Obezite çağın en önemli sağlık sorunu olarak öne çıkıyor

Tarih: 09.01.2023 17:25 Güncelleme: 09.01.2023 17:25
Obezite çağın en önemli sağlık sorunu olarak öne çıkıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Obezite çağın en önemli sağlık sorunu olarak öne çıkıyor

Medical Point Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Op. Dr. Mehmet Ali Melik, obezitenin sıklığı ve sonuçları açısından çağın en önemli sağlık sorunu olarak öne çıktığına vurgu yaptı. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ersin Borazan ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Gül ise bariyatrik cerrahi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Op. Dr. Mehmet Ali Melik, 2008 yılında açıldığı günden bu güne kadar sektörde yenilikçi, kaliteli, güvenilir hizmetleriyle adından söz ettirmeyi başaran Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde yapılan obezite cerrahisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çağın en büyük hastalıklarından olan diyabet ve obezite ile mücadelede Medical Point Gaziantep Hastanesi’nin yaptığı yatırımlarla hastalara şifa olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Kliniği Op. Dr. Mehmet Ali Melik açıklamalarda bulundu. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ersin Borazan ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Gül ise bariyatrik cerrahi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Obezitenin sıklığı ve sonuçları açısından çağın en önemli sağlık sorunu olarak öne çıktığına vurgu yapan Op. Dr. Mehmet Ali Melik, dünyada erişkinlerin yaklaşık 1/3 kadarının obez olduğunun bilindiğini ve obezitenin çocukluk çağı hastalıkları açısından da önemli bir tehdit oluşturmaya başladığının altını çizdi. Medical Point Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Melik yaptığı açıklamada, ‘‘Obezite ve obez kişiler hakkında pek çok yanlış kanaat mevcuttur. Obezitenin bir motivasyon eksikliğinden veya irade zayıığından kaynaklanan estetik bir sorun olduğu düşüncesi yanlış bir kanıdır. Oysa, obezite güçlü bir genetik yatkınlık zemini taşıyan, çevre ve yaşam biçiminin eşlik ettiği çok faktörlü kronik bir hastalıktır. İnsanın giderek azalan fiziksel aktiviteleri ve değişen beslenme alışkanlıkları obezite altyapısının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Alttta yatan sebepler nedeniyle obezite tedavisinde kullanılan diyet ve yaşam biçimi değişiklikleri her hasta için etkili olmayabilir. Yeni başlanan medikal tedaviler de uzun süreli sonuçlarının bilinmemesi açısından güvenlik ve etkinlikleri sınırlıdır. Bu gerekçeler nedeniyle obezitenin cerrahi tedavisi her geçen gün daha da artan bir ilgi sözkonusudur. Günümüzde, bariyatrik cerrahi (BC)’nin obezite tedavisinde kullanılan en etkili ve kalıcı yöntem olduğu düşüncesi genel kabul görmektedir. Bariyatrik cerrahi ile ağırlık kontrolünün sağlanmasına ek olarak Tip 2 şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve dislipidemi gibi obezite ilişkili metabolik sorunlar da büyük ölçüde düzelmektedir' dedi.

Bariyatrik Cerrahi
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ersin Borazan ise bariyatrik cerrahi ile sağlanan mortalite ve morbidite avantajına ilave olarak uyku apne sendromu, osteoartrit gibi kısıtlayıcı sorunların giderilmesi sayesinde yaşam kalitesi açısından büyük faydalar elde edilebildiğine dikkat çekti. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Borazan, tedavi olmamış hastalarda ortaya çıkabilecek Tip 2 şeker hastalığı ve diğer hastalıkların tedavisi, hastane yatışları, iş gücü kayıpları ve ölümlerin önlenmesi açısından bakıldığında morbid obez kişilerde BC’nin maliyet etkin bir tedavi olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Borazan ayrıca, Bariyatrik cerrahinin genel cerrahi, endokrinoloji, gastroenteroloji, psikiyatri ve uzman diyetisyenin de içinde bulunduğu multidisipliner bir çalışma ile yapılmalıdır. Obezite cerrahisinin deneyimli ve etkin merkezlerde yapılması hasta konforu ve sonuç odaklılık bakımından oldukça fonksiyonel olduğunu da sözlerine ekledi.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Gül bariatrik cerrahinin diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalarda sık kullanılan bir yöntem olduğunu sözlerine ekledi. Bariatrik Cerrahi sonrasında hastalarda kilo kaybının yanı sıra başlangıç aşamasında olan insülin direnci ve hiperkolesterolemi gibi hastalıkların da iyileşebildiğine dikkat çekti.

Siyonist rejimden Mescid-i Aksa muhafızına hapis cezası

Kudüs'te tehditkâr provokasyon: Burak Duvarı'na baskın ve tehvid sloganları

İşgalciler Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor

Halil el-Hayye: Aksa Tufanı siyonist rejimin "stratejik caydırıcılık" iddiasını çökertti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3 bin personel alacak

Aksaray’da Hasan Dağı’nda mahsur kalan 2 öğrenci kurtarıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Bangladeş ile Hindistan arasında "seçim" gerginliği

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, GKRY'yi ziyaret etti

Sakarya’da 6 aracın karıştığı zincirleme kazada 12 kişi yaralandı

Iğdır’da 23 düzensiz göçmen yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Arıcak’ta halkla buluştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Mardin’de yoğun sis etkili oldu

Milli Eğitim Bakanı Tekin, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Libya tezkeresi TBMM'ye sunuldu

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Vatandaşlarımızın Meclis'teki sesi olmaya devam edeceğiz

Kolombiya'da uçuruma yuvarlanan araçta 16 kişi öldü

Belarus yaptırımlarının kaldırılması karşılığında 123 mahkûmu serbest bıraktı

Malatya'da tren otomobile çarptı: 2'si çocuk 5 yaralı

Almanya Başbakanı Merz: ABD'nin Avrupa'yı koruduğu eski düzen sona erdi

Sivas’ta göçük altında kalan şantiye müdürünün cesedine 28 gün sonra ulaşıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Almanya’da

Mardin’de soluk borusuna fasulye kaçan 3 yaşındaki çocuk kurtarılamadı

Osmaniye'de feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

ABD ile Venezuela arasındaki gerilim tırmanırken Karayipler'deki askeri hareketlilik artıyor

Kastamonu’da oto hırsızlığı zanlıları yakalandı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 Gözaltı

IBAN'a para transferinde yeni zorunluluk

Sydney Bondi Beach’te Yahudilere yönelik silahlı saldırı: On binlerce masumun katili siyonistlerden mağduriyet edebiyatı

Yükleniyor