EKONOMİ 12.12.2024 16:31:11 0

Öter: Mardin’de mısır ürünü rekoltesi 400 ila 500 bin tona kadar düştü

Öter: Mardin’de mısır ürünü rekoltesi 400 ila 500 bin tona kadar düştü
Haberi Sesli Oku

Mardin ovasında ikinci ürün olan mısır hasadının başlamasıyla açıklamalarda bulunan Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, mısır ürünün geçen seneye oranla dörtte bir alanın ekilmesiyle 400 ila 500 bin ton arasında rekolte

Mardin’de ikinci ürün olan mısır hasadı başladı. Hasat hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin ovasında gün geçtikçe mısır ürünü ekiminin ciddi derecede azaldığından rekolte noktasında da ciddi düşüşün olduğunu vurguladı.

Bu yıl Mardin genelinde mısır ekim alanın yüzde 25’lere kadar düştüğünü belirten Öter, bunun sebebi ise GAP projesinin aktifleştirilmemesi ve çiftçilerin elektrik sorunuyla karşılaştığından kaynaklandığını ifade etti.

“Elektrik sorunundan dolayı çoğu çiftçi mısır ekmedi”

Son 15 yılda Mardin ovasında mısır ürününden 2 milyon ton rekolte elde edildiğini ancak bu yıl binlere düştüğünü kaydederek, “Mardin ovasında ikinci ürün mısır hasadı başladı. Bu sene verim açısından iyi ancak geçen seneye oranla dörtte biri ekildi. Bu da hem çiftçi için hem bölge ekonomisi için hem de bu alanda istihdam eden geniş bir yelpaze olan nakliyat sektörü, mısır kurutma fabrikaları, herkesin ve memleketin kaybıdır. Geçen seneye göre bu yıl mısır ürünü yüzde 25’e yakın ekildi. Mardin ovamızda ikinci ürün mısır olarak her sene dört ilçemizde üretimi yapılıyor. Kızıltepe, Nusaybin, Derik ve Artuklu. Su kısıtlılığı nedeniyle çiftçiler, elektrik kullanmak zorunda kaldıklarından elektrik şirketi de borcu olan çiftçilerin elektriğini keseceği çağrısı üzerine çoğu çiftçi ikinci ürün mısırı ekmedi. Son 10-15 yılda her yıl 4 ilçemizde toplam üretim 2 milyon ton civarındaydı. Ülkenin toplam ikinci ürün mısır üretimi 6 milyon tondur. Bu da ülke genelinde toplam mısır üretiminin üçte birine tekabül etmektedir. Aynı zamanda sadece Mardin ve bölge ekonomisi değil, ülkenin genel ekonomisine de mısır alanında çok büyük bir katkısı söz konusuydu. Ancak maalesef bu sene böyle bir kayıp gerçekleşti.” şeklinde konuştu.

“Devlet, mısır üretimi bölgede gelişmesi için yüzlerce mısır kurutma fabrikalarına hibe ve destekler verdi”

Mısır üretiminin gittikçe ciddi anlamda azaldığını aktaran Öter, “Mısır ürünü hasadından önce fiyat 10 liraydı. Ancak 1 milyon ton ithalat izni çıkmasıyla şu anda mısırın fiyatı 8 liradır. Bu da çiftçiye büyük bir kayıptır. Mısır ürünü, bölgeyle özdeşleşmiş bir üründür ve hâlihazırda ikinci ürün olan mısırın yerini tutabilecek bir ürün bulunamadı. Mısır üretiminin bu bölgede devam etmesi gerekiyor. Su kısıtlılığı gerekçe gösteriliyor. Oysa Mardin ovası, Dicle ve Fırat Nehrinin ortasında bulunmaktadır. Dolayısıyla su problemimiz yok. GAP projesi aktif hale geldiği takdirde yeraltı suları yükselir. Suların yükselmesiyle hem mısır üretiminde hem de su noktasında herhangi bir problem oluşmayacak. Şu anda kuyulardaki su seviyesi 500-600 metre derinliğinde. Dolayısıyla yetkililer bölgede mısır üretiminin devam etmesi için ciddi adımlar atmalıdır. Mısır üretimi bölgede gelişsin diye devlet, yüzlerce mısır kurutma fabrikasına hibe ve destekler verdi. Ancak mısır üretimi yok sayılır derecesine geldi. Devletin sağladığı o hibelere yazık değil mi? Bu öngörülmedi mi? Maalesef bu konuda büyük bir kayıp olacak. 3 ay önce yumurta fiyatları tekrar yükseldi. Yükselmesinin nedeni ise tavukların tükettiği yemlerin ana maddesi mısır olduğu için. Birçok yemlerin ana ham maddesi mısırdır.” ifadelerini kullandı.

Mardin’de mısır ürününde beklenen rekolte ve fiyat hakkında bilgi veren Öter, “Mardin’de mısır ürünü noktasında toplam beklentimiz 400 ila 500 bin tondur. Bu oran geçen senenin dörtte biridir. Fiyatların ise 11 liranın altında olmaması gerekiyor. Çünkü 10 liranın altında olduğunda çiftçinin zararınadır. Bugün mısırın fiyatı 8 liradan satışa sunuluyor. Bu fiyattan satışa sunulmasının ana nedeni ithalatın önünün açılmasıdır. Dolayısıyla yetkililer, sahada gerekli araştırmayı yapıp bununla ilgili önlemler almalıdır.” şeklinde belirtti. (İLKHA)

Siyonist işgalciler 97 gündür Tulkerem’i kuşatmış durumda: Binlerce aile göç etti, yüzlerce ev yıkıldı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Gazze’de ekmek değil, toprak yiyoruz

Bingöl'e 19 doktor ataması yapıldı

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gazze’de katliam sürüyor: 48 saatte 77 şehit

Bingöl’de süt toplama merkezi inşaatı sürüyor: Vali Usta incelemelerde bulundu

Ensarullah'tan siyonist rejime hipersonik füze darbesi: "Filistin-2" Yafa'yı vurdu

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Yükleniyor