• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Oduncular: “Odun satışları gün geçtikçe azalıyor”

EKONOMİ 18.11.2024 16:48:57 0
Oduncular: “Odun satışları gün geçtikçe azalıyor”

Havaların soğumaya başlamasıyla beraber yakacak odun satışında yoğunluk başlarken esnaf, doğalgazın yaygın hale gelmesiyle odun satışlarının gün geçtikçe azaldığını belirtti.

Havaların soğumasıyla halkın kışlık ısınma ihtiyacını karşılayacak odun satışları başladı.

Mardin’de soğukların etkisini göstermesine rağmen oduncu esnafı iş yapamadıklarını bunun da kentte doğalgazın yaygınlaşmasından kaynaklandığını söylediler.

Odun satışlarının ekim ayından başlayıp mart ayına kadar devam ettiğini belirten oduncu esnafı Abdullah Dal, doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasının odun satışlarını olumsuz etkilediğini aktardı.

"Odun satışları biraz iyi derecede ama doğalgazdan dolayı bayağı mağduriyet çekiyoruz"

Abdullah Dal

Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla oduncu esnafı olarak bayağı mağduriyet çektiklerini ifade eden Abdullah Dal, “8-9 yaşından beri bu mesleği icra ediyorum. Babamdan kalan bir meslek olup ormanlık alandan odunları toplayıp satışa hazır hale getiriyoruz. Odun satışları biraz iyi derecede ama doğalgazdan dolayı bayağı mağduriyet çekiyoruz. Her geçen yıl satış yoğunluğu doğalgazdan dolayı düşüyor. Geçen yıl bulunduğumuz aylarda 100 tona yakın odun satmıştım. Ancak şu an 50-60 tona kadar inmiş durumda. Geçtiğimiz yıl kış sezonun tamamında bin ila 2 bin ton arasında odun sattık. Mardin'in soğuğu uzun geçiyor. Eski Mardin’de de çoğunlukla yaşlı çiftler ikamet ettiğinden ve evleri sobalı olduğundan odunları onlara ve fırıncılara satıyoruz. Yenişehir’de sobalı evler yok denecek kadar az.” dedi.

"Diğer odunlar meşe odunu gibi dayanıklılığını koruyamıyor"

Bu yıl odun fiyatlarına yüzde 60’a yakın zam geldiğini belirten Dal, “Genellikle meşe odunu tercih ediliyor. Tercih edilmesinin nedeni de yanma süresinin uzun olmasındandır. Meşe odunuyla beraber; badem, kiraz, palamut gibi çeşitli odunların da satışını yapıyoruz. Ancak diğer odunlar meşe odunu gibi dayanıklılığını koruyamıyor. Bu yıl odun fiyatlarına yüzde 60’a yakın bir zam geldi. Dolayısıyla odun satışları çok az seviyeye inmiş durumda. Odun satışlarımız ekim ayından başlayıp mart ayına kadar devam ediyor. Odun, kömürden daha çok tercih ediliyor. Çünkü odun hem temiz hem de zehirlenme tehlikesi yok.” ifadelerini aktardı.

"Geçen senenin fiyatıyla bin liralık bir meblağ fark ediyor"

Siraç Dağalp

Kışlık ısınma ihtiyacı için odun arayışına çıktığını belirten Siraç Dağalp, “Odun almak için alışverişe çıktım. Malum olduğu üzere soğuk aylardayız. Fiyatlar esnaftan esnafa değişse de ortalama bir ton 5 buçuk ila 6 bin üzerinden satılıyor. Geçen senenin fiyatıyla bin liralık bir meblağ fark ediyor. Her yıl fiyatların yükselmesinin nedeni işçilik ve yakıt pahalılığı gibi durumlardan ötürüdür. Bu ay bir ton odun alıp önümüzdeki ay da bir ton almayı düşünüyorum. Bir ton odun bizi bir buçuk ila 2 ay kadar idare ediyor. Mardin’in kışı 6 ay kadar sürüyor. Her iki ayda birer ton alındığında 3 ay kadar kışı atlatmaya yeter. Odun satışları kömüre oranla daha çok tercih ediliyor.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Bangladeş serbest ticaret bölgesi kuracak

Mardin’de şiddetli fırtına etkili oldu

Meteoroloji'den Bursa'ya kuvvetli yağış uyarısı

İran'dan ABD'ye yaptırım tepkisi

HAMAS'tan hareketi yasaklayan İsviçre'ye tepki

İşgalci çetesinin Lübnan’a hava saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Hem kurulu güç açısından hem de sistem işletmesi açısından elektrikte hiçbir sorunumuz yok.

HSK'nın görevde yükselme kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

"Ümmetin İmtihanı Gazze" konulu yarışmanın sonuçları için program düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

Ağrı'da 3 kilogram ağırlığında uyuşturucu ele geçirildi

Umut Kervanı Gazze'de diyaliz merkezi onarımına başladı

Filipinler'de zincirleme trafik kazası: 12 ölü, 30 yaralı

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Siirt’te etiketsiz ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler tespit edildi

HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı'dan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" mesajı

Siirt’te trafik denetiminde 2 bine yakın sürücü sorgulandı

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ