• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Motosiklet sürüşünde kask takmanın önemi nedir?

GÜNDEM 4.04.2025 11:44:02 0
Motosiklet sürüşünde kask takmanın önemi nedir?

Motosiklet kazalarında can kayıplarının büyük kısmı, sürücülerin kask takmamasından kaynaklanıyor. Uzmanlar, kaskın doğru seçilmesi ve mutlaka takılması gerektiğini vurguluyor.

Motosiklet sürüşlerinde güvenlik, en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Motosiklet kazalarında hayat kayıplarının çoğunun, sürücülerin kask takmamasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Kaskın doğru seçimi ve düzgün şekilde takılması, kazalardaki olası yaralanmaları önemli ölçüde azaltabildiğini belirten uzmanlar, motosiklet sürücülerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan motosiklet satıcısı Savaş Epaydın, kaskın hayat kurtarıcı bir ekipman olduğunu vurguladı. Yapılan kazaların birçoğunda en tehlikeli darbenin kafa bölgesinden alındığı bir gerçek olduğunu vurgulayan Epaydın, bu yüzden kask seçerken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

"Doğru kask seçimi de çok önemli"

Kask takmanın motosiklet kazalarında hayat kurtarıcı bir rol oynadığını söyleyen Epaydın, "Motosiklet sürüşlerinde kask takmak çok önemlidir. Çünkü motosiklet kazalarında yaşanan can kayıplarının büyük bir nedeni, motosiklet sürücülerinin kask takmamasıdır. Kaza anında kask, baş kısmına gelebilecek darbeleri azaltır. Tabii, kask seçimi de çok önemlidir. Her kask alınmaz, çünkü bazı kasklar kafaya faydadan çok zarar verebilir. Hatta bazıları, tüyleri döken, saçları döken ve kafaya oturmadığı için sürüş esnasında dönen kasklar olabilir. Kask, sürücünün kafasına rahat bir şekilde oturmalıdır." dedi.

"Kaliteli ve koruyucu kasklar alınmalıdır"

Epaydın, kask çeşitlerinin piyasada çok olduğunu ve fiyatlarının bin liradan başlayıp, 20 bin liraya kadar çıkabildiğini ifade etti.

Epaydın, "Şu an piyasada, 3 bin 500 ile 6 bin lira arasında kaliteli koruyucu kasklar alınabilir. Kask takan motosiklet sürücüleri, geçirdikleri kazalarda genellikle daha hafif yaralanmalar yaşamaktadır. Sağlıklı bir kask, kişinin başına tam oturan ve çene altındaki bağlantıyı da kapattıktan sonra sürüşe devam edilebilen kasktır."

"Kask takmadan trafiğe çıkılmamalı"

Tüm motosiklet sürücülerine kesinlikle kasksız motosiklet sürmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunan Epaydın, "Çünkü kask takmamanın sonucunda hayatını kaybeden birçok kişi, dost ve akraba biliyoruz ve bu durumu çok üzülüyoruz. Mutlaka kask takmadan trafiğe çıkmamalarını tavsiye ederim." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ