• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Oruç tutmanın psikolojiye etkileri nelerdir?

05 Mart 2025, Çarşamba 16:54
05 Mart 2025, Çarşamba 16:54
Oruç tutmanın psikolojiye etkileri nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Oruç ibadetinin psikolojik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu belirten Psikolojik Danışman Fatma Kaya, orucun manevi duyguları pekiştirmesinin yanı sıra psikososyal etkilerinin de bireylerin ruhsal durumunu iyileştirdiğini söyledi.

Oruç tutmak, kişilere temel ihtiyaçları olan yeme ve içmeye karşı sabır göstermeyi öğretir. Sabah erken saatlerden akşam vaktine kadar süren açlık ve susuzluk, sabır ve iradeyi güçlendirir. Bu süreç, bireylerin fiziksel zorluklarla başa çıkmayı öğrenmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda duygusal kontrol geliştirme fırsatı da sunar, böylece ani öfke ya da huzursuzluk gibi duygusal tepkilerle başa çıkmayı öğrenirler.

İLKHA muhabirine konuşan Psikolojik Danışman Fatma Kaya, Ramazan ayında tutulan orucun bedensel faydalarının yanı sıra psikolojik faydalarının da olduğuna dikkat çekti.

Oruç tutan kişilerde iki farklı durum gözlemlenebileceğini belirten Kaya, "Uzun süre açlık yaşayan kişilerde hipoglisemi denilen beyin hücrelerinin glikoz ihtiyacının yeterince karşılanmaz. Bu gibi durumlarda adrenerjik sistemin devreye girmesi stres hormonunun salgılanmasına sebep olabilir. Bundan dolayı düzenli spor alışkanlığı olan kişilerin spor aktivelerini daha çok iftardan sonra yapmasını öneririz." diye belirtti.

"Oruç, bize sabır ve tahammülü öğretiyor"

Sigara ve kafein bağımlılığı olan kişilerde, kişinin toleransı azalabileceğini vurgulayan Kaya, "Hoş karşılayacağı bir duruma oruçlu bir haldeyken daha fazla tepki verebiliyor. Oruç, bize sabır ve tahammülü öğretiyor. Dürtüleri kontrol altına alabilmeyi ve belirli bir rutin düzeni oluşturabilmektedir. Orucun paylaşma duygusunu, birlik ve beraberliği artıran katkıları da vardır." dedi.

"Orucun etkisi cinsiyete göre farklılık gösterebilir"

Orucun etkisinin cinsiyete göre farklılık gösterdiğini söyleyen Kaya, "Yapılan araştırmalara göre, Ramazan orucu sonrası kadınlarda psikiyatrik hastalıklarda herhangi bir değişiklik gözlemlenmezken, erkeklerde psikolojik rahatsızlıkların belirtilerinde iyileşme gözlemlenmiştir. Orucun etkisinin cinsiyete göre farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Oruç tutarken organlar dinlenir. Beyne daha az uyarı gider. Bu sebeple beynin tam kapasite çalışmasını sağlar. Uyarıların azlığı ve beyne giden az uyaran beynin kendini toparlanmasını sağlar. Algı ve öğrenme faaliyetleri özellikle artar. Ezber daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Hafıza bellek daha çok boyutlara ulaşır." ifadelerini kullandı.

"Oruç, strese karşı direnci artırıyor"

Bilim insanlarının aralıklı orucu tedavi amaçlı için de kullandığını ifade eden Kaya, "Aralıklı orucun strese karşı direnci artırdığı sonucuna varılmıştır. Oruçta ilk iki hafta oldukça önemlidir. İlk iki hafta alışma sürecidir. İştah hormonu salgılanır. Çünkü beyin açlıkla karşı karşıya kaldığında hipotalamus daha fazla çalışır. Bu nedenle ilk iki hafta alışma sürecini biraz zorlaştırır. Daha sonra biraz daha rutin ve düzenli hale gelir." diye konuştu. (İLKHA)

Cezayir, Fransa'nın soykırım dolu sömürüsünden 71 yıl önce başlattığı devrimle bağımsızlığına kavuştu

Sri L’da 50 televizyon kanalı artık Türksat 6A üzerinden yayın yapacak

İşgal rejimi Suriye’de saldırılarını sürdürüyor

İran, ABD'den nükleer görüşmelerin yeniden başlatılması yönünde mesajlar aldı

Kitap fuarı ziyaretçileri: Kitap insanın dünyaya bakışını değiştirir

Gazze'deki sivil savunma uyarıyor: Yerinden edilen insanlar sert bir kışın eşiğinde

Batman'da mahalle sakinleri: Öğrenci sayısı iki katına çıktı, yeni okul şart oldu

B promosyonuna alternatif olarak sunulan sıfır faizli kredilere başvurmak caiz midir?

Güney Kore'nin beşinci keşif uydusunu fırlattı

HAMAS’tan ABD’ye sert tepki: Uydurma iddialarla açlığı meşrulaştırıyorlar

Organ nakli bekleyen hasta sayısı alarm veriyor!

Lübnan'ın güneyinde bir araca İHA ile saldırı: 4 şehit

Vietnam'da şiddetli seller: 35 ölü, 60 yaralı

Araç koyun sürüsüne daldı 30 hayvan telef oldu

Kırmızı bültenle aranan 9, ulusal düzeyde aranan 2 kişi Türkiye’ye getirildi

Gümrük kapısında 721 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi

Meksika’da süpermarkette patlama: Çoğu çocuk 23 ölü

Denizlerde hava durumu: Batı Karadeniz'de kuvvetli rüzgâr uyarısı

Hava açık ve sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde olacak

İngiltere'de trende bıçaklı saldırı: 10 yaralı, 2 kişi gözaltında

Türkiye'nin ham çelik üretimi 9 ayda 28,1 milyon tonu aştı

İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı

Hatay’da otomobil bariyerlere çarptı: Sürücü ağır yaralandı

Meksika'da raydan çıkan tren cayır cayır yandı

Rusya'dan ABD'ye kınama

İran'da LPG dolum tesisinde patlama: 9 yaralı

İran: Füze programımızı müzakere etmeyeceğiz

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırılarında 8 Filistinli yaralandı

Hatay’da iki aile arasında silahlı kavga: 2’si ağır 7 yaralı

Beyaz Saray'da Trump-Şara görüşmesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cezayir, Fransa'nın soykırım dolu sömürüsünden 71 yıl önce başlattığı devrimle bağımsızlığına kavuştu

Sri L’da 50 televizyon kanalı artık Türksat 6A üzerinden yayın yapacak

İşgal rejimi Suriye’de saldırılarını sürdürüyor

İran, ABD'den nükleer görüşmelerin yeniden başlatılması yönünde mesajlar aldı

Kitap fuarı ziyaretçileri: Kitap insanın dünyaya bakışını değiştirir

Gazze'deki sivil savunma uyarıyor: Yerinden edilen insanlar sert bir kışın eşiğinde

Batman'da mahalle sakinleri: Öğrenci sayısı iki katına çıktı, yeni okul şart oldu