-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Ne dolar ne faiz... En çok kazancı BES sağladı
18 Ocak 2021, Pazartesi 21:34
18 Ocak 2021, Pazartesi 21:34
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ne dolar ne faiz... En çok kazancı BES sağladı
Emeklilik fonlarının 2020 yılı getirileri belli oldu. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları geçen yıl tasarruflarına rekor denilecek seviyede getiri elde ettiler ve bu sayede birikimler de arttı. 2020'de emeklilik fonlarının ortalama getirisi yüzde 26.44 oldu. Yani, BES ile tasarruf edenlerin geçen yıl birikimleri ortalama yüzde 26.44 arttı. Enflasyonla mukayese edildiğinde ise sistemdeki katılımcılar, enflasyonun 12 puan üzerinde getiri elde etti.
Emeklilik Gözetim Merkezi'nin (EGM), açıkladığı verilere göre 2020 yılında faizli emeklilik fonlarının ortalama getirisi yüzde 24 olurken, faizsiz fonların getirisi ise yüzde 45.63 olarak gerçekleşti. Enflasyonla mukayese edildiğinde ise birikimlerini faizli fonlarda değerlendirenler enflasyonun 10 puan üzerinde, faizsiz fonlarda değerlendirenler ise 31 puan üzerinde birikimlerini getiri sağladı.
ÇALIŞANIN BİRİKİMİ ARTTI
Aynı dönemde diğer yatırım araçlarının getirileri incelendiğinde 2020'de, mevduat faizinin getirisi yüzde 9.77 oldu. Yüzde 14.60'lık enflasyon ile mukayese edildiğinde ise mevduat faizini tercih edenlerin birikimleri geçen yıl yüzde 4.8 eridi.
Geçen sene dolara yatırım yapanlar ise yüzde 24.90 getiri elde etti; enflasyonla mukayese edildiğinde ise doların getirisi yüzde 10 oldu. Geçen yıl yatırım aracı olarak hisse senedini (BİST-100) tercih edenler ise ortalama yüzde 29 getiri elde etti; enflasyonla mukayese edildiğinde ise hisse senedinin getirisi yüzde 14.4 oldu.
Bu da şunu gösteriyor ki, geçen yıl birikimlerini BES'te değerlendirenler faiz ve doları tercih edenlerin çok üzerinde getiri sağlarken, hisse senedini tercih edenlerle neredeyse başabaş noktasında getiri sağladılar.
2017 yılında başlayan ve 45 yaş altı çalışanların BES'e girmesine imkan tanıyan otomatik katılım, bir başka adıyla da otomatik BES'in de 2020 yılı getirileri belli oldu. Buna göre, geçen yıl otomatik BES ile tasarruf eden çalışanların birikimleri yüzde 14.38 arttı. Tasarruflarını faizli fonlarda değerlendiren çalışanlar yüzde 13.18 getiri elde ederken, faizsiz fonları tercih eden çalışanların getirisi ise yüzde 15.10 oldu.
ALTIN FONUNDA REKOR GETİRİ
Hürriyet'in haberine göre: 2020'DE, hangi emeklilik fonları, ne kadar getiri sağladı? EGM'nin açıkladığı verilere göre geçen yıl, altın fonunu tercih edenler yüzde 54.25 gibi rekor bir getiri sağladılar ki, 2020'de faizsiz fonların getirisinin yüksek olmasının nedeni de altın fonları.
Yine geçen yıl, tasarruflarını hisse fonlarında değerlendirenler yüzde 32.17 getiri elde ettiler. 2020'de, kamu dış borçlanma fonlarını tercih edenlerin ise tasarrufları yüzde 35 arttı.
Buna karşın standart fonları tercih eden BES katılımcıları yüzde 11.61, para piyasası ağırlıklı fonları tercih edenler yüzde 10, TL borçlanma ağırlıklı fonları tercih edenler ise yüzde 8.85 getiri elde ettiler ki, bu fonların getirileri, enflasyonun altında kaldı.
CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk operasyonu: 7 kişi tutuklandı
Kuveyt'teki İtalya-ABD hava üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi
Aksaray'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı
HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Kadir Gecesi mesajı
Kadir Gecesi’nde “Hediyem Kur’an Olsun” programı: Vatandaşlara Kur’an-ı Kerim hediye edilecek
Macaristan: Ukrayna AB'ye katılmayacak
Bayram yolculuğuna çıkacaklar öneri ve uyarılar
DSÖ: Hastane veya okul bombalamak savaş suçudur
İran Dışişleri Bakanı: Asla ateşkes ve müzakere talebinde bulunmadık
Hark Adası'nda petrol yüklemesi devam ediyor
İran ve Fransa Dışişleri Bakanları görüştü
Fransa gemileri İran'a karşı hiçbir saldırıya katılmayacak
Gaziantep'te otoombil bariyere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı
Afganistan'dan Pakistan'a misilleme operasyonları
Eskişehir Umut Kervanı'ndan yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık yardımı
Siyonistler Gazze'de polis aracını bombaladı: 8 şehit
Kazakistan'da halk referandum için sandık başında
Rusya'da iki tramvay çarpıştı: 13 yaralı
İngiltere'nin Hürmüz Boğazı çıkmazı
Kırşehir'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Batmanlı minik Eymen'den Gazze'deki kardeşlerine anlamlı bağış
Uşak merkezli operasyonda 12 şüpheli tutuklandı
HÜDA PAR Denizli İl Başkanı Şani'den Kadir Gecesi mesajı
Diyarbakır’da sağanak yağış taşkınlara neden oldu
Mardin’de sağanak etkisini sürdürüyor: Dereler taştı, yollar göle döndü
HAMAS'tan Tubas'taki siyonist katliama tepki
İranlı kadından saldırılar karşısında dikkat çeken sözler: Filistinli çocuklar yıllardır bu şartlarda yaşıyor
Adalet Bakanlığı: Tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk etkin çözüm sağlıyor
Gazze'de son 24 saatte 5 şehit ve 8 yaralı
Tünelde müzikli eğlenceye 180 bin lira ceza
Yükleniyor






