• BIST 100

    16224,77%-0,39
  • DOLAR

    44,18% 0,16
  • EURO

    50,76% -0,29
  • GRAM ALTIN

    7231,66% 0,36
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

Milyonlarca kişiye KVD müjdesi!

14 Eylül 2020, Pazartesi 10:26
14 Eylül 2020, Pazartesi 10:26
Milyonlarca kişiye KVD müjdesi!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Milyonlarca kişiye KVD müjdesi!

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 Eylül 2020'den 30 Haziran 2021 tarihine kadar Katma Değer Vergisi ( KDV) yüzde 1'e indirilen eğitim öğretim ücretlerine ilişkin bir müjde de Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan geldi.

Gelir İdaresi, yüzde 1'e indirilen KDV'ye konu olan eğitim öğretim ücretinin 1 Eylül'den önce ödenip faturasının kesilmiş olması halinde bile aradaki yüzde 7'lik farkın veliye ödenmesi gerektiği görüşünü açıkladı.

Maliye, Özel Okullar Derneği'nin sorusu üzerine gönderdiği yazıda öncelikli olarak verdiği kararın 3065 sayılı KDV Kanunu'na dayandırıldığını bildirdi.

Kanunun 8/2 maddesinde, vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya KDV'yi fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde, düzenlediği bu tür vesikalarda KDV gösterenlerin, bu vergiyi ödemekle mükellef olduğu, bu hususun kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerli olduğu, bu gibi sebeplerle fazla veya yersiz hesaplanan ve Hazine'ye ödenen verginin işlemi yapan mükellefe iade edileceği belirtildi.

Ancak söz konusu iadenin yapılabilmesi için işlemle ilgili beyanların düzeltilmesi ve fazla veya yersiz hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya geri verilmesinin şart olduğu da ifade edildi.

MALIN TESLİMİ VEYA HİZMETİN YAPILMASI 

Habertürk'ün haberine göre; Kanunun 10/a maddesinde, vergiyi doğuran olayın, malın teslimi veya hizmetin yapılmasıyla, 10/b maddesinde ise malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle, 10/c maddesinde ise kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılmasıyla meydana geleceği da hatırlatılıyor.

35'inci maddesinde de malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefin bunlar için borçlandığı vergiyi, bu işlemlere muhatap olan mükellefin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzelteceği, bunun için iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olmasının ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesinin şart olduğu kaydediliyor.

GİDER PUSULASI İLE GERİ VERİLECEK 

Açıklamada 1 Eylül 2020 ila 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilecek eğitim ve öğretim hizmetleri için 1 Eylül 2020 tarihinden önce düzenlenmiş faturalarda yüzde 8 oranında KDV hesaplanarak beyan edilmiş olması halinde, aradaki yüzde 7'lik KDV farkının alıcılara iadesinin gider pusulası düzenlenerek yapılmasının mümkün olduğu bildirildi.

Eğitim ve öğretim hizmeti veren mükellefler yani okullar ise gider pusulalarındaki KDV tutarlarını belgenin düzenlenerek alıcıya iadenin yapıldığı dönemde indirim konusu yapılabilecek.

Habertürk'ün haberine göre; Bu KDV tutarlarının özel okullarca ilgili dönemde indirim yoluyla giderilememesi halinde, 3065 sayılı Kanunun 29/2 maddesi kapsamında indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade taleplerinde yüklenim KDV olarak dikkate alınması gerektiği de vurgulanarak okulların bu tutarı iade alabileceği açıklandı.

Ancak Gelir İdaresi görüşünde yemek, kahvaltı, servis, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetlerde bu indirimin söz konusu olmayacağı kaydediliyor.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 444 bine çıktı

Türkiye sahipli bir gemi İran izinli Hürmüz Boğazı’ndan geçti

Batman'da anız yangını söndürüldü

Yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi

Avukat Harmancı: Rıza dışı aşı uygulamaları anayasanın 17. maddesini ihlal ediyor

Şanlıurfa’da Ramazan Bayramı için kapsamlı tedbirler alındı

Konut satışları şubatta yüzde 5,9 arttı

AYM: Anayasa’yı ihlal suçunda kanunilik ilkesi ihlal edilmedi

Moskova’dan uyarı: ABD ve israilin saldırıları, bölge için geri dönülmez sonuçlar doğurabilir

İnşaat üretimi yıllık yüzde 8 arttı

Balıkesir'de günlerdir aranan emekli öğretmen ölü bulundu

Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 0,4 azaldı

Çiftçilere 10 milyar 688 milyon liralık destek ödemesi yapılacak

Filistin içerikleri dijital saldırının hedefi: Şubatta 800 ihlal

Brent petrol 97,77 dolardan işlem görüyor

Gemi adamlarına ödenecek iaşe bedeli artırıldı

Gaziantep’te el yazması tarihi eser satmaya çalışan şüpheli yakalandı

Uzmanından minik kalpleri bekleyen tehlikelere karşı önemli uyarılar

Bursa’da drift görüntülerini paylaşan sürücüye 46 bin TL ceza kesildi

Trump'ın Barış Konseyi projesi işlevsiz kaldı: Gazze çaresiz

Gaziantep'te kaçak tıbbi malzeme operasyonu

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Sanatçılardan Gazze’de barınak okuluna duvar resimleri

Afganistan’dan Pakistan’ın saldırılarına ilişkin açıklama

Altın haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor

Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu için toz taşınımı uyarısı

Cuma hutbesi: Hak ve hakikatin temsilcileri Peygamberlere iman

Skandal karar: Siyonist rejim, Filistinli esire cinsel saldırıda bulunan askerler hakkındaki davayı düşürdü

CHP’li Kuşadası Belediye Başkanı Günel gözaltına alındı

Mersin otomobil motosiklete çarptı: Bir ölü, bir yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 444 bine çıktı

Türkiye sahipli bir gemi İran izinli Hürmüz Boğazı’ndan geçti

Batman'da anız yangını söndürüldü

Yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi

Avukat Harmancı: Rıza dışı aşı uygulamaları anayasanın 17. maddesini ihlal ediyor

Şanlıurfa’da Ramazan Bayramı için kapsamlı tedbirler alındı

Konut satışları şubatta yüzde 5,9 arttı