• BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,97% 0,05
  • EURO

    51,27% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7302,29% 0,63
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Petrol talebindeki düşüşün devamı bekleniyor

23 Ekim 2020, Cuma 10:36
23 Ekim 2020, Cuma 10:36
Petrol talebindeki düşüşün devamı bekleniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Petrol talebindeki düşüşün devamı bekleniyor

Dünya Bankası, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının en çok enerji fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirterek, petrol, doğal gaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtialarının fiyat endeksinde bu yıl yüzde 32,7'lik azalış olmasının beklendiğini bildirdi.

Banka, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Ekim 2020 sayısını, 'Emtia şokunun sürekliliği' başlığıyla yayımlandı.

Raporda, Kovid-19 salgını nedeniyle yıl başında yaşanan sert düşüşlerin ardından yılın üçüncü çeyreğinde neredeyse tüm emtia fiyatlarının toparlandığı bildirildi.

Metal ve tarımsal emtiaların salgın kaynaklı kayıplarını telafi ettiğine işaret edilen raporda, enerji fiyatlarının ise bir miktar toparlanmaya rağmen gelecek yıl da salgın öncesi seviyelerin altında kalmasının beklendiği ifade edildi.

TEMEL RİSK SALGININ SÜRESİ

Raporda, ham petrol fiyatlarının, arz kesintileriyle desteklenerek nisan ayındaki en düşük seviyelerin iki katına çıktığı, ancak fiyatların salgın öncesi dönemdeki seviyelerin altında olduğu kaydedildi.

Çin sanayisinde beklenenden hızlı gerçekleşen iyileşmeyle metal fiyatlarının hızla toparlandığı belirtilen raporda, bazı gıda fiyatlarının da yükseldiği aktarıldı.

Raporda, salgının en çok enerji fiyatları üzerinde etkili olduğu vurgulanarak, mart ve nisandaki düşüşün ardından enerji fiyatlarının ham petrol fiyatlarının etkisiyle kısmi bir toparlanma yaşadığı kaydedildi.

Düşük petrol talebinin 2021'den sonra da devam etmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekilen raporda, salgının süresinin fiyat tahminlerine yönelik temel riski oluşturduğunu vurgulandı.

PETROL FİYATINDA BU YIL YÜZDE 33,2'LİK DÜŞÜŞ TAHMİNİ

Raporda, petrol, doğal gaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyat endeksinin bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 32,7 düşeceği, tarım ürünleri gibi enerji dışı emtia fiyatlarından oluşan endeksin ise yüzde 1,1 artmasının beklendiği ifade edildi.

Emtia fiyatlarının 2021'de ılımlı bir şekilde artacağı öngörülen raporda, enerji emtia fiyat endeksinin gelecek yıl yüzde 9,3, enerji dışı emtia fiyat endeksinin de yüzde 1,7 artacağı tahminine yer verildi.

Raporda, ham petrolün varil fiyatının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 33,2 azalarak ortalama 41 dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülürken, ham petrolün varil fiyatının 2021'de ise yüzde 7,3 artışla ortalama 44 dolara ulaşmasının beklendiği aktarıldı.

ALTIN FİYATINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Metal ve mineral fiyat endeksinde de bu yıl geçen yıla göre yüzde 1,1'lik azalması beklenen raporda, değerli metallerin fiyat endeksinin ise yüzde 27,3 artacağı öngörüldü.

Raporda, altının ons fiyatının bu yıl geçen yıla göre yüzde 27,5 artacağı, 2021'de ise yüzde 2 azalacağı tahmini de yer aldı.

Tarımsal ürünlerin fiyat endeksinin ise bu yıl yüzde 2,8 artması beklenen raporda, ancak gıda güvenliğine ilişkin endişelerin birçok gelişmekte olan ülkede devam ettiğine dikkat çekildi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İzmir’in bitmeyen çöp çilesi

ABD ve siyonist rejim İran'da 105 sivil merkeze saldırdı

Mart ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Bakan Kacır: 10'uncu Ulusal Antarktika Seferi başarıyla tamamland

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek dağıtımını sürdürüyor

Malatya'da kayısı üreticilerine ilkbahar ilaçlama uyarısı

Şanlıurfa’da drone destekli av denetimi

İran: ABD, fırkateynimizi uluslararası sularda vurdu

Şanlıurfa’da DicleFest’te teknoloji ve bilim yarışmaları düzenlenecek

Gaziantep’te "ÇEMBER" operasyonlarında bin 973 kişi yakalandı

Dil öğrenmenin en etkili yöntemleri

Batman'da İran'a destek için basın açıklaması yapılacak

Kendileri küçük yürekleri kocaman: Öğrenciler kumbaralarını Gazze'ye bağışladı

HAMAS liderlerinden Vesim El Ali şehit edildi

Bakan Şimşek: Akaryakıt fiyat artışlarının yüzde 75’i vergiden karşılanacak

Tarım işçilerinin ücretleri 2025 yılında yüzde 37,8 arttı

Anne karnında bağırsak delinmesi gelişen bebek, müdahale sonrası sağlığına kavuştu

İran işgalci rejime ait Ramat David Hava Üssü’nü vurduğunu duyurdu

İran: Savaşın devamına hazırız, hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız

Gaziantep'te hijyen kurallarına uymayan iki iş yeri kapatıldı

HAKSİAD Elazığ Şubesi’nden ETSO’ya ziyaret

İran’dan “Türkiye’ye füze atıldı” iddialarına yanıt

Döviz kurlarında son durum

Kapıkule’de 1 ton 413 kilo esrar ele geçirildi

Gaziosmanpaşa’da silah ticareti operasyonu

Bakan Göktaş'tan sosyal medya ve doğum izni açıklaması

Sosyal medyaya yaş sınırı ve e-Devlet şartı

Jeopolitik gerilim güvenli liman talebini artırdı

Ekonomiye ilişkin kanun teklifi komisyondan geçti

Marmara ve Kuzey Ege için sağanak uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir’in bitmeyen çöp çilesi

ABD ve siyonist rejim İran'da 105 sivil merkeze saldırdı

Mart ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Bakan Kacır: 10'uncu Ulusal Antarktika Seferi başarıyla tamamland

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek dağıtımını sürdürüyor

Malatya'da kayısı üreticilerine ilkbahar ilaçlama uyarısı

Şanlıurfa’da drone destekli av denetimi