• BIST 100

    11082,63%-1,23
  • DOLAR

    41,60% 0,10
  • EURO

    48,83% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5139,96% -0,50
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

Musk’tan Apple’a “antitröst” suçlaması

13 Ağustos 2025, Çarşamba 14:36
13 Ağustos 2025, Çarşamba 14:36
Musk’tan Apple’a “antitröst” suçlaması
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

SpaceX, Tesla ve X’in sahibi Elon Musk, Apple’ı, X uygulaması ve Grok yapay zekâ sohbet botunu App Store’un “Mutlaka Edinilmesi Gerekenler” bölümünde listelememekle suçladı ve hukuki yollara başvuracağını açıkladı.

Musk, Pazartesi geç saatlerde X hesabından yaptığı paylaşımda “Hey @Apple App Store, neden X’i ya da Grok’u ‘Must Have’ bölümüne koymayı reddediyorsunuz? X dünyada 1 numaralı haber uygulaması, Grok ise tüm uygulamalar arasında 5. sırada. Siyaset mi yapıyorsunuz? Ne oluyor? Merak edenler bilmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Musk’ın yapay zekâ girişimi xAI’ye ait olan Grok, App Store’un üst sıralarında yer almasına rağmen Apple tarafından öne çıkarılmadığını savundu. Musk “Apple, OpenAI dışında hiçbir yapay zekâ şirketinin App Store’da 1 numaraya ulaşmasını imkânsız hale getirecek şekilde davranıyor. Bu açık bir antitröst ihlalidir. xAI derhal hukuki işlem başlatacak” dedi. Musk, dava sürecine ilişkin başka ayrıntı vermedi.

Apple, Musk’ın suçlamalarıyla ilgili henüz yorum yapmadı. Şirket son yıllarda çeşitli antitröst iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Geçtiğimiz aylarda, ABD’de bir federal yargıç, Apple’ın Fortnite yapımcısı Epic Games’in açtığı antitröst davasında verilen bir mahkeme kararını ihlal ettiğine hükmetti. Nisan ayında ise Avrupa Birliği, uygulama geliştiricilerin kullanıcıları App Store dışındaki daha ucuz seçeneklere yönlendirmesini engelleyerek rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Apple’a 500 milyon euro para cezası verdi.

Geçen yıl AB, rakip müzik platformlarının (örneğin Spotify) kullanıcılarına iPhone uygulamaları dışından daha ucuz abonelik ödeme yollarını anlatmasını yasaklayarak kendi müzik hizmetini kayırdığı gerekçesiyle Apple’a yaklaşık 2 milyar dolar ceza kesti. Temmuz ayında ise İspanya Rekabet Kurumu, Apple’ın App Store’a uygulama almak isteyen geliştiricilere “haksız” şartlar getirdiği iddialarını soruşturmayı derinletti.

Salı sabahı itibarıyla Apple’ın ABD App Store’unda en popüler uygulamalar sırasıyla TikTok, Tinder, Duolingo, YouTube ve Bumble oldu. OpenAI’nin ChatGPT uygulaması ise 7. sırada yer aldı. (İLKHA)

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı

Siyonistlerin saldırıları nedeniyle hastanelere erişim son derece tehlikeli hale geldi

İkinci dalga yelken açtı

Narin Güran cinayetinde 3 sanığa tahliye kararı

Husumetlilerin tartışması kanlı bitti: 1 yaralı

Meloni: Filonun Filistin halkına bir faydası yok

Afyonkarahisar'da TIR ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü

Etiyopya’da inşaatın ahşap iskelesi çöktü: 30 ölü

'Aktivistler Aşdod Limanı’nda, sağlık durumları iyi'

Azeri ve Ermeni devlet başkanları Kopenhag’da görüştü

Çernobil'de tedirgin eden gelişme: OHAL ilan edildi

Nijerya'da Lassa ateşi hastalığı nedeniyle 166 can kaybı

Ağrı'da aileler arasında çıkan kavgada 4 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs için mücadelemiz sürecek

Tahran Üniversitesi'nde patlama: 1 ölü, 2 yaralı

Avrupa Siyasi Topluluğu 7'nci Zirvesi Kopenhag'da başladı

İstanbul’da sahte plakalı ve çakarlı araca 334 bin TL ceza

Batman Peron Spor, İstanbul TÜYAP Fuarı’nda Stand Açtı

Rusya: Ukrayna'ya Tomahawk füzeleri gönderilmesine gereken şekilde yanıt vereceğiz

Şili’de 5.5 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta geri manevra yapan otobüs kazaya sebep oldu

Beyaz Saray, binlerce kamu çalışanının işte çıkarılacağını doğruladı

Siyonistlerce alıkonulan aktivistler Aşdod Limanı'na götürüldü

Kassam: Bir siyonist tankı imha ettik; ölü ve yaralı var!

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Sumud Filosu'na katılanlar bağlı oldukları devletler, kuruluşlar ve uluslararası aktörler tarafından korunmalı

Rusya ile Ukrayna arasında yeni esir takası yapıldı

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze Kararlılık Yürüyüşü'ne davet

Kocaeli’de hakkında 5 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Vietnam'da Bualoi Tayfunu 49 kişinin ölümüne yol açtı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı

Siyonistlerin saldırıları nedeniyle hastanelere erişim son derece tehlikeli hale geldi

İkinci dalga yelken açtı

Narin Güran cinayetinde 3 sanığa tahliye kararı

Husumetlilerin tartışması kanlı bitti: 1 yaralı

Meloni: Filonun Filistin halkına bir faydası yok

Afyonkarahisar'da TIR ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü