DÜNYA 23.10.2024 01:05:40 0

Polonya, Almanya'dan savaş tazminatı istemeyecek

Polonya, Almanya
Haberi Sesli Oku

Polonya, İkinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen zararlardan dolayı Almanya'dan tazminat talep etmeyecek.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, TVP Info'ya yaptığı açıklamada, "Tazminatlardan bahsetmiyoruz, yalnızca Almanların bize yaptıklarından dolayı ahlaki açıdan sorumlu hissettiklerini gösteren görünür bir işaretten bahsediyoruz." dedi.

Sikorski, Alman yetkililerin, Nazi işgalinin hâlâ hayatta olan tanıklarıyla ilgilenebileceğin ve bu olayların anısına Berlin'de bir anıt inşa edebileceğini söyledi.

Almanya'yla müttefik olduklarını söyleyen Sikorski, bu kapsamda Krulevets bölgesindeki Rus füzeleri ile Baltık'taki Rus denizaltıları püskürtmek için iki ülkenin birbirine ihtiyacının olduğunu söyledi.

15 Ekim'de Polonya Sejm'i (parlamentonun alt meclisi) Mareşali (Sözcüsü) Szymon Holownia, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Nazi işgali sırasında meydana gelen hasarlar için Almanya'nın tazminatı konusunun henüz kapanmadığını söylemişti.

1 Eylül 2022'de, cumhuriyeti 2015-2023 yılları arasında yöneten Hukuk ve Adalet Partisi'ne bağlı Polonyalı yetkililer, 1939-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın saldırısı ve Alman işgali sonucu Polonya'nın uğradığı kayıplara ilişkin üç ciltlik bir rapor sundular.

Beyan edilen toplam miktar 6,2 trilyon zloti (yaklaşık 1,5 trilyon dolar) idi. Daha sonra Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Almanya'nın tazminat ödemesini talep eden bir nota imzaladı. Alman hükümeti, Polonya'nın 1953'te resmi olarak tazminat ödemekten vazgeçmesinden bu yana herhangi bir ödeme yapılmasına gerek olmadığını defalarca belirtti.

Yeni Polonya liderliği beyan edilen miktarda tazminat talep etmeyi reddetti ve Alman tarafını zararı telafi etmek için "yaratıcı bir çözüm" bulmaya davet etti. Başbakan Donald Tusk, 2 Temmuz'da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmelerin ardından, böyle bir jestin Berlin'in Avrupa Birliği'nin doğu sınırlarının güvenliğini güçlendirmeye yönelik projelere aktif katılımı olabileceğini söyledi. (İLKHA)

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

EPDK, Petrol Ofisi’nin Antalya Terminali hizmet tarifelerini güncelledi

Alp kardeşlerden örnek davranış: Harçlıklarını Umut Kervanı'na bağışlıyorlar

İstanbul'da çocukların canını tehlikeye atan iki okul servisi sürücüsüne ceza

Gazze'de basın tarihinin en büyük katliamı: 210 gazeteci şehit edildi

e-YDS 2025/6 bugün dört ilde yapılacak

İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli sağanak bekleniyor

Yükleniyor