• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Öğr. Gör. Varol: Geçmişten alınan kültürel mirasın aktarımı dil ile mümkün

EĞİTİM 21.02.2025 14:37:36 0
Öğr. Gör. Varol: Geçmişten alınan kültürel mirasın aktarımı dil ile mümkün

Bingöl Üniversitesi Öğr. Gör. Murat Varol, dillerin korunması ve geliştirilmesinin devletlerin sorumluluğunda olduğunu belirterek, bunun temel yolunun anayasal güvence ve dil politikaları olduğunu ifade etti.

Öğr. Görevlisi Murat Varol, her yıl 21 Şubat’ta kutlanan Dünya Ana Dil Günü kapsamında, açıklamalarda bulundu.

“Anadil konuşucuları, bu talebi her zaman dile getirmeli ve ısrarcı olmalıdır,” diyen Varol, devletin ise dili tanıyıp, koruyucu politikalar benimsemesi gerektiğini vurguladı.

İLKHA’nın sorularını yazılı olarak cevaplayan Varol, insanların ana dillerine olan sahiplenme tutumlarının ve bu dilleri gelecek nesillere taşımak istemelerinin, devletlerin yaklaşımını değiştirdiğini söyledi.

“Bu bir talep olarak anadil konuşucuları tarafından her zaman dillendirilmeli ve ısrarcı olunmalıdır”

Varol, “Dillerin korunması ve geliştirilmesi konusu, devletlerin ve hükümetlerin sorumluluğu altında olmalıdır. Bunun temel yolu da anayasal güvence ve dile dair politikalar şeklindedir. Bugün insanların anadillerine karşı duruşu, sahiplenmesi, geleceğe taşımak istemelerine dair iradeleri devletin bakış açısını da değiştirmektedir. Bu bir talep olarak anadil konuşucuları tarafından her zaman dillendirilmeli ve ısrarcı olunmalıdır. Burada devlete düşen dili tanımak ve buna dair korumacı politikaları benimsemektir. Topluma düşen ise sosyal hayatın ve yaşamın her alanında anadillerine sahip çıkmaları ve özümsemeleridir.” dedi.

“Zazaca bugün kırılgan ve hassas bir yapıya sahip”

Zazaca’nın günümüzde kırılgan ve hassas bir dil yapısına sahip olduğunu belirten Varol, "Toplumun hafızasını diri tutma, toplumu bilinçlendirme, toplumsal farkındalık oluşturmak için uluslararası anadil günü önemli bir yere sahiptir. İnsanlar böyle özel günlerde kendi ana dillerine karşı daha hassas davranmakta ve buna dair daha fazla düşünmektedir. Burada sadece hatırlamak, böyle bir güne has bazı etkinlikler yapmak ve sonrasında bir dahaki yıla kadar dili bir köşede bekletmek değil, her an aynı hassasiyet ile davranmak daha doğru olacaktır. Zazaca bugün kırılgan ve hassas bir yapıya sahip. Gelecekte yaşayabilmesi için bugün de bazı önlemler almak ve dilin kırılganlığının daha ileri bir noktaya ulaşmasına izin vermeden önlem almak gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“Zira geçmişten alınan bir kültürel mirasın aktarımı ancak dil ile mümkün olmaktadır”

Dilin sadece bir iletişim aracı olmadığını, aynı zamanda eğitim, kültür ve sosyal hayat gibi pek çok alanda etkili olduğunu aktaran Varol, “Diller her ne kadar insanlar arasındaki bir iletişim aracı olsa da modern dönemde artık bunun çok daha fazlası olduğunu kabul etmemiz lazım. Eğitim, sosyal hayat, kültür gibi alanlar başta olmak üzere dilin dokunmadığı hiçbir alan yoktur. Hal böyle iken dilin öneminin de buna göre şekillendirilmesi gerekmektedir. Bugün Zazaca üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim alınabilen diller arasında yer almaktadır. Aynı zamanda ilköğretimin ikinci kademesi olan 5-8'inci sınıflar arasında da seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Bunlar önemli ve değerli adımlar olmakla beraber, bunun geliştirilmesi ve ilerletilmesi elzem görünmektedir. İlkokulda veya anaokulu düzeyinde de dil öğretiminin olması ve Zazacanın anadil olarak öğretilmesi önemli bir yere sahiptir. Zira bugün çocukların dil ile olan bağlarının zayıfladığını düşündüğümüzde eğitime çok daha büyük bir rol düşmektedir. Bunun yanı sıra kültürel hayatta, sanatsal etkinliklerde dilin canlı tutulması önemli bir yere sahiptir. Zira geçmişten alınan bir kültürel mirasın aktarımı ancak dil ile mümkün olmaktadır.” İfadelerini kullandı. (İLKHA)

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Doğu ve Güneydoğu için toz taşınımı ve fırtına uyarısı

Meteorolojiden sel ve su baskını uyarısı

Abdulmelik el-Husi: ABD uçak gemileri Yemen direnişinden kaçıyor

UNRWA: 3 bin yardım tırı Gazze sınırında bekletiliyor

HAMAS'tan ABD'ye tepki: UNRWA'nın yasaklanmasına verilen destek, siyonist soykırıma ortaklıktır

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ