• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu: 165,1 milyar dolar

19 Haziran 2024, Çarşamba 10:21
19 Haziran 2024, Çarşamba 10:21
Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu: 165,1 milyar dolar
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu: 165,1 milyar dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcunu açıkladı.

Nisan sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2023 yıl sonuna göre 1 milyar ABD doları artarak 165,1 milyar ABD doları oldu.

Vadeye göre incelendiğinde, 2023 yıl sonuna göre, uzun vadeli kredi borcunun 458 milyon ABD doları azalarak 154,5 milyar ABD doları; kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 1,5 milyar ABD doları artarak 10,6 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.

Borçluya göre dağılım

Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1,1 milyar ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 1,7 milyar ABD doları artışla 16,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 166 milyon ABD doları azalmış, tahvil stoku ise 33 milyon ABD doları azalarak 1,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 944 milyon ABD doları azaldığı, tahvil stokunun ise 475 milyon ABD doları artarak 10,6 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Kısa vadeli kredi borcu

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2023 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 680 milyon ABD doları artışla 5,2 milyar ABD doları; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 419 milyon ABD doları azalışla 1,2 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

Alacaklıya göre dağılım

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, nisan sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 2,2 milyar ABD doları azalarak 105,0 milyar ABD doları olarak kayıtlara geçti.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 964 milyon ABD doları artarak 8,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Döviz kompozisyonu

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 154,5 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,1'inin ABD doları, yüzde 35,6’sının euro, yüzde 2,2’sinin Türk Lirası ve yüzde 4,1’inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 10,6 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 49,6’sının ABD doları, yüzde 20,8’inin euro, yüzde 24,9’unun Türk Lirası ve yüzde 4,7’sinin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Sektör dağılımı

Sektör dağılımı incelendiğinde, Nisan sonu itibarıyla, 154,5 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 37,4’ünü finansal kuruluşların, yüzde 62,6’sını ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.

Aynı dönemde, 10,6 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 75'inin finansal kuruluşların, yüzde 25'inin ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu: 48,9 milyar dolar

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Nisan sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 48,9 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan İstanbul Ekonomi Konferansı’nda konuştu

Başkan Kaplan’dan Esnaf İçin Faizsiz Kredi Talebi

İran’da 5,2 büyüklüğünde deprem

Okullarda ikinci dönem yarın başlıyor

Çalıntı araçları parçalayarak satışa sunan 8 kişi yakalandı

Samsun'da 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası

Merkez Bsından 4 ödeme ve elektronik para şirketine iptal kararı

İzmir'de yol verme tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Trabzon'da uyuşturucu operasyonu: 11 gözaltı

Fas'ta sel felaketi

Dışişleri Bakanlığı: israil’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve ateşkes ihlallerini kınıyoruz

HÜDA PAR'dan "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli: Anadilde eğitim için acil adımlar atılmalı

Frankfurt’ta Filistin için protesto: Siyonist rejimin ateşkes ve anlaşmalara uymamasına tepki

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Kimliğimize, değerlerimize ve dilimize sahip çıkmalıyız

STK'ların ortak çalışmasıyla hazırlanan "Suriye Raporu" kamuoyu ile paylaşıldı

Malatya'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

HAMAS: İşgal rejiminin asılsız iddiaları katliamlarını meşrulaştırma girişimi

Aliyev ile Pezeşkiyan bölgesel konuları görüştü

İngiltere Başbakanı Starmer, Japonya’da

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenledi

Şırnak'ta 142 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Mozambik'te kolera salgını kaynaklı can kayıplarında artış

Mardin’de otobüste epilepsi nöbeti geçiren yaşlı adam öldü

ABD'de on binler göçmen polisinin uygulamalarını protesto için meydanlarda

Karabük'te servis minibüsü kaza yaptı: 17 yaralı

Küba lideri Diaz-Canel'den Trump’a "gümrük vergisi" tepkisi

Orban: Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılımı birlik topraklarına savaş getirir

Umut Kervanından Ağrı’ya sosyal market, Suriye’ye yardım köprüsü

ABD'den Suudi Arabistan'a 9 milyar dolarlık Patriot satışı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan İstanbul Ekonomi Konferansı’nda konuştu

Başkan Kaplan’dan Esnaf İçin Faizsiz Kredi Talebi

İran’da 5,2 büyüklüğünde deprem

Okullarda ikinci dönem yarın başlıyor

Çalıntı araçları parçalayarak satışa sunan 8 kişi yakalandı

Samsun'da 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası

Merkez Bsından 4 ödeme ve elektronik para şirketine iptal kararı