DÜNYA 5.05.2025 12:07:04 0

Pakistan, BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı

Pakistan, BM Güvenlik Konseyi
Haberi Sesli Oku

Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir'de yürüttüğü saldırgan faaliyetler nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) kapalı ve acil istişare oturumu talep etti.

El Cezire'ye konuşan diplomatik bir kaynak, İslamabad yönetiminin, 22 Nisan'da Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesindeki Pahalgam kentinde meydana gelen ve 26 sivilin öldüğü saldırı sonrası bölgede tırmanan gerilimi gerekçe göstererek BMGK'ye resmî başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Hindistan, saldırıyı gerçekleştiren silahlı kişilerin Pakistan'dan sızdığını öne sürerken; Pakistan bu iddiaları kesin bir dille reddederek, Hindistan'ı sistematik bir dezenformasyon kampanyası yürütmekle suçladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı İshak Dar'ın talimatıyla, Pakistan'ın BM Daimî Temsilcisi Asım İftikhar Ahmed aracılığıyla Güvenlik Konseyi'ne başvuru yapıldığını duyurdu. Açıklamada, Pakistan'ın uluslararası toplumu bilgilendirmeyi, özellikle Hindistan'ın Sind Nehri Suları Antlaşması'nı askıya alması gibi son adımları gündeme getirmeyi hedeflediği vurgulandı.

22 Nisan'da yaşanan saldırının ardından Hindistan, Sind Nehri Suları Antlaşması'nı askıya aldığını ilan etti ve Yeni Delhi'deki Pakistanlı diplomatlara ülkeyi bir hafta içinde terk etmeleri çağrısında bulundu. İslamabad yönetimi ise bu adıma misilleme olarak, Hindistan ile tüm ticari ilişkileri durdurdu, hava sahasını Hindistan'a kapattı ve İslamabad'daki Hintli diplomatların sayısını azalttı. Ayrıca Pakistan, Sind Nehri üzerindeki herhangi bir müdahaleyi savaş ilanı olarak değerlendireceğini bildirdi.

Gerilim tırmanırken, Rusya'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un pazar akşamı Pakistanlı mevkidaşı İshak Dar ile yaptığı telefon görüşmesinde, Moskova'nın Keşmir meselesinde taraflar arasında arabuluculuk yapmaya ve çözüm sürecine katkı sunmaya hazır olduğunu belirtti. (İLKHA)

Hindistan, Pakistan'a olan su akışını kesti 

BM'den Hindistan ve Pakistan'a çağrı

Siirt'te maddi hasarlı trafik kazası

Sivas'ta trafik kazası: 3 yaralı

Ters Lale koparmanın cezası 577 bin TL

Trump, Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çalışma arzusunu bildirdi

Bingöl’de başıboş hayvanlar kazaya davetiye çıkarıyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde evlilik için özel tarih yoğunluğu

İstanbul'da Gazzeli öğrenciler için "kardeşlik buluşması" düzenlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüştü

Romanya’da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Bingöl Belediyesinden vergi uyarısı: Son gün 30 Mayıs

HÜDA PAR İktisat Başkanı Gültekin: Enflasyon, başlı başına bir yoksullaşma aracıdır

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için sağanak uyarısı

Yeşilyurt Belediyesi Evlendirme Dairesi'nde "05.05.2025" yoğunluğu!

Mahaçkale'de çatışma: 2 polis öldü

Malatya Valisi Yavuz'dan güvenlik ve asayiş değerlendirmesi

Taş: Toplumsal sorunların temelinde aile yapısının bozulması yatar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kentsel dönüşüm açıklaması: Artık kimsenin kaprisleriyle vakit kaybedemeyiz!

Coşkun: Mevcut ekonomik politikalar sabit gelirlileri daha da yoksullaştırıyor

‘Gerçek yüzüm ortaya çıkacak’ korkusu!

Bingöl’de aranan şahıs jandarma tarafından yakalandı

Batman-Hasankeyf yolunda kaza: 1 ağır yaralı

Bingöl Üniversitesi kulüplerinden Vicdan Gemisi’ne saldırıya tepki

Battalgazi'nin park ve bahçeleri belediyenin kendi ürettiği çiçeklerle güzelleşiyor

Şanlıurfa’da Kur’an-ı Kerim ziyafeti

Emlak danışmanları: Yüksek maliyetler emlak sektörünü durma noktasına getirdi

Şanlıurfa’da ata tohumları toprakla buluşturuldu

Şanlıurfa’da asayiş ve güvenlik toplantısı

Doç. Dr. Aşkın: Kalp krizinin ana nedenleri arasında stres önemli bir faktör

Yükleniyor