticari taksi ile kamyonet çarpıştı: 2 yaralı

Mersin’de eğitim öğretim süreçlerine yönelik değerlendirme toplantısı yapıldı

Belde statüsü kazanan 5 yerleşimde 7 Haziran 2026’da seçim yapılacak

AB, X platformuna dijital yasalara uymadığı için 120 milyon euro ceza verdi

Adıyaman'da 12 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Azim olursa başarı gelir

Ankara’da arananlara yönelik operasyonda bin 20 kişi yakalandı

 Bingöl'de sağlık sorunları masaya yatırıldı

Türkiye’nin dijital seferberliği: "Veri Analizi Okulu" dünyada ilkleri başardı

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Gazze'de katliam ve zorunlu göç iki katına çıktı

Bingöl’de hırsızlık suçundan 1 şahıs tutuklandı

İstanbul’da 600 binden fazla uyuşturucu hap ele geçirildi

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Uyuşturucu, toplumu çökerten küresel bir tehdittir

İşgalci siyonistler Batı Şeria’da Filistinlilerin arazilerine ve araçlarına saldırdı

Trump’tan bir kez daha ırkçı ve islamofobik saldırı: Göçmenleri “çöp” ilan etti

Sağlık Bakanı Memişoğlu Samsun’da ambulans takdim törenine katıldı

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 3 yaralı

Konya'da dolandırıcılık operasyonu: 3 şüpheli suçüstü yakalandı

Mardin Valisi Akkoyun: Bağımlılıkla mücadelede 28 şahıstan 21’i tutuklandı

İşgal rejimi Batı Şeria’da birçok kente ve beldeye baskın düzenledi

Yeşilyurt Belediyesi'nden şehrin inşasına 70 milyonluk katkı

Bursa’da ruhsatsız silah operasyonu: 41 gözaltı

Bingöl Üniversitesi’nde “Soykırıma Sessiz Kalma” etkinliği düzenlendi

The Economist: Suriye'de "kaos senaryosu" çöktü, geçiş dönemi beklentilerin ötesine uzadı

Rekabet Kurulu’ndan dizi sektörüne 124 milyon lira ceza

Batman'da 850 öğrenciye mont ve bot yardımı yapıldı

TBMM'den vergi paketine onay: Emlak vergisine tavan, tapu cezalarına artış

Mardin’de 6’ncı kattan düşen genç kız ağır yaralandı

Hindistan’da havacılık krizi: IndiGo yüzlerce uçuşu iptal etti, binlerce yolcu mahsur kaldı

Batman'da kaynamayan omuz kırığına başarılı cerrahi müdahale

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da ticari taksi ile kamyonet çarpıştı: 2 yaralı

Mersin’de eğitim öğretim süreçlerine yönelik değerlendirme toplantısı yapıldı

Belde statüsü kazanan 5 yerleşimde 7 Haziran 2026’da seçim yapılacak

AB, X platformuna dijital yasalara uymadığı için 120 milyon euro ceza verdi

Adıyaman'da 12 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Azim olursa başarı gelir

Ankara’da arananlara yönelik operasyonda bin 20 kişi yakalandı