• BIST 100

    11048,11%-1,05
  • DOLAR

    41,39% 0,25
  • EURO

    48,77% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4861,03% 0,48
  • Ç. ALTIN

    7935,99% 0,00

Milyonları ilgilendiriyor! Erken emeklilik hakkı

20 Haziran 2021, Pazar 21:30
20 Haziran 2021, Pazar 21:30
Milyonları ilgilendiriyor! Erken emeklilik hakkı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Milyonları ilgilendiriyor! Erken emeklilik hakkı

Türkiye'de çalışma hayatımıza baktığınızda erkeklerin ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Erkeklerin çalışma hayatındaki oranları yüzde 70'e yaklaşıyor.

Ancak izin ve emeklilik haklarına baktığınızda kadınlara göre daha az imkanları bulunuyor. Kadınlar emekli olmak için 20 yıllık sigortalılık süresi beklerken erkekler bunu 25 yıla tamamlamak durumunda.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in ilgili yazısı şöyle; Yine yaş şartında da erkeklerin daha çok çalışması isteniyor. Ancak özellikle doğum ile ilgili izinler konusunda son yıllarda yapılan değişiklikler ile babalara da önemli haklar getirildi. Babaların çalışma hayatındaki bazı hakları şöyle:

YARIM GÜN ÇALIŞMA 

Anneler için olan yarım gün çalışma hakkı babalara da tanınıyor. Hem memurlarda hem de özel sektör çalışanlarında uygulanacak yarı zamanlı çalışma hakkını babalar ve evlat edinenler de kullanabilecek.

Doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izninin eşi doğum yapan memurlar ise babalık izninin bitiminden, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde, haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilecek. Yönetmelik ile birlikte sistem devreye girecek.

Bir çocuğu, eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşleri de bu haktan yararlanabilecek.

EVLAT EDİNMEK YETERLİ 

Özel sektör çalışanları için çıkartılan yönetmeliğe göre doğumda veya doğum sırasında annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılmayan süreler babaya kullandırılıyor.

3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinen işçiye, çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta izin kullandırılıyor. Ayrıca bu iznin bitiminden sonra istekleri halinde 24 aya kadar ücretsiz izin de veriliyor.

3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde birinci çocukta 60 gün, ikinci çocukta 120 gün, sonraki çocuklarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresi 45 saatin yarısı kadar, 22.5 saat ücretsiz izin veriliyor.

DOĞUM İZNİ DE VAR 

Memurlara; en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar mazeret izni veriliyor.

İşçi babaya; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde ise 5 gün ücretli izin verilir.

Gazetecilerin baba, eşi doğum yaptığı zaman 3; eşi veya çocuğu, anası veya babası öldüğü zaman 4; çocuğu evlendiği, kardeşi, büyük anne veya büyük babası veya torunu öldüğü zaman 2 gün ücretli izin hakkı vardır.

SÜT PARASI BABAYA 

Doğum sonrası ödenen süt parası için annenin çalışmış olmasına bakılmıyor.

Baba eğer sigortalı olarak çalışıyor ya da kendi namına iş yapıyorsa süt parası babaya ödeniyor.

Kadın sigortalının veya eşi çalışmayan erkek sigortalının emzirme ödeneği alabilmesi için doğumdan önceki son bir yılda en az 120 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödemiş olması gerekiyor.

ERKEN EMEKLİLİK HAKKI 

Kadınlardaki doğum gibi erkeklerin de askerlik dolayısıyla iş hayatından ayrıldıkları zaman dilimleri emeklilik hesabında kullanılıyor.

Kadınlar sadece sigortadan sonra doğumları borçlanarak prim kazanırken, erkekler askerlik sayesinde yaşlarını geriye çekebiliyor. Bunun için tek şart askerliğin sigortalı olunan tarihten önce yapılmış olması.

Sigortadan önce yapılan askerlik günlerini borçlanan erkek sigortalı işe giriş tarihini bu süre kadar geri çekip 1 yıl erken emekli olabiliyor.

Eğitim camialarından "İlk Ders Filistin" çağrısına destek

Batman İl Milli Eğitim Müdürü Ciğer'den kaynak kitap açıklaması

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği durduruldu

İstanbul'daki yurtlarla ilgili soruşturma: İki yurt müdürü görevden alındı

Mersin'de orman suçlarına karşı önleme araması yapıldı

Türkiye’de elektrikli araç şarj soketi sayısı 33 bini aştı

Ensarullah Hareketi: “Filistin-2” hipersonik füzeyle ile Yafa’ya vurduk

Brent petrol 66,83 dolardan işlem görüyor

'Basit Unutkanlık' ile Alzheimer unutkanlığı farklı!

Otomobil tıra arkadan çarptı: Bir ölü, bir yaralı

İstanbul'da baraj doluluk oranları alarm veriyor

Grip aşıları eczanelerde yerini aldı: Uzmanlardan risk gruplarına aşı uyarısı

Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş'tan cami inşaatlarına ziyaret

HAMAS: ABD’nin vetosu açık bir işbirliği ve Gazze’deki soykırıma ortaklıktır

Naim: İşgal ordusu Gazze’de askeri operasyonunu genişletirken müzakere olmaz

Batman'da "Sumud Filosu"na destek programı düzenlenecek

TİGEM 3 bin 200 küçükbaş hayvanı ihaleyle satışa çıkarıyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 6 kilo esrar ele geçirildi

İstanbul’da 17 motosiklet sürücüsüne işlem yapıldı

Liman işçileri, siyonist işgal rejimine silah sevkiyatını engelledi

400'den fazla sanatçıdan siyonist rejime kültürel boykot: "Soykırıma Müzik Yok"

İşgal ordusunda kriz: Askerler Gazze’de görev yapmayı reddediyor

Orman yangınında görev alan gönüllüler için yeni düzenleme

Altın fiyatlarında yükseliş: 19 Eylül 2025 güncel rakamlar

Meteoroloji’den 13 il için fırtına ve sağanak uyarısı

Bingöl İslami Kardeşlik Platformu’ndan festival ve konserlerin iptali çağrısı

Solhan yatılı bölge okulunda yangın eğitimi

Araç sahiplerine kötü haber: Benzine zam geliyor

İstanbul'da otomobil takla attı: 5 yaralı

Yangın evlere sıçradı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Eğitim camialarından "İlk Ders Filistin" çağrısına destek

Batman İl Milli Eğitim Müdürü Ciğer'den kaynak kitap açıklaması

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği durduruldu

İstanbul'daki yurtlarla ilgili soruşturma: İki yurt müdürü görevden alındı

Mersin'de orman suçlarına karşı önleme araması yapıldı

Türkiye’de elektrikli araç şarj soketi sayısı 33 bini aştı

Ensarullah Hareketi: “Filistin-2” hipersonik füzeyle ile Yafa’ya vurduk