• BIST 100

    16055,59%2,91
  • DOLAR

    44,04% 0,02
  • EURO

    51,27% -0,05
  • GRAM ALTIN

    7356,58% 1,12
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,87

Pazar esnafı Bağlar'da yeni güzergâh istiyor

19 Mart 2025, Çarşamba 13:20
19 Mart 2025, Çarşamba 13:20
Pazar esnafı Bağlar
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde depremden sonra değişen demografik yapıya rağmen haftada 22 pazarın oluşturulmasının esnafı olumsuz etkilediğini belirten pazarcılar, söz konusu yoğunluğun yeni yerleşim yerlerine kaydırılması gerektiğini dile getiri

Merkez Bağlar ilçesine bağlı Mevlana Halid, 5 Nisan, Selahaddin Eyyubi ve Şeyh Şamil mahallelerinde birer cadde aralıklarla her gün farklı sokak veya mevkide toplam 22 pazar kuruluyor. 6 Şubat depreminden sonra bu mahallelerde oluşan göçten dolayı müşteri potansiyelinin kalmadığını dile getiren pazar esnafı yeni pazar yeri düzenlemesinin kaçınılmaz hale geldiğine dikkat çekti.

Konuya farklı yönleriyle açıklık getiren Bağlar 2 Nolu Semt Pazarı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Eminoğlu, "Bağlar ilçemiz Türkiye'nin 50 vilayetinden büyük bir ilçe. 6 Şubat depreminde Bağlar nüfusunun yüzde 40'ı göç etti. Yıkılan binaların yanı sıra hasarlı binalarda da kimse oturmuyor. Depremden en çok etkilenen Emek, Hatboyu, Şeyh Şamil ve Mevlâna Halit'te yüksek oranda bir göç söz konusudur. Yıllardır dernek olarak bu sorunu dile getirdik. Biz 2'nci semt pazarı olarak haftanın yedi gününde Emek Caddesinde tezgah açıyoruz. Bundan bir yıl önce pazar güzergâhını değiştirerek kısmi bir iyileştirme yaptılar ama yetmiyor. Salı günü 50 metre ilerde tezgâh açıyoruz, Cuma günüde bulunduğumuz pazarın 100 metre ilerisinde pazar kuruluyor. Yıllardır bu ortalarda gidip geliyoruz." dedi.

"Bağlar 2'nci semt pazarı olarak can çekiyoruz"

Pazar'da 600'e yakın esnafın 2'şer metrekarelik alanlara sıkıştırıldıklarını söyleyen Eminoğlu, "Şu an birçok esnaf borçlu. Bu esnaflarının önünün açılması lazım. 2'nci semt pazarı olarak can çekiyoruz. Acil olarak 2 pazarımızın Bağcılar Mahallesine taşınmasını talep ediyoruz, bu hakkımızdır. Birçok müşterimiz şu an Bağcılar ve Oğlaklı'da oturuyor. Bağcılar, Bağlar ilçesine bağlı bir mahalle ve ilerde ilçe olma durumu var. Belediyeyle de bir görüşmemiz oldu bu konuda. Sadece bizim değil, diğer pazarcılarında talebi olduğunu söylediler. Bağlar'da şu an pazar sayısı bin 500 civarı ama en çok depremden etkilenenler bizleriz, öncelik bizlerin olması lazım." ifadelerini kullandı.

Ramazan ayıyla beraber etiketlerdeki yukarı yöndeki değişikliğe sitem eden Eminoğlu, son olarak şu ifadelere yer verdi:

"Salatalık Ramazandan önce 25, şimdi 60 lira. Elimizi vicdanımıza koyalım. Bu kadar kısa bir zamanda bu zam ele tutulur bir durum değil. 25 liradan nasıl hemen böyle 60 liraya yükseliyor? Domates, Ramazandan önce 20 lira iken şimdi 50 lira olmuş. Buna bir çözüm bulunmalı. Mübarek bir ayda bu fiyatlar neden böyle tavan yapmış? Vatandaşın zaten alım gücü yok. Biber 100 lira vatandaş ancak yarım kilo alabiliyor. Bizde böyle olunca kazanamıyoruz. Özellikle Ramazan ayında fiyatları yüksek tutuyorlar."

"Bir ilçede haftada 22 Pazar var ve bu da sadece Diyarbakır Bağlar'a özel bir durum"

Pazar esnafından Veysi Boz, artan maliyetlerin yanı sıra pazar yoğunluğundan dolayı kar marjlarının dibe vurduğunu söyledi.

Boz, "Yaklaşık 4 yıl önce salatayı 1'e alıp 1,25'e satarak para kazanıyorduk, çünkü maliyet yoktu. Bugün ise 40'a aldığımızı 50'ye satsak pazar parası çıkmaz. Nedeni de; poşetin kilogram fiyatı 100 TL, 15 kilogram başına düşen bir kilogram sepet farkı, yüzde 2 KDV, nakliye 500, yeme-içme masrafıyla beraber günlük tezgâh açma maliyeti 5 bin TL. Buradaki tezgahtar inşaatta amele olarak çalışsa yevmiyesi bin 500 TL, burada 4 kişi bir tezgaha bakıyor. 6 bin kazanması gerekirken 500 TL anca kazanabiliyor." şeklinde konuştu.

"Esnafın para kazanma lüksü kalmadı" diyen Boz, "Nedeni de yaşanan son depremdir. Bağlarda her 4 binadan biri yıkıldı, insan kalmadı. Başka şehirde her gün farklı bölgede pazar açılırken bizler dün bir sokak gerideydik, bugün buradayız, yarın 300 metre ötedeyiz. Yani bir ilçede haftada 22 Pazar var, bu da sadece Diyarbakır-Bağlar'a özel bir durum. 400 bin nüfuslu Bağlar'da 1, 2 ve 3 nolu pazar olarak günde 3 Pazar kuruluyor." diye belirtti.

"Bağlar'daki neredeyse bu pazarların tümüne bir muhtarlık bakıyor"

Aynı bölgede birer gün aralıklarla pazar yapılmasının anlamsız olduğunu, bu yoğunluğun yeni yerleşim bölgesi olan Oğlaklı TOKİ'lere kaydırılması gerektiğini ifade eden İsmail Aslan ise, "Aslında en büyük sorunumuz depremden sonra tezgahtarlık işinin yapamama durumuna gelmişiz. Bağlarda hanelerin yüzde 40-50'si yıkılmış olmasında dolayı müşteri potansiyelimiz yüzde 50 oranında düşmüş. Bu iş yapılmayacak hale gelmiş. Bağlar'da sadece eski polis okulu çevresinde haftanın 6 günü pazar kuruluyor. Yani neredeyse bu pazarların tümüne bir muhtarlık bakıyor. Bundan dolayı pazarlarımız iş yapamaz aşamasına gelmiş, para kazanamıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Aslan, "Deprem öncesi 3 eleman çalıştırırken bugün eleman çalıştıramıyoruz, yevmiyemiz dahi çıkmıyor. Yetkililerden talebimiz bir düzenlemeyle yeni yapılan TOKİ'lere bir pazar oluşturulmasıdır. Belki bu vesileyle esnaf arkadaşlarımızın önü açılır evine ekmek götürebilir." dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Azerbaycan, İran'a yardım gönderdi

Lavrov ve Arakçi bölgedeki son gelişmeleri ele aldı

Malatya OSB'de yeni meslek lisesi açılıyor

İspanya'dan rapor geldi: Rojin Kabaiş'in telefonuna tam erişim sağlanamadı

'Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi' Malatya'da ilk defa açıldı

Kenya'da sel: 49 ölü

Gazze Şeridi'ne ateşkese rağmen saldırılar sürüyor: Şehit sayısı 72 bin 134'e yükseldi

Vietnam’da yakıt krizi kapıda, uzaktan çalışma geri dönüyor

Gazze için hukuki seferberlik: Küresel Sumud Filosu’nun yanındayız

Kazakistan’da yeni anayasa için sandık kuruluyor

Duruşma görüntülerini paylaşanlar hakkında soruşturma

Kapıkule’de 8 kilo kokain ele geçirildi

İşgalci rejimin Lübnan'da katliamları sürüyor

Sakarya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Battalgazi’de yol çalışmaları sürüyor

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek desteğini sürdürüyor

Türkiye nükleer enerji vizyonunu Paris’te anlattı

İstanbul’da forex dolandırıcılığı operasyonu: 140 gözaltı

HÜDA PAR Milletvekili Demir, ‘sahte bayrak’ operasyonlarına dikkat çekti: Siyonistlerin oyununa gelmeyelim!

Yozgat’ta uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İzmir’de 1.200 yataklı yeni şehir hastanesi kurulacak

Afyonkarahisar’da araçta uyuşturucu ele geçirildi

Gaziantep'te hijyen kurallarına uymayan iş yerleri kapatıldı

Siirt’te 5 hastanın tam kapalı kalp damarı açıldı

Adana’da üst geçit krizi: Vatandaşlar trafikte canını riske atıyor

Mardin’de kuduz şüphesiyle bir mahalle karantinaya alındı

Kastamonu’da silah operasyonu

Irak, hava sahasını 3 gün daha kapattı

Vakıf üniversitesinde ayrımcılık iddiaları

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Azerbaycan, İran'a yardım gönderdi

Lavrov ve Arakçi bölgedeki son gelişmeleri ele aldı

Malatya OSB'de yeni meslek lisesi açılıyor

İspanya'dan rapor geldi: Rojin Kabaiş'in telefonuna tam erişim sağlanamadı

'Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi' Malatya'da ilk defa açıldı

Kenya'da sel: 49 ölü

Gazze Şeridi'ne ateşkese rağmen saldırılar sürüyor: Şehit sayısı 72 bin 134'e yükseldi