Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Polat: Sosyal hayatta engellilerin erişilebilirlik sorunu var

RÖPORTAJ 1.01.2025 12:47:08 0
Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Polat: Sosyal hayatta engellilerin erişilebilirlik sorunu var
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Engellilerin yaşadıkları mağduriyetler ile ilgili konuşan Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat, sosyal hayatta erişilebilirlik sorunları nedeniyle mağdur olduklarını dile getirerek, sorunlarının çözülmesini istedi.

Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat, yaşadıkları sorunlar hakkında İLKHA muhabirine konuştu. Engelli rampaları ve engelli park konusunda çok büyük sıkıntılar çektiklerini dile getiren Polat, her vatandaş gibi sosyal hayata katılım haklarının olduğuna dikkat çekti.

Özellikle trafik gibi birçok alanda yaşadıkları sorunların çözülmesini isteyen Polat, yetkililere çağrıda bulundu.

“Özellikle sosyal hayatın tamamında engellilerin erişilebilirlik sorunları vardır”

Habip Polat

Engelliler olarak erişilebilirlik ile ilgili sorun yaşadıklarını söyleyen Polat, “Bizim aslında erişilebilirlik ile ilgili sıkıntılarımız var. Özellikle sosyal hayatın tamamında engellilerin erişilebilirlik sorunları vardır. Bunlarda ilk başta ele almamız gereken, kaldırımlardaki, parklardaki engelli rampalarıdır. Ondan sonra hastanelerdeki engelli park alanlarıdır. Yani bunu her yönden açıklayabilir, her yönden kullanabilirsiniz. Eğitime erişim, sağlığa erişim, sosyal hayata erişim... Bu konularla ilgili sokakta, halk arasında hayatını idare ettirmek isteyen engelliler için çok büyük sorunlardır. Bizim öncelikle sorunumuz erişimdir, erişilebilirliktir. Yani biz tekerlekli sandalye kullanırken, bir yerden bir yere giderken, özellikle kaldırımlardaki rampaların bozuk olması veya rampa eğiminin standartların dışında olması... Bunlar da işte sırt üstü devrilmelerin olmasıdır. Özellikle kenar mahallelerdeki eğitim kurumlarında sadece rampanın olup, engelli lavabolarının olmayışı... Yani bizim hayatta kısacası erişim ile ilgili sıkıntılarımız var. Özellikle bu yeni çıkan bir yasamız var. 5 yıllık ÖTV'den muaf araçların 10 yıla çıkması. Bunun yanında çok fazla sayıda sağlıklı bireyin engelli aracını kullanması ve park alanlarının bize kalmaması.” dedi.

“Şanlıurfa bölgesinde, 10 rampanın 8’i araçlar tarafından kapatılmış durumdadır”

Rampaya iniş çıkışların engellenmesinin hayatlarının engellenmesine benzediğini ifade eden Polat, “Engelli bir bireyin, özellikle tekerlekli sandalye kullanan bir bireyin, park alanına erişimi konusunda çok büyük sıkıntılar var. Ayrıca, özellikle görme engelliler için çok önemli olan kırmızı ışıklarda sesli sinyalizasyonun olmayışı... Trafikte de bu tür sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim rutin olarak yaşadığımız bir sıkıntı. Şanlıurfa bölgesinde, 10 rampanın 8’i araçlar tarafından kapatılmış durumdadır. Çünkü engelli gelip rampadan yukarı çıkmak istediği zaman, herhangi bir birey rampanın önüne arabasını park ettiğinde ya caddeden devam etmek zorunda kalırsınız ya da biri gelip size yardım ederek kaldırıma çıkarmanız gerekir. Bu da çok büyük bir sıkıntıdır. Aslında bunu halkımızın biraz daha bilinçli şekilde öğrenmesi gerekiyor. Öğrendiklerinde rampaların ne işe yaradığını anlayacaklar ve oralara park etmeyeceklerdir. Bu sadece engellilerin problemi değil; aynı zamanda bebek arabası kullanan kadınların da sıkıntısıdır. Çünkü onlar da kaldırımı kullanabilmek için rampayı kullanıyor. Rampa engellendiğinde hayatınız engellenmiş oluyor. Toplu taşımada tekerlekli sandalye kullanan bireylerin pek sıkıntısı yok. Ancak görme engelliler için hangi durağa geldiklerini bilmedikleri için yanlış duraklarda inebiliyorlar. Yanında oturan bir vatandaştan yardım isteyerek nerede ineceklerini öğrenmek zorunda kalıyorlar.” diye konuştu.

“Her vatandaş gibi sosyal hayata katılım hakkımızın olduğuna inanıyoruz”

Yeni yapılan kaldırımların ve yolların erişilebilirlik standartlarına uygun yapılması gerektiğini belirten Polat, “Bugün Urfa'da birçok ailede yüzlerce, binlerce engelli arkadaşımız var. Ama kaçı sosyal hayatta görünüyor? Biz dört duvar arasında yaşıyoruz. Dört duvar arasında yaşayan insan, daima rahatsız olur, hasta olur. Çünkü insanı sürekli dört duvar arasında tutamazsınız. Şu anda maalesef bu durumda bulunuyoruz. Tabii ki bu konuda hiçbir şey yapılmadı demek yanlış olur. Az da olsa çalışmalar var. Ancak biz sadece Şanlıurfa'da yaşayan her vatandaş gibi sosyal hayata katılım hakkımızın olduğuna inanıyoruz. Yerel yönetimlerin de buna inanmasını ve hızlı hareket etmesini bekliyoruz. Yeni yapılan kaldırımlar, yollar ve bulvarlar erişilebilirlik standartlarına uygun yapılmalıdır. Çünkü bir şehrin kültür seviyesi, tüm bireylerinin erişebildiği bir şehir olmasıyla ölçülür. Ancak maalesef, Şanlıurfa’da bunu söylemek mümkün değil.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Şanlıurfa’da motosikletlere yönelik şok uygulamada 28 araç ele geçirildi

Hindistan'da köprü çöktü: 4 ölü

Yeşilyurt'ta yollar yenileniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Putin ile görüştü

Gazze'de şehit sayısı 55 bin 400'ü aştı

MTB Başkanı Özcan: Malatya 750 milyon doların üzerinde ekonomik kayıp yaşadı

Necara Aşireti bayramlaşma için Şanlıurfa'da bir araya geldi

Kabine bugün toplanıyor: Gündemde İran–siyonist rejim çatışması var

Gazze'de katliam devam ediyor: 20 şehit

Ülkenin kuzey ve doğusunda yağış bekleniyor

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Kimse bizi nükleer enerji programından mahrum edemez

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Gram altında yeni rekor

18 İlde DAİŞ operasyonu: 39 şüpheli gözaltına alındı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 5 kilo skunk ele geçirildi

Siyonist Katz'tan Tahran halkına tehdit: Yakında bedel ödeyecekler

Uzman Psikologdan velilere uyarı: Tatilde kontrolsüz teknoloji kullanımı çocuklarda tehlike oluşturur

Afrika Birliği'nden Fildişi Sahili'ne seçim desteği

İran'da Mossad casusu asıldı

İran, siyonistlere ait gelişmiş bir insansız hava aracını düşürdü

İran'dan siyonist rejime yoğun füze saldırısı: 8 ölü, 287 yaralı

Gaziantepliler: Gazze için atılan her adım değerli, saflar netleşmeli

Siyonist rejimden Batı Şeria'da ev baskınları

İşgalciler, Gazze'de iletişim hizmetlerini yeniden kesti

Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 658 bine yükseldi

Toplam ciro endeksi nisanda arttı

Ticaret ve perakende satış hacmi arttı

İran parlamentosu yeni maliye bakanını onayladı

Haziran ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Prof. Dr. Akpolat: Sigara, göz sağlığını tehdit eden ciddi bir risk faktörüdür

Yükleniyor