• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

Milyonlarca emekliye güzel haber! Promosyonlara zam geldi

22 Temmuz 2022, Cuma 18:12
22 Temmuz 2022, Cuma 18:12
Milyonlarca emekliye güzel haber! Promosyonlara zam geldi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Milyonlarca emekliye güzel haber! Promosyonlara zam geldi

Haziran ayında açıklanan enflasyon verilerinden sonra asgari ücret, emekli maaşları ve ardından da memur maaşlarında artışa gidildi. Emeklilere derin bir nefes aldıran bu zammın ardından promosyon tutarları da bazı bankalarda 5 bin lira seviyesinin üzerine çıktı. Peki sözleşmesi bitmeyen emekli nasıl bu promosyondan faydalanacak? İşte cevabı...

EMEKLİLER BANKADAN ALDIKLARI PROMOSYON ORANLARINI NASIL YÜKSELTEBİLİRLER?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: 'Orada özel bankalar hepsi kendi oranlarını belirliyor. Her bankada değişik oranlarda promosyon alınabiliyor. Burada maaşın yüksekliğine göre değişiyor. Sistem şu şekilde. Bankalarda iki gün, üç gün hatta maliyenin kendi sisteminde devlet memurlarında bildiğim kadarıyla bankaya 10 gün önceden yatıyor.

Bankalar bu yatırılan paraları işletiyor. Gecelik faize, repoya veriyor ve bankalar bunda para kazanıyor aslında. Bankalar belli bir oranıyla anlaşma yapıyor. Bunu devlet her birim mesela Maliye Bakanlığı’na yatıyor maaşlar. Çevre ve şehircilik için bankalar kendisi anlaşıyor. Emekliler için de emeklilerin maaşı ne kadar yüksekse daha fazla ikramiye alma şansları var.

Bu tutar da bin liradan 5 bin liraya kadar değişiyor. O yüzden emeklilerin alacağı promosyonlar her bir özel bankanın kendi fırsatlarına göre değerlendiriyor.

En düşük emekli maaşı 3500 liraya çıkarıldı. Aslında banka daha fazla para kazandıkça daha fazla promosyon veriyor.

BANKADAN PROMOSYON FARKI İSTENEBİLİR Mİ?

Emekliler bir bankadan diğer bankaya maaş hesabını taşıdığında bir taahhüt sözleşmesi imzalıyor. Bankalar emeklilerle taahhüt sözleşmesi yaptığı için cezai şart yatırmak zorunda kalırlar. Aslında verdiği promosyonun bir kısmını geri alıyor bankalar. İptalinde kesinti veya tamamının geri alınması söz konusu. Burada emekliler taahhüt süresinin dolmasını bekleyebilir.

Yeni bir sözleşme imkanı var ama promosyon alanlar eski promosyonu iade etmek zorunda kalabilirler anlaşma iptal olursa. Bunun için fahiş bir fiyat farkı varsa burada Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurularak aradaki fahiş tutarın geri alınması sağlanabilir.

BANKA İLE TAAHHÜT SONLANMADAN YENİ PROMOSYON ALINABİLİR Mİ?

Emekli maaş hesaplarına SGK bloke koyuyor. Bu SGK blokesinin kaldırılması için promosyonu hak edecekler bankaya başvuruyor. Banka da aldığın promosyonu iade et ben de promosyonu vereyim diyor.

Eğer emekli maaşı alan müşteriler taahhüdü bozarak iptal ettirirler ve yeni bir anlaşma yaparlarsa muhtemelen daha fazla promosyon elde edebilecekler.

‘E-DEVLET ÜZERİNDEN MAAŞ HESABI DEĞİŞTİRİLEBİLİR’

E-Devlet üzerinden promosyon başka bir bankaya aktarılabilir. E-Devlet sistemine girip maaş hesabını A bankasından B bankasına taşıyacağım diyorsunuz ve maaş hesabı otomatik olarak aktarılmış oluyor.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şu ifadeleri kullandı:

'Emekli aylıklarında artış geldi. Emekliye bankaların ödediği maaş promosyonların da yükselmesi gerekir. Emeklilerin maaş aldığı bankaların verecekleri promosyon tutarının asgarisi kamu otoriteri tarafından belirlenmektedir.

‘SÜRE DOLMADAN PROMOSYON BOZULABİLİR’

Emekliler şu anda maaş aldıkları bankalara gidip eskiden sözleşme yaptıkları promosyon süresi dolmadan o sözleşmeyi bozabilir ve yeni değerler üzerinden kendisine promosyon bedeli ödenmesini isteyebilirler.

Örneğin 3 yıllığına 1500 lira aldık. 2 yıl geçti, 1 yıl kala bozduk. Kaç ay kaldıysa geride o aylara tekabül eden promosyon ücretini iade ederek sözleşmeden dönebiliriz. Örnekleyecek olursak 36 ay anlaşma karşılığı 1500 lira aldıysak. 24 ay geçtiyse geriye kalan 12 ay için 500 lira bedeli iade ederiz. Yeni promosyon tutarını bankalardan araştırıp dilediğiniz bankaya emekli aylığınızın taşınmasını isteyebiliriz. Mesela benden 490 lira aldılar, 4 bin lira yatırdılar.

EMEKLİLERE ÖNEMLİ TAVSİYE!

Bu noktada emeklilere tavsiyemiz maaş aldığı banka ile irtibatlanıp eski sözleşmesini feshettiği taktirde şu anda ne kadar promosyon bedeli ödeneceğini sorgulasın, bunu başka bankalardan da araştırıp en yüksek tutarı veren bankaya aylığını taşısınlar.

EMEKLİ PROMOSYONLARINDA ALT SINIR VAR MI?

Emekli maaşlarının alındığı bankalara emeklilere ödenmek üzere belirlenen ücretin alt sınırı kamu otoritesince belirlenmeli ancak daha yüksek ücret ödenmesinin yolu tam rekabet ortamı ile sağlanmalıdır. Şöyle ki yüksek maaş alan emekli aylığını bankada tutan, hemen çekmeyen kişi ile emekli aylığı yatar yatmaz parayı çekip faturalarını, harcamalarını ödeyen kişinin alacağı bedel aynı olmamalıdır.

Çünkü bankalar hesaplarında bakiye tutan müşterilerinin paralarını çalıştırarak kazanç elde etmektedirler. İşte tam bu noktada maaşı yüksek olan ile düşük maaş alan emeklinin aynı promosyonu alması dengesizliğe yol açmaktadır.

‘BANKADA PARASINI DAHA UZUN SÜRE TUTAN DAHA FAZLA PROMOSYON ALMALI’

Ayrıca maaşını geçmişten bu yana hemen çeken emekli ile hesapta tutan emeklinin promosyonu da farklı olmalıdır. Kamu otoritesinin belirlediği asgari promosyon herkese tanınmalı ama bankada parasını daha uzun süre bekleten ve yüksek aylıklı olan emekliler doğal olarak daha yüksek promosyon bedeli almalıdırlar.

PROMOSYONDA ÜST SINIR NE KADAR?

Herhangi bir üst sınır yok. Bunu tam rekabet ortamında yapılmasını sağlayan tüketicilerdir. Yani emekli tüketiciler tüm bankalardan araştırıp en yüksek teklifi veren bankaya maaşlarını taşımalıdırlar.

E-Devlet üzerinden de maaş hesabı değiştirilebiliyor. Ama taahhüt bozulduğu için ödemeyi yapmaları gerekiyor. Emekli tüketiciler aylıklarını aldıkları banka şubelerindeki müşteri temsilcilerine başvurarak kendilerini ne kadar promosyon ücreti verileceğini öğrenmeli ertesinde diğer bankalardan da teklif toplayarak en yüksek promosyon bedeli ödeyen bankaya emekli aylığını taşımalıdır.

Bankalar için önemli olan emekli maaşının oraya yatması değil o maaşın vadesiz hesapta tutulduğu süre ve yatan meblağ bankanın, emeklinin hesabı üzerinden sağlayacağı kazancı belirlemektedir. Dolayısıyla alt sınır belirlenmiş olmakla birlikte üst sınır bulunmamaktadır.

‘3 BİN LİRA ALAN İLE 9 BİN LİRA ALAN ARASINDA FARK OLMALI’

Örnekleyecek olursak 3 bin lira emekli maaşı alan kişi ile 9 bin lira emekli maaşı alan kişinin promosyon tutarı elbette farklı olmalıdır. Emekli bu durumu takip etmezse bankalar kendiliğinden emeklilere bu haklarını sunmamaktadır.

Emekli Memur Sen’e hem memur emeklileri hem Bağkur hem de SSK emeklileri üye olabilmektedir. Bu tür sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ortak hareket ederek bankalara pazarlık gücünü artırabilir. Çünkü Memur-Sen bankalarla pazarlığa oturup benim 100 bin üyem var. Sana taşıyacağım dediğinde eli güçlenecektir.

Ne var ki emeklilerin de bireysel olarak hesaplarının ortalama ne kadar süre ile hesapta durduğunu göz önüne alarak bankalardan talep edecekleri promosyon tutarlarının yükselmesini sağlayabilirler.

Şimdi bilişim çağındayız her banka internet ortamında kimin ne kadar süre hesapta tuttuğunu görebilmekte böylelikle banka müşterisi olan emekliler için bir skala oluşturmaktadırlar.'

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİREnerji tasarrufu kararı alındıHaberi Görüntüle

Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama