• BIST 100

    15690,45%-2,66
  • DOLAR

    44,33% 0,07
  • EURO

    51,00% -0,57
  • GRAM ALTIN

    6064,74% -5,32
  • Ç. ALTIN

    10350,70% -7,27

Oruç stresi azaltıyor

18 Mart 2025, Salı 00:55
18 Mart 2025, Salı 00:55
Oruç stresi azaltıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlara göre oruç tutmak manevi huzura katkı sağlayacağı için psikolojik olarak rahatlamayı destekliyor ve stresi azaltıyor.

Ramazan ayında tutulan oruç, vücuttaki pek çok hayati sistemde önemli değişikler meydana getirebiliyor.

Bir ay boyunca ortalama olarak 13 saat boyunca hiçbir gıda ya da sıvının tüketilememesinin sindirim sistemine bazı etkileri olabileceğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, “Oruç, sindirim sisteminin bir parçası olan tüm organların daha az çalışmalarına katkı sağlayarak bir dinlenme yaratmış olur. Ancak bu sürecin yalnızca faydalarına odaklanmadan bazı riskleri de olabileceğini unutmamak ve oruç dönemini bilinçli geçirmek büyük önem taşır.” dedi.

“Sindirim sisteminin dinlenmesiyle birlikte temizlenen organlar, daha verimli çalışmaya başlar.” diyerek mide ve bağırsaklar başta olmak üzere karaciğer ve pankreasın da bu sürede rahat edeceğini vurgulayan Polat, “Bu artıların yanı sıra, günlük sıvı ihtiyacının karşılanamamasıyla dehidratasyon gibi bazı risklerden de bahsetmek gerekir. Aynı zamanda reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalarında açlık ile mide problemleri artış gösterebilir veya kronik hastalıkları olan kişiler ise almaları gereken ilaçları alamayacakları için şikayetleri şiddetlenebilir” şeklinde konuştu.

Reflü hastaları oruç kararını doktora danışmalı

Oruç tutarken genel sağlığın riske atılmaması ve özellikle bazı hasta gruplarının çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Polat, “Örneğin hamilelik sürecindeki anne adaylarının yetersiz beslenmesi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle oruç tutacak gebelerin iftar ve sahur sofraları hem dengeli hem de zengin olmalıdır. Susuzluk nedeniyle ağır böbrek hastalarına da oruç tutmaları önerilmezken, hafif vakalara iftar ve sahurda bol su içmesi şartıyla izin verilebilir” dedi.

Gastrit, ülser, reflü ve kronik hastalıkları olan kişilerin doktor görüşü almadan kesinlikle oruç tutmamaları gerektiğini belirten Polat, “Uzun süre aç kalmak, mide asidini artırarak ülser ve kanama gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle reflü hastaları da bu dönemde yediklerine çok dikkat etmeli. Uzun süreli açlık sonrası iftarda birdenbire yoğun ve ağır yemekler tüketmek sindirimle ilgili şikayetleri artırabilir.” uyarısında bulundu.

Yemek yedikten sonra uzanmak reflüyü artırıyor

Yapılan hatalardan birinin de sahurda tok tutması için yenilen ağır hamur işlerinden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Polat, “Reflü için en sakıncalı durum yemek yedikten sonra hemen yatmaktır. Çünkü yemek yedikten sonra yatma pozisyonuna geçilirse mide asidi yemek borusundan yukarıya doğru kaçabilir bu da çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Kronik kabızlık çeken hastaların da çok dikkatli olması gerektiğini dile getiren Polat, “Bu hastalar yeterli su tüketimine ve lifli gıdalardan zengin yiyecekler seçmeye özen göstermeli. Ramazan ayını rahat atlatmak için iftarda zeytinyağlı bir sebze yemeği, sahurda ise bir kâse yoğurt içinde; kepek, yulaf, keten tohumu ve kayısı ya da erik kurusu tercih edebilirler” dedi.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, oruç tutmanın 8 faydasını sıraladı.

“Oruç tutmak; vücudu, yağları enerji kaynağı olarak kullanmaya zorlar bu da yağ yakımını hızlandırır. Kan şekerini dengeleyerek insülini düşüren oruç aynı zamanda, kandaki yağ değerlerini de olması gereken seviyeye çeker. İnsülinin düşmesi sonucu kolesterol da kontrol altına alınır.

Oruç, insülin seviyesini düşürerek büyüme hormonlarının salgılanmasını da artırır.

Tüm bu faydaların yanında kilo kontrolüne de yardımcı olarak kalbi güçlendirir ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir.

Oruç tutarken yemek yemeğe ayrılan süre kısıtlandığı için toplam kalori miktarı azalır ve kilo kaybı oluşur.

Oruç, vücuttaki enflamasyonu azaltıcı özelliğe sahiptir.

Oruç, vücudu dinlendirir ve hücrelerin yenilenmesini destekler bu da bağışıklık sistemini güçlendirir.

Oruç tutmak manevi huzura katkı sağlayacağı için psikolojik olarak rahatlamayı destekler, stresi azaltır.

Açlık ve susuzluğa dayanmak kişisel iradeyi güçlendirerek daha sabırlı biri olmaya katkı sağlar.” (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: oruç stresi azaltıyor
Anahtar Kelimeler: oruç stresi azaltıyor

Rusya, ABD ve siyonist rejimin nükleer tesislere saldırısı tehlikeli olduğuna dair uyarıda bulundu

Konya’da silahlı kavga: Bir yaralı

İran, füzeye İspanya Başbakanı'nın resmini yapıştırdı

İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 50'yi aştı

Küba ve Amerika arasında savaş iddiası

İran, Hürmüz Boğazı'yla ilgili ilkesini açıkladı

Küba'da elektrik krizi: İkinci çöküşün ardından kısmi toparlanma

Heyelan nedeniyle kapanan yol açıldı

Adıyaman İl Özel İdaresi 20 kamyon şoförü alacak

Şırnak'ta karla kapanan köy yolları temizleniyor

Sosyal medyada çakarlı araç paylaşımı yapan kişiye cezai işlem

İşgalci siyonistler, Güney Lübnan'da bir köprüyü daha yıktı

Yapay zekâ ile müzik dolandırıcılığı: Milyonlarca dolarlık vurgun

Martta kar sürprizi: 3 ilde 103 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Londra'da Yahudi kuruluşuna ait 4 ambulans yakıldı

Lityum pil teknolojisinde önemli atılım: Menzili iki katına çıkarabilir

Washington Post: israil, İran'a saldırılarını savaş sona erse de sürdürecek

Şubat ayında uyuşturucu ve bahis operasyonlarında 6 bin 121 şüpheliye işlem

Ankara’da uyuşturucu operasyonu: 28 tutuklama

Sınır hattındaki demiryolu yeniden açılıyor

Moskova'da yangın: 3 ölü 4 yaralı

Batı Şeria’da 18 binden fazla saldırı: 34 şehit, 616 yaralı

İngiltere'de siyonist rejime silah desteğine karşı protestolar

Devrim Muhafızları: Her tehdide caydırıcılık seviyesinde karşılık vereceğiz

ABD "oyunun sonu"ndan söz ediyor, İran uzun savaşa hazırlanıyor

Hatem’ül‑Enbiya Karargâhı: Biz sadece kendimizi için savaşmıyoruz, ümmetin payını da savunuyoruz

Batman'da özel hastane ücretlerine tepki: Vatandaşlar mağdur ediliyor

Brent petrol 108,57 dolardan işlem görüyor

Enerji Ajansı Direktörü: Bölgedeki savaş küresel ekonomiyi büyük tehlikeye atıyor

Filistinlilerin araçları kundaklandı: Yahudi çeteler saldırılarını artırdı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya, ABD ve siyonist rejimin nükleer tesislere saldırısı tehlikeli olduğuna dair uyarıda bulundu

Konya’da silahlı kavga: Bir yaralı

İran, füzeye İspanya Başbakanı'nın resmini yapıştırdı

İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 50'yi aştı

Küba ve Amerika arasında savaş iddiası

İran, Hürmüz Boğazı'yla ilgili ilkesini açıkladı

Küba'da elektrik krizi: İkinci çöküşün ardından kısmi toparlanma