• BIST 100

    14224,63%0,17
  • DOLAR

    42,72% 0,06
  • EURO

    50,06% -0,25
  • GRAM ALTIN

    5943,72% 0,59
  • Ç. ALTIN

    9522,21% 0,00

Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Polat: Sosyal hayatta engellilerin erişilebilirlik sorunu var

01 Ocak 2025, Çarşamba 12:47
01 Ocak 2025, Çarşamba 12:47
Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Polat: Sosyal hayatta engellilerin erişilebilirlik sorunu var
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Engellilerin yaşadıkları mağduriyetler ile ilgili konuşan Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat, sosyal hayatta erişilebilirlik sorunları nedeniyle mağdur olduklarını dile getirerek, sorunlarının çözülmesini istedi.

Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat, yaşadıkları sorunlar hakkında İLKHA muhabirine konuştu. Engelli rampaları ve engelli park konusunda çok büyük sıkıntılar çektiklerini dile getiren Polat, her vatandaş gibi sosyal hayata katılım haklarının olduğuna dikkat çekti.

Özellikle trafik gibi birçok alanda yaşadıkları sorunların çözülmesini isteyen Polat, yetkililere çağrıda bulundu.

“Özellikle sosyal hayatın tamamında engellilerin erişilebilirlik sorunları vardır”

Habip Polat

Engelliler olarak erişilebilirlik ile ilgili sorun yaşadıklarını söyleyen Polat, “Bizim aslında erişilebilirlik ile ilgili sıkıntılarımız var. Özellikle sosyal hayatın tamamında engellilerin erişilebilirlik sorunları vardır. Bunlarda ilk başta ele almamız gereken, kaldırımlardaki, parklardaki engelli rampalarıdır. Ondan sonra hastanelerdeki engelli park alanlarıdır. Yani bunu her yönden açıklayabilir, her yönden kullanabilirsiniz. Eğitime erişim, sağlığa erişim, sosyal hayata erişim... Bu konularla ilgili sokakta, halk arasında hayatını idare ettirmek isteyen engelliler için çok büyük sorunlardır. Bizim öncelikle sorunumuz erişimdir, erişilebilirliktir. Yani biz tekerlekli sandalye kullanırken, bir yerden bir yere giderken, özellikle kaldırımlardaki rampaların bozuk olması veya rampa eğiminin standartların dışında olması... Bunlar da işte sırt üstü devrilmelerin olmasıdır. Özellikle kenar mahallelerdeki eğitim kurumlarında sadece rampanın olup, engelli lavabolarının olmayışı... Yani bizim hayatta kısacası erişim ile ilgili sıkıntılarımız var. Özellikle bu yeni çıkan bir yasamız var. 5 yıllık ÖTV'den muaf araçların 10 yıla çıkması. Bunun yanında çok fazla sayıda sağlıklı bireyin engelli aracını kullanması ve park alanlarının bize kalmaması.” dedi.

“Şanlıurfa bölgesinde, 10 rampanın 8’i araçlar tarafından kapatılmış durumdadır”

Rampaya iniş çıkışların engellenmesinin hayatlarının engellenmesine benzediğini ifade eden Polat, “Engelli bir bireyin, özellikle tekerlekli sandalye kullanan bir bireyin, park alanına erişimi konusunda çok büyük sıkıntılar var. Ayrıca, özellikle görme engelliler için çok önemli olan kırmızı ışıklarda sesli sinyalizasyonun olmayışı... Trafikte de bu tür sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim rutin olarak yaşadığımız bir sıkıntı. Şanlıurfa bölgesinde, 10 rampanın 8’i araçlar tarafından kapatılmış durumdadır. Çünkü engelli gelip rampadan yukarı çıkmak istediği zaman, herhangi bir birey rampanın önüne arabasını park ettiğinde ya caddeden devam etmek zorunda kalırsınız ya da biri gelip size yardım ederek kaldırıma çıkarmanız gerekir. Bu da çok büyük bir sıkıntıdır. Aslında bunu halkımızın biraz daha bilinçli şekilde öğrenmesi gerekiyor. Öğrendiklerinde rampaların ne işe yaradığını anlayacaklar ve oralara park etmeyeceklerdir. Bu sadece engellilerin problemi değil; aynı zamanda bebek arabası kullanan kadınların da sıkıntısıdır. Çünkü onlar da kaldırımı kullanabilmek için rampayı kullanıyor. Rampa engellendiğinde hayatınız engellenmiş oluyor. Toplu taşımada tekerlekli sandalye kullanan bireylerin pek sıkıntısı yok. Ancak görme engelliler için hangi durağa geldiklerini bilmedikleri için yanlış duraklarda inebiliyorlar. Yanında oturan bir vatandaştan yardım isteyerek nerede ineceklerini öğrenmek zorunda kalıyorlar.” diye konuştu.

“Her vatandaş gibi sosyal hayata katılım hakkımızın olduğuna inanıyoruz”

Yeni yapılan kaldırımların ve yolların erişilebilirlik standartlarına uygun yapılması gerektiğini belirten Polat, “Bugün Urfa'da birçok ailede yüzlerce, binlerce engelli arkadaşımız var. Ama kaçı sosyal hayatta görünüyor? Biz dört duvar arasında yaşıyoruz. Dört duvar arasında yaşayan insan, daima rahatsız olur, hasta olur. Çünkü insanı sürekli dört duvar arasında tutamazsınız. Şu anda maalesef bu durumda bulunuyoruz. Tabii ki bu konuda hiçbir şey yapılmadı demek yanlış olur. Az da olsa çalışmalar var. Ancak biz sadece Şanlıurfa'da yaşayan her vatandaş gibi sosyal hayata katılım hakkımızın olduğuna inanıyoruz. Yerel yönetimlerin de buna inanmasını ve hızlı hareket etmesini bekliyoruz. Yeni yapılan kaldırımlar, yollar ve bulvarlar erişilebilirlik standartlarına uygun yapılmalıdır. Çünkü bir şehrin kültür seviyesi, tüm bireylerinin erişebildiği bir şehir olmasıyla ölçülür. Ancak maalesef, Şanlıurfa’da bunu söylemek mümkün değil.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Alışverişte yapay zeka dönemi

Siirt’te okuma kültürünü güçlendiren proje il genelinde yayılıyor

HÜDA PAR Şanlıurfa’dan “Son kale aile” programına basın daveti

“Milletimizin ortak iradesi, tüm kirli planları boşa çıkarmıştır”

Beyin göçü ülkelerin geleceğini doğrudan etkiliyor

Malatya'da silahlı kavga: 2 yaralı

HÜDA PAR Genel Sekreteri Yılmaz: Bu ülkenin HÜDA PAR’a ihtiyacı var

HÜDA PAR heyetinden Bingöl’de esnaf ziyareti

Batman'da Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

SGK’dan Batman'daki tekstil işletmesine bilgilendirme ziyareti

Mandalina ihracatı rekor kırdı

İstanbul’da tersanede gemi yangını

Damon Hapishanesi’nde kadın esirlere yönelik ihlaller sürüyor

Batı Şeria'da Yahudi terörü: Filistinlilerin araçları ateşe verildi

Bingöl’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Batman Valiliği'nden kuvvetli rüzgâr uyarısı

90 yıl sonra bile korku bitmedi: Siyonist rejim Şehit İzzeddin el-Kassam'ın kabrini hedef aldı

İstanbul barajlarında alarm: Doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesinde

Kronik strese karşı kalbi koruyan 6 kritik adım

BESO Başkanı Çiftçi'den gençler için meslek ve üretim vurgusu

Tesla’nın “otonom” iddiaları çöktü: Satış ve üretim askıya alınabilir

Malatya gıda zehirlenmesi şüphesi: 10 öğrenci hastaneye kaldırıldı

BM'den Gazze'ye yardım çağrısı, Avrupa'dan Yahudi terörüne tepki

72 ilaç daha SGK’nın geri ödeme listesine alındı

250 bin km hızla gelen ziyaretçi: 3I/ATLAS gökbilimcilerin merceğinde

Gaziantep'te kumar operasyonu: 9 kişiye idari para cezası

Tayland basını: Ordu, Kamboçya sınırındaki Chong An Ma bölgesini kontrolüne aldı

Hanuka provokasyonu sürüyor: Mescid-i Aksa'ya baskınlar 3'üncü gününde

Ziraat mühendisleri: Bilinçsiz ilaçlama ölümlere yol açıyor

Bu Bir Hizmet Yarışıdır, Siyasi Yarış Değil

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Alışverişte yapay zeka dönemi

Siirt’te okuma kültürünü güçlendiren proje il genelinde yayılıyor

HÜDA PAR Şanlıurfa’dan “Son kale aile” programına basın daveti

“Milletimizin ortak iradesi, tüm kirli planları boşa çıkarmıştır”

Beyin göçü ülkelerin geleceğini doğrudan etkiliyor

Malatya'da silahlı kavga: 2 yaralı

HÜDA PAR Genel Sekreteri Yılmaz: Bu ülkenin HÜDA PAR’a ihtiyacı var