• BIST 100

    11048,13%-0,92
  • DOLAR

    41,58% 0,03
  • EURO

    48,78% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5118,37% 1,86
  • Ç. ALTIN

    8351,72% 0,83

Palandöken: Kredi kartı komisyonlarına tavan-taban uygulaması şart

09 Ağustos 2025, Cumartesi 15:42
09 Ağustos 2025, Cumartesi 15:42
Palandöken: Kredi kartı komisyonlarına tavan-taban uygulaması şart
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek kredi kartı komisyonlarının hem vatandaşı hem esnafı mağdur ettiğini belirterek, “Blar keyfine göre komisyon belirlememeli, tavan ve taban oranlar acilen düzenlenmeli.” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı komisyonlarının piyasa dengesini bozduğunu ve esnafla vatandaşı karşı karşıya getirdiğini söyledi.

Kredi kartı komisyonlarının vatandaşı ve esnafı karşı karşıya getirdiğine işaret eden Palandöken, “Kredi kartlarına tavan-taban aralığı koyulması lazım. Yoksa hem vatandaş hem de esnaf mağdur oluyor. Blar, çeşitli oranlar sunmak suretiyle her işletmeye farklı komisyonlar uygulatıyor, bu da piyasa dengesini bozuyor. Halbuki kredi kartı, vatandaş açısından kayıtlı ekonomiye katkı sağladığı gibi, üzerinde nakit taşımama açısından da güvenli bir ödeme yöntemi. Aynı şekilde kayıtlı ekonomiye destek olması açısından bu uygulama yıllardır devam ediyordu.” dedi.

“Kredi kartı komisyonlarında uzlaşma bir an evvel sağlanmalı”

Yıllarca oturmuş olan kredi kartı alışverişinin kayıtlı ekonomi açısından çok yerind bir uygulama olduğunun altını çizen Palandöken, “Ancak şimdi kredi kartlarına uygulanan faizlerin yüksekliği nedeniyle vatandaş, kartını uzattığında işletmeler bir fark talep etmek zorunda kalıyor. Bu durumda esnaf mağdur oluyor. Çünkü b komisyonunu karşılayamıyor. Vatandaş da diyor ki, ‘Kardeşim, bu kartta böyle bir şey olmaması lazım.’ Bir an evvel Blar Birliği ve ilgili blar bu konuda bir uzlaşıya varmalı. Tavan ve taban oranları belirlenirse vatandaşın mağduriyeti ortadan kalkar. Aksi halde, her işletmede karşılaşılan bu tür uygulamalar vatandaşı rahatsız ediyor ve şikâyet etmek durumunda bırakıyor. Aslında kredi kartı çok güzel, yıllarca oturmuş bir uygulamaydı. Zaten kredi kartı demek nakit demektir. Çünkü b teminatı altında vatandaş bu kartı kullanıyor. Dolayısıyla böyle bir durumun ortaya çıkması abesle iştigal.” diye konuştu.

“Blar keyfi masraf talep etmemeli”

Kayıtlı ekonomi için Bakanlığın devreye girmesi gerektiğini söyleyen Palandöken, “Bu tür sürtüşmelerin önüne geçilmesi için, kayıtlı ekonomi adına Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Her b kendi giderine göre bir masraf talebinde bulunmamalı. Çünkü kredi kartı, sonuçta o bnın müşterisinin hem mevduatının hem de işlemlerinin takip edildiği bir alandır. Dolayısıyla böyle bir kesinti yapılması, vatandaşı da esnafı da karşı karşıya getiriyor. Bu yüzden bir an evvel bu uygulamanın sonlandırılması lazım.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Saraçhane'de "Sumud Kararlılık Nöbeti" başladı

İslami Cihad: Trump'ın Gazze planı, israilin saldırılarına devam edebilmesi için bir formüldür

Bakan Fidan Suudi Arabistan, Katar ve Ürdünlü mevkidaşları ile görüştü

Tanju Özcan’a yurt dışına çıkış yasağı getirildi

Otobüs ile motosiklet çarpıştı: Bir yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'ın sunduğu Gazze planına ilişkin açıklama

Tunceli’de trafik kazası: 5 yaralı

Beyaz Saray, Trump'ın Gazze'ye yönelik saldırıları sona erdirme planının ayrıntılarını paylaştı

İşgalci Netanyahu, Katar'dan özür diledi

Mardin’de bir kişinin öldüğü silahlı kavgada 2 şahıs tutuklandı

İşgal medyası, direniş pususunda siyonist askerlerin öldüğünü aktardı

Ankara’da feci kaza: Otomobil tankere çarptı, 3 ölü 2 yaralı

Hakkari’de 26 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 22 gözaltı

Bir yılda 662 bin kişide kardiyovasküler risk belirlendi

Mersin’de ceviz toplarken akıma kapılan kişi hastaneye götürülürken kazada öldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 81 ilde 500 bin sosyal konut yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de yaşanan vahşet toplu kıyıma evrildi

Kahta’da Gazze için yürüyüş: “Sumud Filosu İnsanlığın Vicdanıdır”

Ankara'da su kesintileri 6 Ekim'e kadar sürecek

ABD elçiliği önündeki Gazze nöbetine Muhammed Emin Yıldırım'dan mesaj

Yeşilay'dan kapsamlı "Kumar" raporu: Başlama yaşı 15’e kadar düştü!

Sumud Filosu: Gazze'ye 3 günlük uzaklıktayız ve tehlikeli bölgelere yaklaşıyoruz

Bakan Göktaş: Türkiye'yi STEM alanlarında geleceğe hazırlıyoruz

KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu: Yaklaşık her üç işletmeden biri KOSGEB desteği aldı

Malatya'da çeşitli suçlardan 158 şahıs yakalandı

HÜDA PAR'dan ABD’nin Gazze’de 'geçiş dönemi' planına tepki

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden ilçelerde yol ve asfalt mesaisi

Vali Yavuz: Dinimiz ve medeniyetimiz ilim öğrenmeyi emreder

Prof. Dr. Aksoy: Uyuz, bireysel değil toplumsal bir enfeksiyondur

Şanlıurfa’da hastane randevularında aile hekimliği ile ek erişim imkânı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Saraçhane'de "Sumud Kararlılık Nöbeti" başladı

İslami Cihad: Trump'ın Gazze planı, israilin saldırılarına devam edebilmesi için bir formüldür

Bakan Fidan Suudi Arabistan, Katar ve Ürdünlü mevkidaşları ile görüştü

Tanju Özcan’a yurt dışına çıkış yasağı getirildi

Otobüs ile motosiklet çarpıştı: Bir yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'ın sunduğu Gazze planına ilişkin açıklama

Tunceli’de trafik kazası: 5 yaralı