• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Pazarcı satamamaktan halk ise alamamaktan şikayetçi

09 Ocak 2025, Perşembe 11:52
09 Ocak 2025, Perşembe 11:52
Pazarcı satamamaktan halk ise alamamaktan şikayetçi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'da, son dönemde artan fiyatlar ve alım gücünün düşmesi nedeniyle pazarcılar ürünlerini satamıyor; vatandaş ise yeterli gıda tüketemiyor.

Pazarcı esnafı, sebze ve meyve fiyatlarındaki hızlı değişimlere ve alım gücünün azalmasına dikkat çekerken, vatandaşlar da devletin maaş artışlarını yetersiz buluyor.

Pazar esnafı ve vatandaşlar, devletin acilen fiyat artışlarına engel olmasını ve maaşları artırarak vatandaşların alım gücünü yükseltmesini bekliyor.

Özellikle emekliler, ekonomik sıkıntıların arttığı bu dönemde, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için ekonomi politikalarının hızla değişmesi gerektiğini belirtiyor.

"Millette para olmadığı için iş yapamaz hale geldik"

Alım gücünün düşmesinden dolayı eskisi gibi iş yapamadıklarını ifade eden Mesut Yardımcı, "Pazar esnafı kötü durumda. Millet ev ihtiyaçlarını tam anlamıyla alamıyor. Bunun sebebi ise alım güçlerinin düşmesinden kaynaklanıyor. Çoğu zaman halden elimiz boş dönüyoruz. Nedeni ise sebze ve meyve fiyatlarının her gün değişmesinden kaynaklanıyor. Kilosunu 25 liraya aldığımız ürünün fiyatı bir gün sonra 30 lira oluyor. Böyle olunca pazarda canlılık da olmuyor. Millette para olmadığı için eskisi gibi iş yapamaz hale geldik. Birçok kişi geçinemediğinden dolayı iki iş yapmaya başladı. Yetkililerden isteğimiz vatandaşın alım gücünü artırmalarıdır." şeklinde konuştu.

Halk, pazarda ihtiyaçlarını alamaz hale geldi

Emeklilere yapılan maaş artırımının çok düşük olduğunu, bu nedenle pazardan ihtiyaçlarını alamadıklarını belirten Sabahattin Yılmaz, "Eskisi gibi alış verişlerimizi yapamıyoruz. Her yeni gün diğer günden daha beter oluyor. Emeklilere 2 bin lira maaş artışı yapıldı. Sizce bu yeterli mi? Bir vatandaş pazara çıktığında en az bin liradan aşağı çıkamıyor. Çünkü buradaki milletimizin aile nüfusu kalabalıktır. Her evde 6-7 tane çocuk var. Emekli ya da asgari ücret alanların maaşı onlara yetecek mi? Bir kilo patatesin fiyatı 15-20 lira arasına çıkmış. En uygun soğan 15 lira olmuş. Bunun nedeni ise emekli ve asgari ücret maaşları azdır ve vatandaşa yetmiyor. Maaşlara gereken zam zaten yapılmadı, bari ürün fiyatlarının artmasını engellesinler." çağrısında bulundu.

"Çocuklarımızın karnını doyuramıyoruz"

Emekli maaşıyla çocuklarının karnını doyuramadığını ifade eden Hamdiye Toğuç, yetkililere çağrıda bulunarak şunları söyledi:

"Şu anda bir maydanoz, bir roka ve bir marula 120 lira para verdim. Devletin emekliye yaptığı zam ise 2 bin 500 lira civarı, keşke vermesiydi de bu fiyatlar artmasaydı. Rahmetli eşimin emekli maaşıyla 5 kişiyle geçinmeye çalışıyorum. Alım gücüm kalmadığı için aldığım yeşilliklerden sonra eve gideceğim. Daha maaşı almadan paramız eriyor. Bize verilen maaşla çocuklarımızın karnını doyuramıyoruz. Devlet gelsin baksın. Günümüz şartlarında en az emekli maaşı 25 bin lira olması gerekirdi." (İLKHA)

Güneydoğu’dan temmuzda 1,1 milyar dolarlık ihracat: Yüzde 2,1 büyüme

36 ilde 102 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı

Gram altın 4 bin 400 TL’yi aştı

Gaziantep'te 158 aranan şahıs yakalandı

Meteoroloji'den sağanak ve fırtına uyarısı

Rusya'da 6,7 büyüklüğünde deprem

İşgalci siyonistler Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi

Ankara’da sağanak yaşamı felç etti

İtalya'dan Gazze'ye havadan yardım kararı

Siyonist esir ailelerinden Netanyahu'ya tepki

DMM: “Usulsüz atama” iddiaları asılsız

İşgal rejimi Gazze’de Filistin Kızılayı karargahını vurdu

Aşırı sıcaklar etkisini yitiriyor

HÜDA PAR’dan “Son Kale Aile” paneli: Aile hakemliği yargı sistemine kazandırılmalı

Gazze'de sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali vuruldu

Yıldırım: "Evlilik namaz gibi, hac gibi ibadettir"

Somali'de şiddetli çatışmalar devam ediyor

Pakistan, Çin'den Z-10ME taarruz helikopterleri satın aldı

Davet ve Gençlik Hareketi'nin park etkinlikleri devam ediyor

Otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 1 ağır yaralı

Gazze'de can kaybı 60 bin 430'a ulaştı

Portekiz'de aşırı sıcaklar nedeniyle 264 ölüm

Ukrayna, Rus petrol tesislerine saldırdı

Şanlıurfa’da şiddetli yağış etkili oldu

HAMAS Gazze'deki siyonist esirin görüntüsünü paylaştı: israil hükümeti onları aç bırakmayı seçti

Rusya: ABD'nin denizaltıları uzun süredir kontrol altında

Uyuşturucu satmaktan araması bulunan şahıs yakalandı

"Asgari ücretlinin temel ihtiyaçlarını karşılaması artık mümkün değildir"

Eğitim Danışmanı Erol: YKS tercih süreci büyük bir ciddiyetle ele alınmalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güneydoğu’dan temmuzda 1,1 milyar dolarlık ihracat: Yüzde 2,1 büyüme

36 ilde 102 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı

Gram altın 4 bin 400 TL’yi aştı

Gaziantep'te 158 aranan şahıs yakalandı

Meteoroloji'den sağanak ve fırtına uyarısı

Rusya'da 6,7 büyüklüğünde deprem

İşgalci siyonistler Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi