Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı, Panama'ya ait ve öyle kalacak

Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı, Panama
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
DÜNYA 23.12.2024 17:21:55 0

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın Panama Kanalı'nın ABD'ye geri verilmesini talep edebileceğine yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, Trump'ın, Panama'yı kanalın kullanımı için aşırı yüksek ücret talep etmekle suçladığı ve kanalın düzgün şekilde yönetilmediği takdirde ABD'ye geri verilmesini isteyebileceği yönündeki sözlerine tepki göstererek, "Başkan olarak şunu kesin bir dille ifade etmek isterim ki, Panama Kanalı ve ona bağlı tüm alanlar, her metrekaresiyle Panama'ya aittir. Ülkemizin egemenliği ve bağımsızlığı pazarlık konusu değildir. Panama Kanalı Panama'ya ait ve öyle kalacak." dedi.

Mulino, kanalın, açık kurallar çerçevesinde işletildiğini, bakım ve yönetim süreçlerinin güvenli, sürdürülebilir ve profesyonelce yürütüldüğünü ifade ederek, "Tarifeler keyfi bir şekilde belirlenmez. Bu ücretler, piyasa koşulları, uluslararası rekabet, işletme maliyetleri ve kanalın bakım ve modernizasyon ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kamuya açık bir şekilde belirlenmektedir." ifadelerini kullandı.

Mulino, Panama Kanalı'nın doğrudan ya da dolaylı olarak Çin, Avrupa Birliği, ABD veya başka herhangi bir güç tarafından kontrol edilmediğini kaydetti.

Panama'nın tüm uluslara saygı duyduğunu vurgulayan Mulino, "Panama diğer uluslara saygı duyuyor ve aynı saygının bize de gösterilmesini talep ediyor. Bir Panamalı olarak, bu gerçeği yanlış yansıtan her türlü söylemi şiddetle reddediyorum. Kanal, ulusumuzun devredilemez bir mirasıdır. Anayasa ve Tarafsızlık Antlaşması'nda belirtildiği üzere, kanalın tüm ulusların gemilerine barışçıl ve kesintisiz geçişi garanti edilerek Panamalıların elinde kalacağı teminat altına alınmıştır." diye belirtti.

ABD tarafından 1914 yılında inşa edilen Panama Kanalı, 7 Eylül 1977'de Washington'da dönemin Panama lideri Omar Torrijos ve ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından imzalanan Torrijos-Carter Antlaşmaları kapsamında, 31 Aralık 1999'da Panama'ya devredilmişti. (İLKHA)

Kaçak yapılaşmaya geçit yok!

Pakistanlı Dr. Şevket Javaz: Birlik olmadan Filistin’in kurtuluşu mümkün değil

Evde çıkan yangında mutfak küle döndü

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılan Elibüyük, Mısır'da yaşadıklarını anlattı

Emekli öğretmen hüsn-i hat sanatıyla hayatını baştan yazdı

Üç tır çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Aktan: Düğünlerde Kur'an ve sünnete uygun bir duruş sergilenmeli

Battalgazi Belediyesi'nden yeşil alan atağı

11’inci kattan düşerek hayatını kaybeden üniversite öğrencisi defnedildi

Endonezyalı Siyaset Bilimci Didik: Bir Müslüman’ın en büyük sınavı Filistin’e karşı tutumudur

Elazığ Ovası’nda 2025 yılı fiğ hasadı başladı

DSÖ: Gazze hastanelerinde 2 milyon kişi için sadece 1500 yatak kapasitesi kaldı

Elazığ'da, Gazze'ye giden aktivistler coşkuyla karşılandı

Sarayiçi İlkokulu öğrencileri 20 Gazzeli yetime sponsor oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Psikolojik Danışman Akgül: Tatil, sadece dinlenmeden ibaret olmamalı

Bingöl Kent Konseyi Başkanlığına Yunus Kuyuldar seçildi

Şeyh İkrime Sabri: Mescid-i Aksa'ya yönelik kapatma, işgalcilerin yeni bir fiili durum dayatmasıdır

Bingöl'de aranan şahıs yakalandı

Bingöl’de su krizi: Mahalle sakinleri yolu trafiğe kapattı

Bingöl’de ev yangını

DİKA yönetim kurulu toplandı: Bölgesel kalkınma hamlesi masaya yatırıldı

Nijeryalı Mühendis Bayero: Filistin'in yanında durmak, insanlığın yanında durmaktır

Altun'dan siyonist rejime tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü

Gazze için başlatılan açlık grevi sona erdi: Tarihin doğru yerindeyiz

HAMAS: Gazze’deki yardım katliamları ABD gözetiminde gerçekleşiyor

Bursa merkezli 6 ilde dolandırıcılık operasyonu: 8 tutuklama

Şanlıurfa’da yaz aylarının sessiz tehlikesi: Akut gastroenterit uyarısı

Türkiye Gençlik Konseyi yeniden yapılanıyor

Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin İHA saldırısında 13 sivil hayatını kaybetti

Yükleniyor