10228,40%0,39
39,81% 0,00
46,65% 0,07
4258,55% 0,00
6808,69% 0,00
Şanlıurfa’daki camilerde yürütülen eğitim faaliyetleri kapsamında çocuklara Kur’an-ı Kerim, dini bilgiler ve ahlaki eğitimlerin yanı sıra sosyal etkinliklerle de desteklenen çok yönlü bir program uygulanıyor.
İzzettin Okkalı Hoca, yürütülen çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, bu yılki yaz Kur’an kurslarının 30 Haziran Pazartesi günü başladığını ve 7 hafta süreceğini belirtti.
Eğitimlerin 15 Ağustos Cuma günü tamamlanacağını ifade eden Okkalı, haftada 5 gün ve günde 4 saat süren derslerin yarısının Kur’an-ı Kerim, diğer yarısının ise itikat, ahlak, siyer ve sosyal etkinlikler üzerine planlandığını söyledi.
“Amacımız, çocuklarımızı Kur’an’la tanıştırmak”
Kurs programının çocukların yaş ve seviyelerine göre şekillendirildiğini belirten Okkalı, “2025 yılı yaz Kur’an kursumuz 30 Haziran Pazartesi günü itibarıyla başladı. Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığımızın planlamasına göre yaz Kur’an kursları 7 hafta sürecek ve 15 Ağustos Cuma günü sona erecek. Hafta içi 5 gün yapılan derslerde öğrencilerimizle günde 4 saatlik bir program uygulanıyor. Bu sürenin ilk 2 saatinde Kur’an-ı Kerim eğitimi veriliyor, kalan 2 saatte ise itikat, ahlak, siyer ve sosyal faaliyetler işleniyor. Toplamda haftalık 20 saatlik bir ders programı uygulanmakta ve 7 hafta sonunda 140 saatlik bir eğitim verilmiş olacak. Bu sürenin 70 saati Kur’an-ı Kerim, kalan 70 saati ise dini bilgiler ve sosyal etkinliklerden oluşuyor. Derslerimiz sabah saat 08.30’da başlıyor, 12.00’ye kadar devam ediyor. Aralarda teneffüsler verilerek çocukların sıkılmadan, Kur’an’ı sevdirerek ve zaman zaman ikramlarla teşvik edilerek eğitim sürdürülüyor. Amacımız, çocuklarımızı Kur’an’la tanıştırmak, onun indiriliş gayesi ve maksadını anlatmak; inanç, ibadet ve ahlak gibi temel konularda bilinç kazandırmak ve milli-manevi değerlerle donatmaktır. Rabbimizden bu yolda bizi ve öğrencilerimizi muvaffak kılmasını diliyoruz. Camimizde şu an yaklaşık 60 erkek öğrenci eğitim görüyor. Alt katta da 4-6 yaş grubuna yönelik bir sınıfımız mevcut ve orada da yaklaşık 40 öğrencimiz var. Öğrencilerimiz 7 yaşından başlayarak 22 yaşına kadar devam ediyor. Bu yaş aralığıyla gençlerimize ulaşmak için gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Yıkmak kolay, yapmak zordur”
Manevi dünyadan uzaklaşmanın temel sebeplerinden birinin dünyevileşme olduğuna dikkat çeken Okkalı, "Çocuklarımızın manevi dünyadan uzaklaşmalarının en büyük nedenlerinden biri dünyevileşmedir. Sosyal medya, internet, bazı diziler ve modaya yönlendiren içerikler çocukları olumsuz etkilemektedir. Özellikle İslam’a karşı bilinçli şekilde yürütülen dijital saldırılar, gençlerin zihinlerinde şüphe oluşturmaya yönelik çalışmalardır. Karanlık odakların ve finansal olarak desteklenen bazı kesimlerin çocuklarımıza din düşmanlığı aşılama çabalarıyla karşı karşıyayız. Arapçada bir kaide vardır: “Yıkmak kolay, yapmak zordur.” Bugün tahribat çok yaygın ancak biz ümitsiz değiliz. Amacımız, gençlerin zihinlerine bir pencere açmak, onları sağlam bir inançla buluşturmak. Bu noktada ailelere de büyük sorumluluk düşmektedir. Velilerimize tavsiyemiz, yaz Kur’an kursundan sonra da çocuklarını Kur’an’dan ve camiden uzak tutmamalarıdır. Okullar başladığında dahi, günlük bir sayfa da olsa Kur’an okumalarını sağlamalıdırlar. Kurs bitiminde öğrencilerimize Diyanet onaylı kitaplar ve Kur’an-ı Kerim hediye ediyoruz. Öğrencilerimizden, camiyi yalnızca yaz mevsimiyle sınırlı bir mekân olarak görmemelerini, hocalarıyla sürekli iletişimde olmalarını istiyoruz. Cuma namazı gibi toplu ibadetlere katılmalarını, bazı vakitlerde ailece camiye gelmelerini tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.
“İslam’da hiçbir soru cevapsız değildir”
Özellikle okul döneminde de cami hocalarının öğrencilerle ilgilenmeye devam ettiğini, onların hem okul hem de dini eğitim süreçlerini takip ettiklerini belirten Okkalı, "Yıl boyunca camiyle irtibatın sürmesi, okul döneminde de hocalarımızla iletişimin devam etmesi çok önemlidir. Aileler, çocuklarının ellerine verdikleri telefon ve tabletlerin hangi içeriklerle meşgul olduğunu yakından takip etmelidir. Zaman zaman 12-13 yaşlarındaki çocukların bizlere yaratılış, Allah’ın sıfatları ve imanla ilgili sorular yönelttiğine şahit oluyoruz. Bu sorular, bazı sosyal medya içerikleriyle bilinçli bir şekilde gençlere ulaştırılıyor. Aileler, bu sorular karşısında çaresiz kalmamalı; çocuklarını yalnız bırakmamalı, takıldıkları noktalarda hocalardan ve Diyanet yayınlarından destek almalıdırlar. Gençlerimize ulaşmak, onların sorularını ciddiyetle cevaplamak biz din görevlileri için büyük bir sorumluluktur. Çünkü İslam’da hiçbir soru cevapsız değildir. Yeter ki gençler önyargısız bir yaklaşımla sorularını sorsunlar. Bütün sorunların çözümü İslam’dadır. Rabbimizden dileğimiz; bizleri, aileleri ve çocuklarımızı bu yolda muvaffak kılmasıdır.” dedi. (İLKHA)