• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Müftü Yardımcısı Solhan "Şehidler, kıyamette peygamberlerden sonraki mertebeyi ifade ederler"

10 Şubat 2025, Pazartesi 15:46
10 Şubat 2025, Pazartesi 15:46
Müftü Yardımcısı Solhan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İslami hareket önderlerinin birçoğu, şubat ayında şehadet mertebesine ulaştığı için şubat ayı Şehadet Ayı olarak isimlendirilmiş.

İslami hareket önderlerinin birçoğu, şubat ayında şehadet şerbetini içti.

Hasan El-Benna’dan İskilipli Atıf Hoca’ya, Metin Yüksel’den Malcolm X’e, Abbas Musavi’den Zelimhan Yandarbiyev’e kadar İslam'ın birçok sembol ismin şubat ayında şehit edilmesi nedeniyle "Şubat Ayı Şehadet Ayı" olarak tanımlanıyor.

Şehadet Ayı anlamı ve şehitliğin tanımı hakkında İLKHA'ya konuşan Ağrı il Müftü Yardımcısı Mustafa Solhan, şehid olan kişinin Allah katında diri olduğunun altını çizdi.

Şehidliğin üçe ayrıldığını söyleyen Müftü Yardımcısı Mustafa Solhan, "Yüce dinimiz İslam'ın şehidliğe çok büyü bir değer verdiğini biliyoruz. Şehid, Allah huzurunda diri olup Cenab-ı Allah'ın kendisine vereceği nimetlere insanların şahit olunacağı kişidir. Bunun için kendisine şehid denilmiştir. Fıkıh bilginlerimizin tespitlerine göre üç çeşit şehid vardır. Birincisi dünya şehidi, ikincisi ahiret şehidi, üçüncüsü ise hem dünya hem de ahiret şehididir." ifadelerini kullandı.

Şehidlik çeşitlerinin tanımını yapan Solhan şunları söyledi:

"Dünya şehidi, Müslümanlar ile kafirlerin savaşında amacı İlay-i Kelimetullah değil de dünya nimetlerine sahip olmak olduğu için ona dünya şehidi denilmiş. Her ne kadar Müslümanlar safında savaşmışsa, ona şehid muamelesi yapıldıysa da ahirette onun alacağı bir şey yoktur. Ahiret şehidi ise, Müslümanlar ile kafirlerin savaşında yaralanıp savaş meydanında ölmeyen daha sonra vefat eden ya da gurbette iken çocuk doğuran kadın ya da lohusa halinde iken, depremde, yangında, suda boğularak ölen ve benzeri durumlarda ölen kimseler için kullanılır. Ya da dünyada şehid muamelesi yapılmaz ama ahirette onlarda şehidler zümresine nail olurlar. Hem dünya hem ahiret şehidlerine gelince yiğitliğin en üst mertebesi budur. Hatta bunlara kâmil şehid de denilir. Bunlar Müslümanlar ile kafirlerin savaşında amacı İlây-ı Kelimetullah olan kimselerin verdiği mücadele ve bu uğurda hayatlarını feda etmesidir. Bunlara dünyada da ahirette de şehid muamelesi yapılır."

Tarih'te önemli İslam büyüklerinin şehadetlerinin şubat ayına denk gelmesinden dolayı şubat ayının şehadet ayı olarak adlandırıldığının altını çizen Solhan, "Şehidler, kıyamette peygamberlerden sonraki mertebeyi ifade ederler. Şubat ayı Şehadet Ayı olarak bilinir, böyle deriz. Takdir-i İlahi genellikle şehidlerin birçoğunun şubat ayına denk geldiğini de geçen tarih içerisinde görmekteyiz. Mesela, Kafkas Kartalı dediğimiz Şeyh Şamil şubat ayında şehadet mertebesine ulaşmıştır. Bununla birlikte ülkemizi de baz alacak olursak ahiret şehidi kapsamına giren, 6 Şubat 2023 yılında 11 ilimizi etkileyen bir deprem olmuştu ve binlerce canımızı kaybetmiştik. Bunlarda göçük altında kaldıkları için onlarda ahiret şehidi olarak değerlendirilirler. Yine Mısır'da Hasan El Benna hazretlerin olsun onunda şubat ayında şehadet şerbetini içmesi bizlere şubat ayı şehadet ayı kavramını hatırlatıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İstanbul Havalimanı’nda 200 bin adet kaçak tıbbi sülük ele geçirildi

Mardin’de yangında ölen evli çift yan yana defnedildi

Trump: Hindistan, Rusya'dan petrol alımını durdurdu, gümrük vergisi düşürülecek

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

Mersin'de mevzuata aykırı egzoz ve plakasız araç kullanan sürücüye ceza

Rusya'dan ABD-İran müzakerelerinde 'uranyum depolama' önerisi

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edecek

Axios: Witkoff ile Arakçi nükleer anlaşmayı İstanbul'da görüşecek

Batman'da Berat Kandili dualarla idrak edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye halkının huzur içinde yaşadığı bir komşu görmek istiyoruz

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından esnafa "Beraat" ziyareti

Tarsus Umut Kervanı’ndan Berat Kandili vesilesiyle ihtiyaç sahiplerine yardım

Mersin’de fırtına ve yoğun toz etkili oldu

Yunanistan, Anayasayı revize etme sürecini başlattı

Muğla’da makine arızası yapan teknedeki 2 kişi kurtarıldı

Kosta Rika'da Laura Fernandes devlet başkan seçildi

Afrika'nın ilk ağır yük çöl demiryolu Cezayir'de hizmete açıldı

Somali, güvenlik geçişini güçlendirmek için bir savunma kurulu oluşturdu

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

Malatya Valisi Yavuz: Ailelerin yaşadığı dramı görmezden gelemeyiz

Macaristan, Rusya'dan enerji ithalatına getirilen yasağa karşı AB Adalet Divanı'na dava açtı

Barrot: Avrupa'ya Rusya ile doğrudan bir iletişim kanalı gerekli

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul Havalimanı’nda 200 bin adet kaçak tıbbi sülük ele geçirildi

Mardin’de yangında ölen evli çift yan yana defnedildi

Trump: Hindistan, Rusya'dan petrol alımını durdurdu, gümrük vergisi düşürülecek

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi