• BIST 100

    11178,89%-0,04
  • DOLAR

    41,28% 0,11
  • EURO

    48,98% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4889,83% -0,05
  • Ç. ALTIN

    7995,93% -0,37

Osmanlı macununun tarihi ve şifalı lezzeti Büyüksaat'te yaşatılıyor

07 Aralık 2024, Cumartesi 17:01
07 Aralık 2024, Cumartesi 17:01
Osmanlı macununun tarihi ve şifalı lezzeti Büyüksaat
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adana'nın Seyhan ilçesinde seyyar esnaflık yapan Ufuk Öncü, Osmanlı macununun tarihini ve özel yapım sürecini anlatarak, bu eşsiz lezzeti tatmayanları Adana Büyüksaat'e davet etti.

Adana'nın Seyhan ilçesinde seyyar esnaflık yapan Ufuk Öncü, çocukluğundan bu yana limonata ve dondurma işiyle uğraştığını belirterek Adana halkı arasında 'çokçok' olarak bilinen geleneksel Osmanlı Macunu'nun değerine dikkat çekti.

"Adana'nın Seyhan ilçesinde doğdum, büyüdüm. Çocukluğumdan beri limonata ve dondurma işi ile uğraşıyorum. Seyyar bir esnafım. Macunumuz has Osmanlı Macunu," diyen Öncü, Osmanlı macununun tarihine ilişkin bilgiler paylaştı.

Yavuz Sultan Selim döneminde ortaya çıkan Osmanlı Macunu'nun yapım sürecini anlatan Öncü, bu eşsiz tatta kullanılan 41 çeşit baharata dikkat çekti.

Fabrikasyon üretimin artması nedeniyle Osmanlı Macunu'nun eskisi kadar yaygın olmadığını belirten Öncü, geleneksel ürünlerin değerinin korunması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşları bu tarihi lezzeti tatmaya davet eden Ufuk Öncü, herkesi Adana Büyüksaat çevresindeki tezgâhına beklediğini ifade etti.

"41 çeşit baharatla oluyor"

Yavuz Sultan Selim döneminde ortaya çıkan Osmanlı macununun hikâyesini anlatan Öncü, "Adana'nın Seyhan ilçesinde doğdum, büyüdüm. Çocukluğumdan beri limonata ve dondurma işi ile uğraşıyorum. Seyyar bir esnafım. Macunumuz has Osmanlı macunu. Bu macunun hikâyesi şöyle ki, Yavuz Sultan Selim döneminde eşi Hafıza Sultan'ın rahatsızlanması sebebiyle doktorlar biçare kalıyorlar. Bitki ve baharatlarla oluşturdukları mükemmel bir şekerlemeyi ortaya çıkarıyorlar. 41 çeşit baharatla oluyor. O zamandan beri gerek çocuklara ve gençlere gerekse de yaşlılara gerçek bir şekerleme olarak Osmanlı macunu takdim ediliyor." ifadelerini kullandı.

"Fabrikasyon arttığı için geleneklerimiz azalıyor"

Piyasada Osmanlı macununun eskisi kadar yaygın olmamasının nedenine değinen Öncü, "Bu macun has şeker, bal ve bitkilerden yapılan özel bir ürün. Herkes bilmiyor tabii ki ve eskiye olan özlem artsa da fabrikasyon arttığı için yaygın değil. Normalde eski olan her şey daha değerlidir ve daha şifalıdır. Fabrikasyon arttığı için geleneklerimiz azalıyor." dedi.

Son olarak herkesi bu lezzeti tatmaya davet eden Öncü, "Herkese has Osmanlı macununu hayatında bir kere de olsa yemeği tavsiye ediyoruz. Herkesi Adana Büyüksaat'e bekliyoruz," diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Gaziantep’te 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

Çanakkale açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı'na Prof. Dr. Safi Arpaguş atandı

Meteorolojiden 11 il için sarı kodlu uyarı

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

Rusya ve Çin arasında nükleer iş birliği anlaşması

Tunceli'de orman yangını

2 ilde denize girişler 3 gün yasaklandı

Pakistan ve Suudi Arabistan arasında stratejik savunma anlaşması

BM: Gazze'de iki günde 40 binden fazla kişi zorla yerinden edildi

Siyonist rejimden Lübnan'a hava saldırısı

ABD’de uzun namlulu tüfekle araca saldırı: 3 ölü

Iğdır'da balya makinesine kapılan genç hayatını kaybetti

Fed faiz kararını açıkladı

Orta Asya’da geniş kapsamlı askeri tatbikat

Yunanistan'da Batı Nil virüsü alarmı

Göçmen teknesinde yangın: 50 ölü

Kolombiya'da hapishanede isyan: 5 ölü, 7 yaralı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 432'ye yükseldi

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Ahmed Şara ile görüştü

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatından kırtasiyeci esnafına ziyaret

Hindistan'da beyin yiyen amipten 19 kişi öldü

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığı heyeti muhtarlar ve esnafla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kudüs'e namahrem ellerin kirletmesine izin vermeyiz”

Durmaz: Antalya'da öğrenci sağlığı için kantinlerde denetimler sıklaştırılmalı

Adana’nın önemli ticaret merkezi su baskınlarıyla boğuşuyor

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Soğukpınar köyünde vatandaşların sorunlarını dinledi

TMO çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatını 120 lira olarak açıkladı

Batman'da Kur'an kursu öğrencilerinden Gazze'ye anlamlı yardım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep’te 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

Çanakkale açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı'na Prof. Dr. Safi Arpaguş atandı

Meteorolojiden 11 il için sarı kodlu uyarı

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

Rusya ve Çin arasında nükleer iş birliği anlaşması

Tunceli'de orman yangını