• BIST 100

    11060,39%0,81
  • DOLAR

    42,04% -0,04
  • EURO

    48,44% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5421,66% 0,18
  • Ç. ALTIN

    8921,73% -0,71

Özürlüler derneğinden CHP'li Büyükşehir Belediyesi'ne tepki

18 Ekim 2024, Cuma 14:44
18 Ekim 2024, Cuma 14:44
Özürlüler derneğinden CHP
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çukurova Özürlüler Derneği (ÇÖZ-DER) Başkanı Ahmet Ataş, engelli hakları konusunda yaptığı açıklamalarla CHP'li Adana Büyükşehir Belediyesi'ni sert eleştirerek kamuda engelli kadrolarındaki büyük boşluğa ve belediyelerin bu konuda üzerine düşeni yapmadığ

Çukurova Özürlüler Derneği (ÇÖZ-DER) Başkanı Ahmet Ataş, engelli hakları konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.

Ataş, kamu kurumlarındaki engelli kadro açıklarının yıllardır çözülmediğini belirterek E-KPSS ile her yıl engelli kadrolarına yapılan yerleştirmelerin yetersiz kaldığını ve 30 bine yakın boş kadronun bulunduğunu vurguladı.

Ataş, belediyelerdeki liyakatsizliklerin engelli vatandaşların haklarının gasp edilmesine neden olduğunu ifade ederek Danıştay kararına rağmen boş kalan engelli kadrolarının, belediye meclisinde gündeme getirilmesine rağmen hâlâ doldurulmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanının tasarruf tedbirlerinin engelli vatandaşlara yönelik kısıtlama içermediğini belirten Ataş, buna rağmen sessiz kalınmasını eleştirdi.

Siyaseten sadece tribünlere oynamanın engelli sorunlarını çözmeyeceğini ifade eden Ataş, gerçek sorunlarla yüzleşilmesi gerektiğini vurguladı.

Ahmet Ataş, engelli vatandaşların haklarını savunma kararlılığını sürdürerek, belediyelerin bu konuda daha sorumlu hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

 Ataş, kamu kurumlarında 50 binin üzerinde açık engelli kadrosu bulunduğunu ve bu durumun yıllardır çözüme kavuşmadığını ifade etti.

"Liyakatsiz kadrolar taleplerimizi tıkıyor"

E-KPSS üzerinden her yıl kamuda engelli kadrolarına yerleştirilen 2-3 bin kişilik alımların ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını söyleyen Ataş, "Bu elbette ki kıymetli bir adım, ancak 2-3 bin kişinin kamuda yerleştirilmesi ihtiyacı karşılamıyor. 30.000'e yakın engelli kadrosu boşta duruyor. Bu kadroların Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hızla doldurulması ve yıllık alım sayısının en az 4-5 bine çıkarılması elzemdir." dedi.

Engelli vatandaşların hak temelli taleplerine belediyeler ve kamu kurumlarının yeterince önem vermediğini belirten Ahmet Ataş, özellikle Adana Büyükşehir Belediyesi'nin liyakatten yoksun kadrolar nedeniyle sorunları çözmede yetersiz kaldığını söyledi. Engelli vatandaşların akülü ve tekerlekli sandalyeleri, ortez ve protez ihtiyaçlarının yanı sıra diğer tıbbi cihazlarının bütçelerinin belediyelerin oluşturduğu fonlardan karşılandığını belirten Ataş, bu fonlara erişimin bürokratik engeller ve liyakatsiz yöneticiler yüzünden tıkandığını ifade etti.

Ataş, "Belediyelerdeki fonlardan engelli vatandaşlarımızın haklarını almak için başvurularımızı yapıyoruz. Ancak bu başvurular sırasında liyakatsiz kadrolar taleplerimizin önünde engel oluyor. Sundukları teklifler mevzuatlarla uyumlu olmadığı için tıkanıp kalıyorlar. Ne yazık ki liyakat sahibi olmayan yöneticiler çözüm üretemiyor." diyerek yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

"Danıştay kararına rağmen 52 kadro boş duruyor"

Adana Büyükşehir Belediyesi'nde engelli kadrolarının doldurulmasına yönelik sürecin de aksadığını ifade eden Ataş, bu konuyu belediye meclisinde de defalarca gündeme getirdiklerini söyleyerek, "Biz bu durumu belgelerle belediyeye ilettik. Danıştay'ın kararına rağmen 52 engelli kadrosu hâlâ boş durumda. Biz engelli vatandaşlarımızın haklarını savunurken karşılaştığımız bu kayıtsızlık kabul edilemez. Bu konuda yetkililerin adım atmaması kabul edilemez. Biz taleplerimizi defalarca dile getirdik, ancak belediye yönetimi adım atmak yerine sessiz kalmayı tercih ediyor." dedi.

"Cumhurbaşkanının tasarruf tedbirlerinde engelliye yönelik kısıtlama yok"

Bazı belediyelerin, engelli vatandaşların taleplerini karşılamamak için Cumhurbaşkanının tasarruf tedbirlerini gerekçe gösterdiğini belirten Ataş, "Cumhurbaşkanımızın tasarruf tedbirlerini incelediğimizde engelli vatandaşlara yönelik hiçbir kısıtlamanın olmadığını gördük. Ancak ne yazık ki bazı belediyeler bu tedbirleri gerekçe göstererek engelli vatandaşların taleplerine sessiz kalıyorlar. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Engelli vatandaşların anayasal hakları var ve devlet bu hakları sağlamakla yükümlüdür. Belediyeler bu konuda daha sorumlu hareket etmeleri gerekir. Anayasa'nın 61. maddesi, engelli vatandaşların tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini açıkça belirtiyor. Devletin ve belediyelerin bu ihtiyaçları karşılamak zorunda olduğunu hatırlatmak isterim." açıklamalarına yer verdi.

"Siyaseten tribünlere oynamayı bırakın, sorunları çözün"

Adana Büyükşehir Belediyesi'ni sert bir dille eleştiren Ataş, belediyenin sorunları çözmek yerine siyaseten tribünlere oynamayı tercih ettiğini ifade ederek, "Siyaseten tribünlere oynamayı bırakıp gerçek sorunlarla yüzleşmeleri gerekiyor. Engelli vatandaşların haklarına ve ihtiyaçlarına yönelik herhangi bir adım atmıyorlar, sadece mesajlarla insanları etkilemeye çalışıyorlar. İnsanlara dokunmaktan kaçınıyorlar, çünkü dokunduklarında taleplerle karşı karşıya kalacaklarını düşünüyorlar." dedi.

"Haklarımızı savunmaya devam edeceğiz"

Engelli vatandaşların haklarını savunmaya devam edeceklerini belirten Ahmet Ataş, Adana Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ederek, "Bu devletin kurumu kimsenin babasının çiftliği değil. Devletin kurumları, liyakat sahibi bürokratlarla yönetilir. Siyasi vefa borcu ile değil. Biz, engelli vatandaşlarımızın, ihtiyaç sahibi insanların ve öğrencilerin hakları için mücadelemizi sürdüreceğiz. Belediyeler bu sorumluluklarını yerine getirmediği sürece tepkilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Engelli vatandaşların taleplerinin görmezden gelinmesine izin vermeyeceklerini, belediyelerin bu konuda üzerlerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Ataş, "Biz duruşumuzdan taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Engelli vatandaşlarımızın haklarını savunmaya kararlıyız," diyerek sözlerini noktaladı. (İLKHA)

Ülkenin batısında yağış, iç kesimlerde sis bekleniyor

Suriye'nin Kuneytra kırsalına siyonist rejimden yeni kara saldırısı

Sudan'da çatışmalar sürüyor: Kuzey Kürdüfan ve Faşir'den kitlesel göç

ABD'de hükümet krizi büyüyor: Houston Havalimanı uçuşlara kapatıldı

Ekim ayında Batı Şeria ve Kudüs'te 356 direniş eylemi

Siyonistlerin hamisi ABD, Gazze'de geniş yetkili uluslararası güç kurmak istiyor

Ateşkese rağmen Refah'ta siyonist saldırı: 3 şehit, çok sayıda yaralı

Kütahya’da otomobil tıra çarptı: 1 ölü

Malatya’da silahla oynayan kişi kazara kendini yaraladı

Çanakkale açıklarında 25 düzensiz göçmen yakalandı

Avukatlık asgari ücret tarifesi değişti: Yeni tarife yürürlükte

Muğla’da kaçakçılık operasyonu: 10 gözaltı

Hakim ve savcıların görevde yükselme kararları Resmi Gazete’de

Kastamonu’da 2 gündür kayıp olan imam otomobilinde ölü bulundu

İtalya, Rusya’nın Roma Büyükelçisi’ni Bakanlığa çağırdı

Küçük yaşta büyük örnek: Cami yapımı için kumbarasını bağışladı

OSB’lerde 13 ayda 5 bin 318 sanayici yatırım başvurusu yaptı

UCM'den Faşir'deki HDK saldırıları için savaş suçu uyarısı

“Aydınlık Şehir Gazze” konferansı Siirt’te yoğun katılımla gerçekleştirildi

Adana’da asayiş uygulaması: 443 kişi yakalandı

Mardin’de aralarında husumet bulunan iki aile barıştı

Balıkesir Sındırgı'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Bolu'da şap karantinası

Gazze'de alıkonulan bazı Filistinli esirler serbest bırakıldı

Kamçatka Yarımadası'nda 6.4 büyüklüğünde deprem

Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan yemin ederek göreve başladı

Çekya'da üç parti koalisyon anlaşması imzaladı

Şanlıurfa’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü

Afganistan'da meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde can kaybı 20'ye yükseldi

Bakan Fidan: israil, ateşkesi düzenli olarak ihlal edip, insani yardımların ulaşmasına engel oluyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ülkenin batısında yağış, iç kesimlerde sis bekleniyor

Suriye'nin Kuneytra kırsalına siyonist rejimden yeni kara saldırısı

Sudan'da çatışmalar sürüyor: Kuzey Kürdüfan ve Faşir'den kitlesel göç

ABD'de hükümet krizi büyüyor: Houston Havalimanı uçuşlara kapatıldı

Ekim ayında Batı Şeria ve Kudüs'te 356 direniş eylemi

Siyonistlerin hamisi ABD, Gazze'de geniş yetkili uluslararası güç kurmak istiyor

Ateşkese rağmen Refah'ta siyonist saldırı: 3 şehit, çok sayıda yaralı