• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Petrol talebindeki düşüşün devamı bekleniyor

23 Ekim 2020, Cuma 10:36
23 Ekim 2020, Cuma 10:36
Petrol talebindeki düşüşün devamı bekleniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Petrol talebindeki düşüşün devamı bekleniyor

Dünya Bankası, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının en çok enerji fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirterek, petrol, doğal gaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtialarının fiyat endeksinde bu yıl yüzde 32,7'lik azalış olmasının beklendiğini bildirdi.

Banka, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Ekim 2020 sayısını, 'Emtia şokunun sürekliliği' başlığıyla yayımlandı.

Raporda, Kovid-19 salgını nedeniyle yıl başında yaşanan sert düşüşlerin ardından yılın üçüncü çeyreğinde neredeyse tüm emtia fiyatlarının toparlandığı bildirildi.

Metal ve tarımsal emtiaların salgın kaynaklı kayıplarını telafi ettiğine işaret edilen raporda, enerji fiyatlarının ise bir miktar toparlanmaya rağmen gelecek yıl da salgın öncesi seviyelerin altında kalmasının beklendiği ifade edildi.

TEMEL RİSK SALGININ SÜRESİ

Raporda, ham petrol fiyatlarının, arz kesintileriyle desteklenerek nisan ayındaki en düşük seviyelerin iki katına çıktığı, ancak fiyatların salgın öncesi dönemdeki seviyelerin altında olduğu kaydedildi.

Çin sanayisinde beklenenden hızlı gerçekleşen iyileşmeyle metal fiyatlarının hızla toparlandığı belirtilen raporda, bazı gıda fiyatlarının da yükseldiği aktarıldı.

Raporda, salgının en çok enerji fiyatları üzerinde etkili olduğu vurgulanarak, mart ve nisandaki düşüşün ardından enerji fiyatlarının ham petrol fiyatlarının etkisiyle kısmi bir toparlanma yaşadığı kaydedildi.

Düşük petrol talebinin 2021'den sonra da devam etmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekilen raporda, salgının süresinin fiyat tahminlerine yönelik temel riski oluşturduğunu vurgulandı.

PETROL FİYATINDA BU YIL YÜZDE 33,2'LİK DÜŞÜŞ TAHMİNİ

Raporda, petrol, doğal gaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyat endeksinin bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 32,7 düşeceği, tarım ürünleri gibi enerji dışı emtia fiyatlarından oluşan endeksin ise yüzde 1,1 artmasının beklendiği ifade edildi.

Emtia fiyatlarının 2021'de ılımlı bir şekilde artacağı öngörülen raporda, enerji emtia fiyat endeksinin gelecek yıl yüzde 9,3, enerji dışı emtia fiyat endeksinin de yüzde 1,7 artacağı tahminine yer verildi.

Raporda, ham petrolün varil fiyatının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 33,2 azalarak ortalama 41 dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülürken, ham petrolün varil fiyatının 2021'de ise yüzde 7,3 artışla ortalama 44 dolara ulaşmasının beklendiği aktarıldı.

ALTIN FİYATINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Metal ve mineral fiyat endeksinde de bu yıl geçen yıla göre yüzde 1,1'lik azalması beklenen raporda, değerli metallerin fiyat endeksinin ise yüzde 27,3 artacağı öngörüldü.

Raporda, altının ons fiyatının bu yıl geçen yıla göre yüzde 27,5 artacağı, 2021'de ise yüzde 2 azalacağı tahmini de yer aldı.

Tarımsal ürünlerin fiyat endeksinin ise bu yıl yüzde 2,8 artması beklenen raporda, ancak gıda güvenliğine ilişkin endişelerin birçok gelişmekte olan ülkede devam ettiğine dikkat çekildi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı Suriye için yapılan yardım çağrısına destek oldu

Malatya'da bıçaklı kavga: 2'si ağır 3 yaralı

Malatya'da karbonmonoksit gazından zehirlenen 46 kişi hastaneye kaldırıldı

Lübnan’da 5 katlı bina çöktü: 2 kişi kurtarıldı, 3 kayıp

Karla kapalı köyde fenalaşan hasta 5 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Endonezya'da toprak kayması: 7 ölü, 82 kayıp

Suriye'de ateşkes 15 gün uzatıldı

Rusya'dan Ukrayna'nın farklı bölgelerine hava saldırısı

ABD'den Kanada’ya yüzde 100 gümrük vergisi tehdidi

Muğla'da zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

Diyarbakır'da parkta kafe yangını

MİT Başkanı Kalın HAMAS müzakere heyeti ile görüştü

ABD'de bir apartmanda yangın. 1 ölü, 14 yaralı

ABD-Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yeni toplantılar gelecek hafta

ABD'de ICE protestoları şiddetleniyor

Rusya: Ukrayna ordusu, Donbas'ı terk etmeli

2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor

Tokat'ta uyuşturucu ve silah operasyonu: 14 gözaltı

Bilim Kafe’de uzayın sırları üç kuşakla birlikte keşfedildi

Palandöken: Esnafa özel enerji tarifesi olmadan enflasyonla mücadele olmaz

Grönland'dan Trump’a egemenlik tepkisi

Nordik-Baltık Sekizlisi, Rusya'nın Ukrayna'daki enerji altyapısına saldırılarını kınadı

Malatya'da 176 mahallede 4 bin 71 kilometre yol ulaşıma açıldı

e-YDS 2026/1 İngilizce sonuçları açıklandı

Samsun'da zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

ABD’de yoğun kar yağışı, buz fırtınaları ve dondurucu soğuk alarmı

Hafızlara belgeleri umrede takdim edildi

Yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne işlem

Afganistan’da şiddetli kar ve yağmur felakete dönüştü: 61 can kaybı

HÜDA PAR GİK Üyesi Şahin: PKK/PYD Kürtlerin meşru temsilcisi değildir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı Suriye için yapılan yardım çağrısına destek oldu

Malatya'da bıçaklı kavga: 2'si ağır 3 yaralı

Malatya'da karbonmonoksit gazından zehirlenen 46 kişi hastaneye kaldırıldı

Lübnan’da 5 katlı bina çöktü: 2 kişi kurtarıldı, 3 kayıp

Karla kapalı köyde fenalaşan hasta 5 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Endonezya'da toprak kayması: 7 ölü, 82 kayıp

Suriye'de ateşkes 15 gün uzatıldı