GÜNDEM 23.01.2025 12:32:32 0

Milletvekili Demir: Birkaç kilo çay fazla getirdiği için insanlar sabıkalı duruma düşürülmemeli

Milletvekili Demir: Birkaç kilo çay fazla getirdiği için insanlar sabıkalı duruma düşürülmemeli
Haberi Sesli Oku

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Şahzade Demir, Habur Sınır Kapısı'ndan yerel halkın yeterince faydalanamadığını belirterek, şoförlerin ve ticaretle uğraşanların sorunlarına dikkat çekti. "Şırnak, yatırım ve altyapı desteğiyle hak ettiği kalkınmayı yaşamalı"

Saha çalışmaları kapsamında Şırnak'ta bir dizi ziyaret gerçekleştiren HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi Tır Parkı İşletmesini ziyaret ederek burada yetkililerle ve tır şoförleri ile görüştü.

Şırnak İl Başkanı Emcet Yalçın, Silopi İlçe Başkanı Salih Gök ve partili heyet ile birlikte Şoförleri dinleyen vekil Demir, sorunlarını takipçisi olacaklarını ifade etti.

"Şırnak, Türkiye'nin ekonomisine katma değer noktasında en fazla katkı sunan illerden birisidir"

Şırnak'ın bütün iller gibi yatırım almayı hak eden bir il olduğunu ifade Demir, "Silopi'de bazı saha çalışmaları kapsamında Habur Sınır Kapısı'na yönelik de bazı temaslarda bulunduk. Tır Sahası'nda da incelemelerde bulunma imkânımız oldu. Şırnak, hepinizce malum, Türkiye'nin en az kalkınmış illerinden bir tanesidir. Türkiye ekonomisine katma değer noktasında kazançlarına bakacak olursak, İstanbul'dan sonra belki de birinci il olabilir. Hem sınır kapısındaki yoğun ticaret hem kömür ocakları hem de son 1-2 yıldan beri tespit edilen ve çıkarılan petrol rezervleriyle birlikte Türkiye'nin ekonomisine katma değer noktasında en fazla katkı sunan illerden birisidir. Ancak Şırnak'ın hangi tarafına gitmişsek, kime dokunmuşsak bin ah işitmişiz. Dünya kadar sorun var ve çok fazla geri kalmış bir şehir. Bunun için birçok sebep söylenebilir… istikrarsızlık denilebilir, geçmişte yaşanan olaylar denilebilir ya da imkân eksiklikleri gibi faktörler söylenebilir. Kırsal arazinin elverişsiz olması gibi sebepler de olabilir, fakat bize göre bunların hiçbiri yeterli değil. Şırnak, diğer bütün illerimiz gibi yatırım almaya, altyapının tamamlanmasına ihtiyaç duyan ve bunu hak eden bir il." şeklinde konuştu.

"Habur Sınır Kapısı'ndan yerel halk yeterince faydalanamıyor"

Fazladan birkaç kilo çay getirdiği için Şırnak ili ve ilçelerinde 20 bin-25 bin insanın sabıkalı duruma düştüğünü ifade eden Vekil Demir, "Şimdi, Habur Kapısı çok büyük bir ithalat ve ihracat potansiyeline sahip bir gümrük kapısıdır. Fakat, malum bu gümrük kapısından yerel halk, Şırnak ili ve ilçelerinden, Mardin'den bizim halkımız, çok ciddi anlamda faydalanamıyor. Daha çok mal gönderen firmalar istifade ediyor. Burada halkın, sınır ticaretinden rahat bir şekilde geçimini sağlayacak bir kolaylıkla faydalanabilmesi ya da buralarda serbest ticaret bölgeleri kurulması gibi bir durum söz konusu değil, maalesef. Zaman zaman bavul ticareti şeklinde, sınır ticareti şeklinde gidip gelen bazı insanlar var elbette, ama aldığım bilgilere göre, bir karton fazla sigara getirdiği için ya da bir kilo çay fazla getirdiği için, Şırnak ili ve ilçelerinde 20 bin-25 bin insan sabıkalı duruma düşmüş ve bu sabıkalar, GBT'lerine işlenmiş. Dolayısıyla, bu insanlar ömürleri boyunca bu sabıkayla yaşayacaklar ve birçok işte de kendilerine engel oluşturacaklar. Bunun olmasını istemiyoruz. Ticaretin, bu yerel halka da faydalı olabilmesinin önünün açılması ve kolaylaştırılması gerektiğini önemsiyoruz. Bunun önünün açılması lazım." ifadelerine yer verdi.

Tır sahasında yaptığı incelemelerde sorunların giderilmesi gerektiğini söyleyen Demir, "Şoförlerimizi dinledik, ithalat ve ihracat yapan firmalardan bazılarını dinledik. Tır sahasını gezdik, Tır sahasındaki arkadaşlarla da uzun uzun konuştuk. Tır sahası, geçmişe oranla hakikaten çok iyi bir işlev görüyor. Şoförlerin arabaları buradan istifade ediyorlar. Eskiden kilometrelik kuyruklar oluşurdu. Yağmur altında, soğuklarda, temiz olmayan, çamurlu sahalarda beklemek zorunda kalmazlardı. Burası temiz, düzenli, giriş-çıkışlar belli. Burada da kendisine göre bazı ufak tefek sıkıntılar var, çözülmesi beklenen talepler var. Giriş fiyatlarının pahalı olması, zaman zaman bazı hırsızlık olaylarının yaşanması, güvenlik tedbirlerinin daha iyi bir noktaya getirilmesi gibi bazı talepler bulunuyor. Bunları da sizin aracılığınızla iletmiş olalım. Çözümler bulunur, biz de elimizden geleni yapacağız, fakat daha önemli sorunlarımız var."

"Kira bedellerinin bir sisteme oturtulması, sabitlenmesi ya da kilometre başı bir fiyat belirlenmesi gerekir"

Nakliye ücretlerinin düzenlenmesi konusunda çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çeken HÜDA PAR Milletvekili Şahzade Demir, "Bir karton sigara fazla getirdiği için sabıkalı hale getirilen insanlara bir çözüm bulunması lazım. Bir paket ya da birkaç paket sigara fazla getirdiği için insanların sabıkalı duruma düşürülmemesi gerekiyor. Buna farklı bir yöntem bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Bir de şoförlerin, nakliyecilerin en fazla muzdarip olduğu ve neredeyse herkesin şikâyet ettiği bir husus, kira bedellerinin çok az olması. Geçen yıllara göre daha da düşmüş. Oysa mazot fiyatları, vergiler, harçlar, pasaportlar, giriş-çıkış harçları gibi giderler yüzde 100, yüzde 200 artmış durumda. Şimdi insanlar, şoförler, nakliyeciler firmalara çalışıyorlar ya da kendileri dışında bu işin diğer bileşenlerine çalışıyorlar, fakat kendileri bir şey kazanamıyor. Bu ciddi bir sıkıntı. Buna bir düzenleme, esas ve usul getirilmesi talebi var. Kimi firma 40 dolar, kimi firma 50 dolar, kimi firma 60 dolar alıyor, ama hiç kimse bu şoförlerin giderlerini, mazot fiyatlarının artışını, harçların yükselmesini dikkate almıyor. Birçok ilgili arkadaşın önerdiği şey şu: Bu kira bedellerinin bir sisteme oturtulması, sabitlenmesi ya da kilometre başı bir fiyat belirlenerek, bunun firmadan firmaya, kişiden kişiye değişmesinin, suiistimal edilmesinin önüne geçilmesi. Böyle talepler var ve buna hakikaten bir çözüm bulunmazsa, insanlar mecburen bu işi bırakacaklar. Şimdi araçlarının kaskoları, sigortaları gibi dünya kadar para ödüyorlar, ancak buna rağmen insanlar çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor, fakat kendileri bir şey kazanmıyor, sadece firmalara çalışmış oluyorlar. Bu sıkıntıları da ifade etmiş olalım." dedi. (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor