15065,12%1,00
43,12% 0,00
50,42% 0,40
6355,36% 1,68
10268,62% 1,01
Geçtiğimiz yıl mayıs ayında sessiz sedasız piyasaya sürülen uygulama, son haftalarda özellikle Çin’in büyük şehirlerinde yalnız yaşayan gençler arasında hızla yaygınlaştı. Yoğun ilgi sayesinde uygulama, Çin’de en çok indirilen ücretli uygulama konumuna yükseldi.
Araştırma kuruluşlarının verilerine göre, 2030 yılına kadar Çin’de tek kişilik hane sayısının 200 milyona ulaşabileceği belirtiliyor. Çin devlet medyası Global Times’ın aktardığı bu tablo, uygulamanın neden bu kadar ilgi gördüğünü de ortaya koyuyor. Kendini yalnız yaşayanlar için bir güvenlik ve yaşam arkadaşı olarak tanımlayan uygulama; tek başına çalışan ofis çalışanlarını, ailesinden uzakta yaşayan öğrencileri ve yalnız yaşamayı tercih eden bireyleri hedefliyor.
Çin sosyal medyasında görüş paylaşan bir kullanıcı “Hayatının herhangi bir döneminde yalnız yaşayan herkesin buna benzer bir şeye ihtiyacı var. İçe dönükler, depresyonda olanlar, işsizler ve savunmasız durumdakiler için de önemli.” ifadelerini kullandı. Bir başka kullanıcı ise “Yalnız yaşayan insanların fark edilmeden ölebileceği korkusu var. Bazen düşünüyorum, eğer evde yalnız ölürsem, cesedimi kim bulacak?” dedi.
Başkent Pekin’de çalışan 38 yaşındaki Wilson Hou da uygulamayı bu kaygılar nedeniyle indirdiğini söylüyor. Ailesinden yaklaşık 100 kilometre uzakta yaşayan Hou, haftada iki gün eşi ve çocuğunun yanına dönebildiğini, şu sıralar ise bir proje nedeniyle çoğunlukla iş yerinde kaldığını belirtti. “Bir şey olursa, kiraladığım yerde yalnız başıma ölebilirim ve kimsenin haberi olmaz diye korkuyorum.” diyen Hou, acil durum kişisi olarak annesini tanımladığını söyledi.
Hou ayrıca, uygulamayı çıkar çıkmaz indirdiğini, isminin olumsuz çağrışımı nedeniyle yasaklanabileceğinden endişe ettiğini de dile getirdi.
Uygulamanın adı ise kamuoyunda tartışma konusu oldu. Bazı kullanıcılar, “Öldün mü?” isminin uğursuzluk getirebileceğini savunurken, adının “İyi misin?” veya “Nasılsın?” gibi daha olumlu bir ifadeyle değiştirilmesini talep etti. Uygulamanın arkasındaki şirket Moonscape Technologies, isimle ilgili eleştirileri dikkate aldıklarını ve olası bir isim değişikliğini değerlendirdiklerini açıkladı.
Uluslararası platformlarda Demumu adıyla listelenen uygulama, ABD, Singapur ve Hong Kong’da ücretli yardımcı uygulamalar kategorisinde ilk ikiye; Avustralya ve İspanya’da ise ilk dörde girdi. Bu başarının, yurt dışında yaşayan Çinli kullanıcıların ilgisinden kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor.
Kelime oyunu içeren uygulama adı, Çin’de popüler bir yemek siparişi uygulaması olan “Aç mısın?” ifadesine gönderme yapıyor. İlk olarak ücretsiz sunulan uygulama, şu anda 8 yuan (yaklaşık 1,15 dolar) gibi düşük bir ücretle satılıyor.
Uygulamanın kurucuları hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Ancak ekip, 1995 sonrası doğumlu üç kişi tarafından, Henan eyaletinin Zhengzhou kentinde küçük bir ekiple geliştirildiğini belirtiyor. Kuruculardan “Bay Guo” olarak tanıtılan isim, Çin medyasına yaptığı açıklamada şirketin yüzde 10’unu 1 milyon yuan karşılığında satarak yatırım almayı planladıklarını söyledi. Bu rakam, uygulamanın geliştirme maliyeti olarak açıklanan 1 bin yuanın çok üzerinde.
Şirket ayrıca hedef kitlesini genişletmeyi planlıyor. Çin’de nüfusun beşte birinden fazlasının 60 yaşın üzerinde olması nedeniyle, yaşlılara özel yeni bir ürün üzerinde çalışıldığı bildirildi. Şirketin hafta sonu paylaştığı açıklamada “Evde yalnız yaşayan yaşlılara daha fazla ilgi gösterilmesi, onlara anlayış ve şefkatle yaklaşılması gerektiğine inanıyoruz. Onların da hayalleri var ve görülmeyi, saygı duyulmayı ve korunmayı hak ediyorlar.” ifadeleri yer aldı. (İLKHA)