• BIST 100

    17330,64%1,16
  • DOLAR

    43,71% -0,04
  • EURO

    51,86% -0,13
  • GRAM ALTIN

    6997,45% -1,10
  • Ç. ALTIN

    11672,76% -0,70

Oruç stresi azaltıyor

18 Mart 2025, Salı 00:55
18 Mart 2025, Salı 00:55
Oruç stresi azaltıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlara göre oruç tutmak manevi huzura katkı sağlayacağı için psikolojik olarak rahatlamayı destekliyor ve stresi azaltıyor.

Ramazan ayında tutulan oruç, vücuttaki pek çok hayati sistemde önemli değişikler meydana getirebiliyor.

Bir ay boyunca ortalama olarak 13 saat boyunca hiçbir gıda ya da sıvının tüketilememesinin sindirim sistemine bazı etkileri olabileceğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, “Oruç, sindirim sisteminin bir parçası olan tüm organların daha az çalışmalarına katkı sağlayarak bir dinlenme yaratmış olur. Ancak bu sürecin yalnızca faydalarına odaklanmadan bazı riskleri de olabileceğini unutmamak ve oruç dönemini bilinçli geçirmek büyük önem taşır.” dedi.

“Sindirim sisteminin dinlenmesiyle birlikte temizlenen organlar, daha verimli çalışmaya başlar.” diyerek mide ve bağırsaklar başta olmak üzere karaciğer ve pankreasın da bu sürede rahat edeceğini vurgulayan Polat, “Bu artıların yanı sıra, günlük sıvı ihtiyacının karşılanamamasıyla dehidratasyon gibi bazı risklerden de bahsetmek gerekir. Aynı zamanda reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalarında açlık ile mide problemleri artış gösterebilir veya kronik hastalıkları olan kişiler ise almaları gereken ilaçları alamayacakları için şikayetleri şiddetlenebilir” şeklinde konuştu.

Reflü hastaları oruç kararını doktora danışmalı

Oruç tutarken genel sağlığın riske atılmaması ve özellikle bazı hasta gruplarının çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Polat, “Örneğin hamilelik sürecindeki anne adaylarının yetersiz beslenmesi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle oruç tutacak gebelerin iftar ve sahur sofraları hem dengeli hem de zengin olmalıdır. Susuzluk nedeniyle ağır böbrek hastalarına da oruç tutmaları önerilmezken, hafif vakalara iftar ve sahurda bol su içmesi şartıyla izin verilebilir” dedi.

Gastrit, ülser, reflü ve kronik hastalıkları olan kişilerin doktor görüşü almadan kesinlikle oruç tutmamaları gerektiğini belirten Polat, “Uzun süre aç kalmak, mide asidini artırarak ülser ve kanama gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle reflü hastaları da bu dönemde yediklerine çok dikkat etmeli. Uzun süreli açlık sonrası iftarda birdenbire yoğun ve ağır yemekler tüketmek sindirimle ilgili şikayetleri artırabilir.” uyarısında bulundu.

Yemek yedikten sonra uzanmak reflüyü artırıyor

Yapılan hatalardan birinin de sahurda tok tutması için yenilen ağır hamur işlerinden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Polat, “Reflü için en sakıncalı durum yemek yedikten sonra hemen yatmaktır. Çünkü yemek yedikten sonra yatma pozisyonuna geçilirse mide asidi yemek borusundan yukarıya doğru kaçabilir bu da çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Kronik kabızlık çeken hastaların da çok dikkatli olması gerektiğini dile getiren Polat, “Bu hastalar yeterli su tüketimine ve lifli gıdalardan zengin yiyecekler seçmeye özen göstermeli. Ramazan ayını rahat atlatmak için iftarda zeytinyağlı bir sebze yemeği, sahurda ise bir kâse yoğurt içinde; kepek, yulaf, keten tohumu ve kayısı ya da erik kurusu tercih edebilirler” dedi.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, oruç tutmanın 8 faydasını sıraladı.

“Oruç tutmak; vücudu, yağları enerji kaynağı olarak kullanmaya zorlar bu da yağ yakımını hızlandırır. Kan şekerini dengeleyerek insülini düşüren oruç aynı zamanda, kandaki yağ değerlerini de olması gereken seviyeye çeker. İnsülinin düşmesi sonucu kolesterol da kontrol altına alınır.

Oruç, insülin seviyesini düşürerek büyüme hormonlarının salgılanmasını da artırır.

Tüm bu faydaların yanında kilo kontrolüne de yardımcı olarak kalbi güçlendirir ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir.

Oruç tutarken yemek yemeğe ayrılan süre kısıtlandığı için toplam kalori miktarı azalır ve kilo kaybı oluşur.

Oruç, vücuttaki enflamasyonu azaltıcı özelliğe sahiptir.

Oruç, vücudu dinlendirir ve hücrelerin yenilenmesini destekler bu da bağışıklık sistemini güçlendirir.

Oruç tutmak manevi huzura katkı sağlayacağı için psikolojik olarak rahatlamayı destekler, stresi azaltır.

Açlık ve susuzluğa dayanmak kişisel iradeyi güçlendirerek daha sabırlı biri olmaya katkı sağlar.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: oruç stresi azaltıyor
Anahtar Kelimeler: oruç stresi azaltıyor

Mescid-i Aksa üzerinde yeni tehdit, ümmete uyanış çağrısı

Suriye'den "İslami Söylem Birliği" hamlesi: Yüzyıllık tartışmalara son mesajı

Erdoğan'ın Etiyopya ziyareti: Türkiye Afrika Boynuzu'nda konumunu güçlendiriyor

HAMAS'tan siyonist rejime net mesaj: Silahı bırakmayız, direnişten vazgeçmeyiz

Cenevre görüşmeleri öncesi Trump'tan tehdit

Refah Kapısı'ndan giriş yapan 11'inci kafile Han Yunus'a ulaştı

Erzurum’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Madagaskar'da Gezani Tropikal Siklonu nedeniyle can kaybı artıyor

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Brezilya'da tarım işçilerini taşıyan otobüs devrildi: 6 ölü, 46 yaralı

Kovancılar’da trafik kazası: 1’i ağır 2 yaralı

Sakarya’da 850 kilogram kalkan balığına el konuldu

BM: israil Gazze'de insani yardım operasyonlarını engellemeye devam ediyor

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Kırıkkale’de 2 bin 617 sentetik uyuşturucu ele geçirildi: 1 tutuklama

Konya'da "Şubat Ayı Şehadet Ayı " programı düzenlendi

Karabük-Kastamonu yolunda orman emvali denetimi yapıldı

İran ile ABD Cenevre'de görüşecek: Masada nükleer müzakereler temel madde

Suriye'de bomba yüklü araç patladı: 2 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı

Şanlıurfa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

İtalya’da çığ düştü: 2 ölü, 1 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Erakçi, Cenevre'de UAEA Başkanı Grossi ile görüştü

Yalova’da firmalar ve ürünler Ramazan öncesi denetlendi

Endonezya'da hızla yayılan devasa obruk endişelere yol açıyor

TBMM’de komisyon raporu mesaisi: Kurtulmuş siyasi parti temsilcilerini kabul etti

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı patladı: Lavlar 350 metreye yükseldi

Çukurova Havalimanı’nda yasa dışı yaban hayvanı ürünleri ele geçirildi

Ateşkese rağmen işgalcilerin saldırıları sürüyor: Gazze'de şehit sayısı 72 bin 63’e yükseldi

Rusya: Cenevre'deki Ukrayna müzakerelerinde topraklar konusu ele alınacak

Zonguldak'ta maden ocağında göçük: 2 işçi hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mescid-i Aksa üzerinde yeni tehdit, ümmete uyanış çağrısı

Suriye'den "İslami Söylem Birliği" hamlesi: Yüzyıllık tartışmalara son mesajı

Erdoğan'ın Etiyopya ziyareti: Türkiye Afrika Boynuzu'nda konumunu güçlendiriyor

HAMAS'tan siyonist rejime net mesaj: Silahı bırakmayız, direnişten vazgeçmeyiz

Cenevre görüşmeleri öncesi Trump'tan tehdit

Refah Kapısı'ndan giriş yapan 11'inci kafile Han Yunus'a ulaştı

Erzurum’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı