• BIST 100

    10923,53%-1,24
  • DOLAR

    42,08% 0,09
  • EURO

    48,41% -0,11
  • GRAM ALTIN

    5405,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    8831,38% -1,04

Pazarcı satamamaktan halk ise alamamaktan şikayetçi

09 Ocak 2025, Perşembe 11:52
09 Ocak 2025, Perşembe 11:52
Pazarcı satamamaktan halk ise alamamaktan şikayetçi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'da, son dönemde artan fiyatlar ve alım gücünün düşmesi nedeniyle pazarcılar ürünlerini satamıyor; vatandaş ise yeterli gıda tüketemiyor.

Pazarcı esnafı, sebze ve meyve fiyatlarındaki hızlı değişimlere ve alım gücünün azalmasına dikkat çekerken, vatandaşlar da devletin maaş artışlarını yetersiz buluyor.

Pazar esnafı ve vatandaşlar, devletin acilen fiyat artışlarına engel olmasını ve maaşları artırarak vatandaşların alım gücünü yükseltmesini bekliyor.

Özellikle emekliler, ekonomik sıkıntıların arttığı bu dönemde, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için ekonomi politikalarının hızla değişmesi gerektiğini belirtiyor.

"Millette para olmadığı için iş yapamaz hale geldik"

Alım gücünün düşmesinden dolayı eskisi gibi iş yapamadıklarını ifade eden Mesut Yardımcı, "Pazar esnafı kötü durumda. Millet ev ihtiyaçlarını tam anlamıyla alamıyor. Bunun sebebi ise alım güçlerinin düşmesinden kaynaklanıyor. Çoğu zaman halden elimiz boş dönüyoruz. Nedeni ise sebze ve meyve fiyatlarının her gün değişmesinden kaynaklanıyor. Kilosunu 25 liraya aldığımız ürünün fiyatı bir gün sonra 30 lira oluyor. Böyle olunca pazarda canlılık da olmuyor. Millette para olmadığı için eskisi gibi iş yapamaz hale geldik. Birçok kişi geçinemediğinden dolayı iki iş yapmaya başladı. Yetkililerden isteğimiz vatandaşın alım gücünü artırmalarıdır." şeklinde konuştu.

Halk, pazarda ihtiyaçlarını alamaz hale geldi

Emeklilere yapılan maaş artırımının çok düşük olduğunu, bu nedenle pazardan ihtiyaçlarını alamadıklarını belirten Sabahattin Yılmaz, "Eskisi gibi alış verişlerimizi yapamıyoruz. Her yeni gün diğer günden daha beter oluyor. Emeklilere 2 bin lira maaş artışı yapıldı. Sizce bu yeterli mi? Bir vatandaş pazara çıktığında en az bin liradan aşağı çıkamıyor. Çünkü buradaki milletimizin aile nüfusu kalabalıktır. Her evde 6-7 tane çocuk var. Emekli ya da asgari ücret alanların maaşı onlara yetecek mi? Bir kilo patatesin fiyatı 15-20 lira arasına çıkmış. En uygun soğan 15 lira olmuş. Bunun nedeni ise emekli ve asgari ücret maaşları azdır ve vatandaşa yetmiyor. Maaşlara gereken zam zaten yapılmadı, bari ürün fiyatlarının artmasını engellesinler." çağrısında bulundu.

"Çocuklarımızın karnını doyuramıyoruz"

Emekli maaşıyla çocuklarının karnını doyuramadığını ifade eden Hamdiye Toğuç, yetkililere çağrıda bulunarak şunları söyledi:

"Şu anda bir maydanoz, bir roka ve bir marula 120 lira para verdim. Devletin emekliye yaptığı zam ise 2 bin 500 lira civarı, keşke vermesiydi de bu fiyatlar artmasaydı. Rahmetli eşimin emekli maaşıyla 5 kişiyle geçinmeye çalışıyorum. Alım gücüm kalmadığı için aldığım yeşilliklerden sonra eve gideceğim. Daha maaşı almadan paramız eriyor. Bize verilen maaşla çocuklarımızın karnını doyuramıyoruz. Devlet gelsin baksın. Günümüz şartlarında en az emekli maaşı 25 bin lira olması gerekirdi." (İLKHA)

Batman'da kaçak et kesimine operasyon

Bingöl'de elektrik akımına kapılan işçi ağır yaralandı

Malatya'da patates hasadı şenliği düzenlendi

Motosikletlerde "koruyucu eldiven" zorunluluğu getirildi

İl Millî Eğitim Müdürü Ciğer, Balpınar Belediye Başkanı ile okul ziyaretlerinde bulundu

Gercüş Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulunuldu

Lisanslı depolarda ürün miktar tespit denetimi gerçekleştirildi

Ahmed-i Hani Mesire Alanı hizmete açılıyor

112 Acil Çağrı Merkezi ile MEM arasında iş birliği protokolü imzalandı

Rusya: Hava savunma sistemleri, 85 Ukrayna dronunu düşürdü

Seyir halindeki tırdan hayvan çalan şüpheliler yakalandı

Gıda denetimlerinde 2 bin 125 işletmeye 157 milyon lira ceza

Diyarbakır’da Organ Bağışı Haftası’nda öğrencilere farkındalık eğitimi

Sason'da yeni "Merkez Cami" açılışa hazırlanıyor

Konya’nın son saraç ustası İhsan Digilli: Bu meslek kaybolmaya mahkûm

Siirt’te diş alarmı: Çocuklarda çürük oranı artıyor

Kamu görevlisi yalanıyla dolandırıcılık yapan şahıs suçüstü yakalandı

Batman-Diyarbakır yolunda bitmeyen çile

Adana’da trafik denetimlerinde 12 bin 192 sürücüye ceza

Anadolu’nun en büyük sanayi buluşması Konya’da başlıyor

Malatya tarihinin en büyük "suç örgütü" davası görülmeye başlandı

UNRWA: Gazze'de yaklaşık 100 binada 75 bin Filistinli barınıyor

Başkan Geçit: Çilesiz ve Karakavak taziye evlerimizi yakın bir zamanda hizmete sunacağız

Bursa'da organ bağışlayanlar için mevlit programı düzenlendi

Karlıova’da GES Projeleri tamamlanarak hizmete sunuldu

Konya’da karayollarındaki hız sınırlamaları yeniden değerlendirildi

Yılın en parlak ve en büyük dolunayı yarın gökyüzünde olacak

HÜDA PAR Tarsus Teşkilatından yoğun ziyaret trafiği

Adana'da iskele çöktü: Bir işçi öldü, biri ağır yaralandı

Adana Seyhan’da ekim ayında 812 aranan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da kaçak et kesimine operasyon

Bingöl'de elektrik akımına kapılan işçi ağır yaralandı

Malatya'da patates hasadı şenliği düzenlendi

Motosikletlerde "koruyucu eldiven" zorunluluğu getirildi

İl Millî Eğitim Müdürü Ciğer, Balpınar Belediye Başkanı ile okul ziyaretlerinde bulundu

Gercüş Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulunuldu

Lisanslı depolarda ürün miktar tespit denetimi gerçekleştirildi