• BIST 100

    10757,84%-0,52
  • DOLAR

    41,71% 0,05
  • EURO

    48,56% -0,15
  • GRAM ALTIN

    5415,19% 1,39
  • Ç. ALTIN

    9195,03% 3,07

Pazarda sebze fiyatları düştü, meyveler cep yakıyor

08 Mayıs 2025, Perşembe 15:20
08 Mayıs 2025, Perşembe 15:20
Pazarda sebze fiyatları düştü, meyveler cep yakıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda fiyatı tavan yapan sebze yaklaşık yüzde 65 oranlarında düşerken tezgahlarda yerini almaya başlayan yaz meyveleri, fiyat bakımından pazarın en yüksek seviyesini koruyor.

Kış meyvelerinin sona geldiği, yaz mahsullerinin tezgahlarda yerini almaya başladığı bugünlerde pazarda meyve fiyatları adeta cep yakıyor. Etiket fiyatlarına yansıyan rakamlardan ne müşteri ne de tezgahtarlar memnun.

Karpuzuyla anılan Diyarbakır'da karpuzun kilogramı 50 TL'den satılırken çilek gibi bazı mahsuller 100 TL'den alıcısını arıyor. Etiketlere yansıyan fiyatlar hakkında konuşan pazar esnafı, söz konusu pahalılığın satışlarını olumsuz etkilediğini kaydetti.

"Çeyrek karpuz 300 TL"

Karpuz fiyatlarındaki artıştan dem vuran Muhammed Özgök, "Karpuz fiyatları uçmuş, pazardan bir şey alınmıyor. Çeyrek karpuz 300 TL. Bin TL ile pazara gelen biri bir adet karpuz alsa ekmeğini almadan evine gider." ifadelerini kullandı.

Yeşillik çeşitlerinde fiyatların uygun olduğunu söyleyen Esad Memiş, "Tezgahımızda tüm yeşillik çeşitleri var ve fiyatları da çok uygun, herkes alabilir. Yeşillik 10, marul 20, kabak 30, havuç ve domates 50 TL. Halkın alım gücü var." şeklinde konuştu.

Fiyatlardaki artıştan dolayı geçen sene yakaladığı satış cirosunu bu yıl yakalayamadığını ifade eden Halid Ali, şunları söyledi:

"Her şey iki katı olmuş, vatandaş bir şey alamıyor. Geçen sene 50'ye satılan bu sene 100 TL olmuş. Çileğin fiyatı 100 TL ve bugün 100 kilogram satabildim. Oysa geçen sene bu saatlere kadar 500-600 kilogram satıyorduk."

"Pazarsız olmaz ama pazarda da bu fiyata olmaz"

Etiket fiyatlarının hem kendileri hem de müşteriler açısından fazla olduğunu dile getiren Sedat Ökmen ise, "Organik Batman çileği, erik, kayısı, muz, kavun satıyorum. Fiyatlar bize de halka da yüksek. Daha iyi olmasını temenni ediyoruz. Pazarsız olmaz ama pazarda bu fiyata da olmaz… Halk alamıyor. Kilogram işi alanlar yarım, yarım alanlar belki hiç alamıyor. Tezgahımıza geleni biliyoruz, geçeni bilemeyiz ama alım gücünün olmadığından eminiz." ifadelerine yer verdi.

Limondaki fiyat artışını karaborsaya bağlayan Serdar Arslan, "Fiyatlar kötü. Limon 60, marul 50, yeşillik zaten alınmıyor. Bu sezon limon piyasada yok, stoklanıyor, pahalıdır. Vatandaşın tepkisi de çok kötü ve kabahatli de biz oluyoruz." diye belirtti.

"Salatalık 60-70'e çıkmıştı, şu an 15-20 TL"

Ramazan Bayramı dönemine nispeten fiyatların daha iyi olduğunu fakat yeni mahsullerin yaşanan don olaylarından ötürü geciktiğini söyleyen tezgahtar Baran, "Patates ve soğan fiyatları 15-20 TL. Bayramda 35-40 TL'ye kadar çıkmıştı, şu an fiyatlar biraz daha iyi. Taze patates çıkarsa inşallah biraz daha iyi olur. Don olaylarından taze patates biraz gecikti. Salatalık 60-70'e çıkmıştı, şu an 15-20 TL, patlıcan yine öyle… sebze ve yeşillikler ucuz." dedi.

Marketlere nazaran pazar fiyatlarının daha makul olmasına rağmen tüketicilerin marketleri tercih etmesine anlam veremediğini belirten Yusuf Ökmen, "Fiyatlar burada düşük. Kayısı markette 100, bizde 60 TL yani bedava. Pazar fakir-fukara yeridir. Bizim ürünlerimiz taze, markette satılanlar haftalık ve 100 TL'den veriyorlar. Vatandaş markette alabiliyor ama pazarda alamıyor!" şeklinde konuştu. (İLKHA)

Nobel Kimya Ödülü, sahiplerini buldu

6-8 Ekim şehitleri şehadetlerinin sene-i devriyesinde kabirleri başında anıldı

Erakçi: Witkoff ile herhangi bir temasım olmadı

Yumurta tüketiminde sık yapılan 5 büyük hata

Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar Faşir'de şiddetlendi

Almanya'nın sanayi üretimi Ağustos'ta yüzde 4,3 düştü

MBBM Başkan Vekili Ayhan: Tüm dünya bir kez daha siyonistlerin insanlık dışı yüzünü görmüş oldu

Ukrayna'dan Belgorod'a saldırı: 3 ölü

Eylül ayında üreticiye 3,15 milyar lira hasar tazminatı ödendi

HÜDA PAR: Soykırım suçuna iştirak eden çifte vatandaşlar yargılanmalı!

Kar fırtınası nedeniyle Everest'te mahsur kalan 1000'den fazla kişi kurtarıldı

DMM'den nadir elementler için ABD ile görüşme yapıldığı iddiasına yalanlama

Yapay zekâ destekli dronelar Helsinki’nin trafik yoğunluğunu havadan çözecek

Myanmar'da bombalı saldırı: 40 ölü, 80 yaralı

Gazze’ye destek ve katledilen gazetecilere veda için Ramallah’ta gösteri

Trump, Chicago Belediye Başkanı ve Illinois Valisi'nin hapse atılmasını istedi

Rusya'dan ABD'ye sert uyarı

Malatya'da depremzedeler yeni yuvalarına kavuşmaya devam ediyor

Konya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Otobüs heyelan sonucu düşen kayaların altında kaldı: 15 ölü

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Kurtulmuş: Bu insanlık suçu, netanyahunun 7 sülalesinin bile altından kalkamayacağı bir suçtur

Dr. Huzeyfe El Hatip: Dine dönmeden Mescid-i Aksa’ya dönüş yok

İMO Bursa Şube Başkanı Erdem: İnsani yardımı engellemek insanlık suçudur

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahiplerine gıda desteği

Gazze'de şehit sayısı 67 bin 183'e yükseldi

Sisi, Trump'ı olası Gazze barış anlaşmasının imzalanmasına katılması için Mısır'a davet etti

Gürcistan'dan ABD ve Avrupa ülkelerine "kınamama" tepkisi

Gazze'deki hukuk sendikaları: Siyonist rejim uluslararası mahkemede yargılanmalı

Avrupa Komisyonu: 10 sektörde “Yapay Zekâ Öncelikli” dönem başlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nobel Kimya Ödülü, sahiplerini buldu

6-8 Ekim şehitleri şehadetlerinin sene-i devriyesinde kabirleri başında anıldı

Erakçi: Witkoff ile herhangi bir temasım olmadı

Yumurta tüketiminde sık yapılan 5 büyük hata

Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar Faşir'de şiddetlendi

Almanya'nın sanayi üretimi Ağustos'ta yüzde 4,3 düştü

MBBM Başkan Vekili Ayhan: Tüm dünya bir kez daha siyonistlerin insanlık dışı yüzünü görmüş oldu