• BIST 100

    10842,58%-1,25
  • DOLAR

    42,44% 0,18
  • EURO

    48,91% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5548,40% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9213,41% -0,25

Oluklu mukavva sektörü ilk 6 ayda yüzde 15 büyüdü

27 Ağustos 2021, Cuma 11:20
27 Ağustos 2021, Cuma 11:20
Oluklu mukavva sektörü ilk 6 ayda yüzde 15 büyüdü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Oluklu mukavva sektörü ilk 6 ayda yüzde 15 büyüdü

2020 yılını yüzde 12 büyüme ile kapatan sektör, 2021 yılının ilk altı ayında yüzde 15 oranında büyüme kaydetti.

Pandeminin gölgesinde geçen 2020 yılının ardından koronavirüs salgını 2021 yılına da damgasını vurdu. Türkiye’de reel sektöre güç katan sektörlerden biri olan oluklu mukavva ambalaj endüstrisi pandemiye rağmen sürdürdüğü büyüme ivmesini yılın ilk yarısında da devam ettirdi. Tedarik zincirinin önemli halkalarından biri olan sektör, bu zorlu dönemde çalışanlar için gerekli tedbirleri alarak üretimini hız kesmeden sürdürdü.

Oluklu mukavva sektörü, özellikle pandemi dönemi boyunca toplumun acil ve elzem ihtiyaçları olan gıda, maske, ilaç gibi ürünlerin taşınması, depolanması ve tüketicilere ulaştırılmasını sağlamak için çok çalıştı.

2020 yılını yüzde 12 büyüme ile tamamlayan oluklu mukavva sektörü bu yılın ilk altı ayında yüzde 15 oranında büyüme kaydetti. Üretim seviyesi de ilk altı ay için 1.4 milyon ton ve 2.5 milyar metrekare olarak gerçekleşti.

Sükan: Büyüme trendi hız kesmeden devam ediyor

Sektörün faaliyetleri hakkında bilgi veren ve Türkiye’de yıllık 2.5 milyon tonluk üretim gerçekleştiğini vurgulayan OMÜD Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Sükan, “Oluklu mukavva sektörü, geçmişten bu yana yatırımlara önem veren ve kendini sürekli geliştiren bir sektör. Geleceğe yönelik tüm göstergeler özellikle şehirleşme, tüketim, ihracat ve e-ticaret alanındaki gelişmeler oluklu mukavva sektörünün büyümesine yönelik sinyaller veriyor. 2020 yılını yüzde 12 büyüme ile tamamladık. Türkiye’de oluklu mukavva sektörünün üretimi 2020’de 2.5 milyon ton ve 4.9 milyar metrekare seviyelerine ulaştı. Avrupa’nın en büyük 6. büyük pazarı konumunda olan sektörümüz bu yıl da hız kesmedi. Yılın ilk yarısında yüzde 15 oranında büyüdük. Üretim seviyemiz de ilk altı ay için 1.4 milyon ton ve 2.5 milyar metrekare olarak gerçekleşti. Yıllık yaklaşık 15 milyar TL cirosu olan oluklu mukavva sektörü, her yıl Türkiye büyümesinden 3-4 puan daha fazla büyüyor.

2021 yılı sonunda yine bu çizgide devam eden bir büyüme bekliyoruz. Tüm sektörlerde kullanılan bir ambalaj malzemesi olduğu için dönem dönem bazı sektörler daralma yaşasa da başka sektörlerin büyümesiyle toplamda oluklu mukavvaya olan talep yukarı seyrinde ilerliyor. Bunların yanı sıra tüm dünyanın gündemi olan sürdürülebilirlik ve Avrupa Yeşil Mutabakat konularındaki hassasiyet oluklu mukavva ambalaj ile çok örtüşüyor. Döngüselliği doğasında barındıran oluklu mukavva ambalajın bu süreçte tedarik zincirinin en önemli unsuru olacağına inanıyoruz. Geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ile oluklu mukavva ambalajın uyumu sektörün ilerleyen dönemlerde de büyümesini ve çevreci faaliyetlerde ön plana çıkmasını destekliyor. OMÜD olarak oluklu mukavva ambalajın üstün özelliklerinin anlatılması ve sürdürülebilir yapısına vurgu yapan çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde de sektörümüzün büyümesine katkı sağlayacak projeleri sürdüreceğiz” dedi. 

Ensarullah Hareketi’nden Suudi rejimine “Aramco” mesajı

Zeytinburnu’nda iş yerinde silahlı çatışma: 2 ölü, bir yaralı

Hatay'da oto galeri yangını: 2 ölü, 14 yaralı

BM: Batı Şeria’da artan şiddet Filistinli siviller için “Derinden endişe verici”

Mersin merkezli operasyonda 32 şüpheli tutuklandı

Sağlık Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bütçe Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Antalya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Peru’da eski Başbakan Chavez hakkında yeniden gözaltı kararı

İzmir'de 13 düzensiz göçmen yakalandı

Siyonist çeteler Filistinlilerin evlerini ateşe verdi

Kahramanmaraş’ta silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu

Malatya'da alacak-verecek tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 1 yaralı

İspanya'da kömür madeninde göçük: 3 işçi toprak altında kaldı

Sivas’taki maden göçüğünde arama kurtarma çalışmaları 5’inci günde devam ediyor

Bingöl Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Kasım Ayı Sahabe Ayı"  etkinliği düzenlendi

İşgal ordusu Gazze'nin doğusundaki bölgelerdeki binaların yıkımına yoğunlaştırdı

Nusaybin Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

Diyarbakır'da okul yolunda ağır yaralanan öğrenci için veliler yolu kapattı

Lübnan: israilin ihlalleri sürüyor, uluslararası baskı şart

Eskişehir’de organize suç örgütüne operasyon: 31 gözaltı

AB’den “Askeri Schengen” dönemi

Pakistan'da fabrikada patlama: Ölü sayısı 18'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitti

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 25 kişi hastanelere başvurdu

Şanlıurfa’da 8 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye geliyor

Yapıcıoğlu: Şiddet ve terör tamamen gündemden çıkmadıkça çözüm tam anlamıyla gerçekleşmiş olmayacak

Cizre Kitap Fuarı kapılarını açtı

Zelenskiy Ukraynalılara seslendi: Tarihimizin en zor anlarından biri yaşanıyor!

Avrupalı liderler ABD'nin Ukrayna planı için acil toplanma kararı aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ensarullah Hareketi’nden Suudi rejimine “Aramco” mesajı

Zeytinburnu’nda iş yerinde silahlı çatışma: 2 ölü, bir yaralı

Hatay'da oto galeri yangını: 2 ölü, 14 yaralı

BM: Batı Şeria’da artan şiddet Filistinli siviller için “Derinden endişe verici”

Mersin merkezli operasyonda 32 şüpheli tutuklandı

Sağlık Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bütçe Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Antalya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı